Š. Saukos darbų paroda sulaukė neįtikėtino susidomėjimo. „Vien per šią dieną parodą aplankė apie 1170 žmonių. Dėl tokio srauto teko net didinti darbuotojų pajėgas. Rūbinėje taip pat dirba daugiau žmonių. Vis tik ar kažkas nesulaukė eilėje ir išėjo – neteko girdėti. Nors lūkuriuojančių tikrai buvo“, – DELFI šeštadienio vakarą, prieš pat užveriant Nacionalinės dailės galerijos duris, pasakojo jos darbuotojas.

Parodos kuratorė ir tapytojo dukra Monika Saukaitė pristatydama Šarūno Saukos parodą pasakojo, kad jo tapyboje itin svarbi įtampa tarp minios ir individo, kuri sukausto kiekvieną individą nuo mėginimo pabėgti. „Minia pasirodo dvejais pavidalais: griežta eisena ir sunkiai perskaitomu sąmyšiu“, – kalbėjo M. Saukaitė.

Prieš parodai atveriant duris, M. Saukaitė domėjosi tapytojo: „Tavo kūryba yra šokiruojanti. Daug kas išsigąsta ir netgi toje „Užutekio“ salėje, kur, rodos, yra vanduo ir viltis, daug ką gasdina kraujas. Iš tiesų daug kur yra kraujo, nukapotų žmonių galūnių... Bet juk gyvenime jokių tokių dalykų tu negali pakęsti. Net jei per televiziją tai rodo, iš karto perjungi kitą programą. Kodėl tuomet tai tapai ir rodai savo žiūrovams?“ Š. Sauka į klausimą atsakė itin konkrečiai.„Tapau tai, ko nemėgstu, – sakė tapytojas ir iš karto pridūrė. – Ir tai, ką mėgstu“.

Šarūnas Sauka

Tapytojas savo parodas pastaraisiais metais rengia ne Lietuvoje. Paskutinį kartą lietuvaičiai į jos darbus parodos metu galėjo pažvelgti prieš 18 metų. Sulaukęs pasiūlymo surengti parodą Š. Sauka tikino sutikęs tik dėl to, kad „Jau norėjosi ir save parodyti, ir sužinoti, kaip į tave žiūri“.

Š. Saukos tapybos darbų parodą, kuri nėra patogi, maloni, o kartais išties kelia siaubą ar net šokiruoja, Nacionalinėje dailės galerijoje galima apžiūrėti iki kovo 6 dienos. Čia pristatoma daugiau nei 100 jo kūrybos darbų, sukurtų nuo 1978 metų.


Parodoje eksponuojami darbai suskirstyti į kelias dalis, kurios turi savo pavadinimus: „Žmogus su Saukos veidu“, „Ritualas“, „Aukojimas“, „Sąmyšis“, „Būsenos“, „Užutekis“ ir „Mažieji pasakojimai“. Pastarojoje parodos dalyje eksponuojami netradicinės tapybos darbai: juvelyriškai kruopšti tapyba ant netikėtų objektų: taurių, taurelių, butelių ir panašiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)