Paroda „Académie de Vilna - Vilniaus piešimo mokykla (1866–1915)“ skirta paminėti 150-ąsias mokyklos įkūrimo metines. Gerokai primiršta ir iki galo neįvertinta piešimo mokykla Vilniuje buvo įkurta 1866 m. gruodį, o pirmieji mokiniai mokyklą pradėjo lankyti 1867 m.

Dailės pradmenis joje įgijo daugybė dailininkų, kurie vėliau įsiliejo į Lietuvos, Prancūzijos, Izraelio, Rusijos, Baltarusijos ir kitų šalių dailės gyvenimą. Labiausiai mokyklos vardą išgarsino joje besimokę École de Paris dailininkai: Chaïmas Soutine’as, Pinchus Krémègne’is, Michelis Kikoïne’as, Schraga Zarfinas ir kiti, kurių darbus bus galima išvysti ir atidarytoje parodoje.

Ekspozicijoje pristatoma mokyklos dėstytojų ir auklėtinių kūrybos įvairovė, atskleidžiami svarbiausi jos veiklos aspektai ir tarptautinė reikšmė. Tai pirmas kartas, kai į vieną parodą surinkti po visą pasaulį išsibarsčiusių Vilniaus piešimo mokyklos mokinių kūrybos darbai.

Antroji paroda „Vilnius. Topophilia“ skirta Vilniaus miesto vaizdinijai. Ji suformuota iš advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ kolekcijos. Ekspozicijoje apžvelgiama Lietuvos sostinės ikonografijos raida XIX–XX a.: kaip per du šimtmečius keitėsi miestas ir jo vaizdavimas, kas žavėjo dailininkus, kaip jų žvilgsnį veikė istorinis, politinis, socialinis, kultūrinis, meninis kontekstas, įvairių dailės kūrinių tikslas ir paskirtis.

Nemažai šių kūrinių vaizduoja žymius, ikoninius sostinės objektus, tačiau net gerai pažįstančių miestą vilniečių parodoje laukia mįslingi vaizdai ir netikėti atradimai.

Parodos veiks iki lapkričio 26 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją