„Late Junctions“ savo kelią pradėjo 2017 m. birželį, sostinės „Kultūros nakties“ festivalyje. Nuo to laiko koncertinė programa buvo ne kartą atlikta Vilniuje ir įvairiuose Lietuvos miestuose: Trakuose, Rokiškyje, Juodkrantėje ir Nidoje.

Kaip rašoma pranešime, programos kūrėjai ir atlikėjai – aštuonių vokalistų ansamblis ir kanklininkių trio, kuriuos vienija bendra studijų LMTA patirtis. Visi jie studijuoja Akademijoje arba ne taip seniai ją baigė. Pasak vieno iš projekto sumanytojų, kontratenoro Vaido Bartušo: „Late Junctions“ pavadinime atsispindi visa koncerto esmė. Jėga glūdi ne skirtumuose, o panašumuose ir bendrystėje.“

Naujųjų metų išvakarėse – kanklės, barokas ir minimalizmas

Taip pat ansamblyje dainuoja sopranai Ieva Skorubskaitė, Viktorija Šedbaraitė, mecosopranai Kristina Jurevičiūtė, Gintarė Kulikauskytė, Stasė Žaltauskaitė-Malūnavičienė, tenorai Evaldas Alekna, Julius Andrikonis, bosas Jevgenijus Kovalčukas, groja Linos Žilinskaitės, Ramunės Balčiūnaitės, Aušrinės Ulinskaitės kanklių trio.

„Late Junctions“ galima įvardyti kaip modernaus sakralumo muzikoje pavyzdį. Programą sudaro kelių epochų muzika, jungiama panašios skambesio estetikos. Tai ir meditatyvieji ankstyvojo baroko muzikos meistro Giulio Caccini „Amarilli mia bella“, kino filmo „Didis grožis“ išgarsintas Davido Lango kūrinys „I Lie“, jauno katalonų kompozitoriaus Josepo Alarcóno „Nexo“; pakiliai skambantys anglų baroko genijaus Henri Purcello „Sound the trumpet“, šiuolaikinio latvių kompozitoriaus Ēriko Ešenvaldo kūriniai „O salutaris hostia“ ir „Stars“. Programoje taip pat skamba nuotaikinga Henriko VIII daina „Pastime with good company“ ir sakralinės muzikos klasika – Franciso Poulenco „Ave verum corpus“ bei XVI a. giesmė „Gaudete“ iš rinkinio „Piae cantiones“.

Naujųjų metų išvakarėse – kanklės, barokas ir minimalizmas

Vokalistų atliekamus kūrinius papildys kanklėmis skambinami Philipo Glasso „Glassworks: Opening“, Jono Tamulionio „Perpetuum mobile“ ir Indrės Stakvilės „Didysis kalnų ežeras“, o kai kuriuose kūriniuose šis lietuvių liaudies instrumentas pakeis barokui įprastą liutnią bei anam laikmečiui būdingą instrumentinį ansamblį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją