Organizacijų atstovai vienas po kito pildė šio sezono renginių kalendorių savo naujomis teatro premjeromis, kino peržiūromis, šokio pastatymais. Panašu, jog naują sezoną Menų spaustuvė išlaiko įvairialypės meno erdvės įvaizdį ir pažada žiūrovui platų renginių spektrą.

Šiemet dešimtmetį švenčiantis teatras „cezario grupė“ savo sezoną pradėjo pirmasis, spektakliu pagal Pierre‘o Marivaux pjesę „Dar viena meilės staigmena“. Be šios premjeros, trupė planuoja dar du eksperimentinius pastatymus. Aktorius Salvijus Trepulis režisuos spektaklį „Maltė“, paremtą Rainerio Maria Rilkės romanu „Maltės Lauridso Brigės užrašai“. Metų pabaigoje žiūrovai išvys kompozitoriaus Martyno Bialobžeskio režisūrinį debiutą pagal Nobelio premijos laureato britų dramaturgo ir scenaristo Haroldo Pinterio pjeses „Tyla“ ir „Peizažas“.

„Šį sezoną mes jums pažadame tai, ko jūs nesitikite. Nes jūs nieko ir nesitikite“,– pristatydamas naująjį teatro laboratorijos „Atviras ratas“ sezoną sakė režisierius Aidas Giniotis. „Atviro rato“ repertuare be žiūrovų pamėgtų spektaklių žadamos ir dvi premjeros. Sezoną pradės spektaklis šeimai „Apie meilę, karą ir kiškio kopūstus“, kurio ištrauką galima buvo pamatyti „Kultūros nakties‘13“ programoje. Lapkričio mėnesį „Atviras ratas“ kels globalius klausimus ir kalbės apie teatrą, premjeroje pagal Carlo Gozzi pjesę-pasaką „Meilė trims apelsinams“.

Vyčio Jankausko šokio teatras praėjusį sezoną baigė šiek tiek tyliau nei įprasta. Tačiau teatro meno vadovas, choreografas Vytis Jankauskas žadėjo lapkričio mėnesį pakviesti į naujo šokio spektaklio „Aritmijos“ premjerą bei prisiminti šokio gurmanų pamėgtus ankstesnius spektaklius.

Gyčio Ivanausko teatras Menų spaustuvėje pristatys 13-ąją teatro premjerą – monospektaklį pagal Akvilės Melkūnaitės pjesę „Programa. Apie prabangą ir bejėgiškumą“. Pagrindinį vaidmenį atliks teatro įkūrėjas Gytis Ivanauskas, o jo kuriamo personažo prisipažinimams scenoje akomponuos Leono Somovo ir Jazzu sukurta muzika, kuri taps aktoriaus partnere ir pašnekove.

Naujajame Menų spaustuvės sezone pagalvota tiek apie subrendusius meno mylėtojus, tiek apie jaunuosius žiūrovus, tad daug dėmesio bus skirta vaikams.

Šokio teatras „Dansema“ yra bene vienintelis teatras Lietuvoje, kuriantis šokio spektaklius vaikams. Po sėkmingos praėjusių metų premjeros mažiausiems teatro lankytojams „Mozaika“, trupė planuoja naują kūrinį, kurio pagrindinė auditorija bus kūdikiai iki 3 metų. „Stalo teatras“ ketina išleisti dvi premjeras. Toliau tyrinėdami senovės lietuvių mitus ir žodinę kultūrą, aktoriai pristatys spektaklį visai šeimai „Tarmių stalas“. Gruodžio mėnesį turėtų pasirodyti eksperimentas – nauja technika atliekamas spektaklis „Spalvų opera. Piešiu Donelaitį“. Prieš pasirodymus, kaip jau tapo įprasta, „Stalo teatras“ ir šį sezoną rengs edukacines dirbtuvėles spektaklio tema.

Lietuvos šokio informacijos centras savo darbo į sezonus nėra linkęs skirstyti. Ką tik pasibaigus šių metų „Vasaros šokio mokyklai“, jau dėliojami kitų metų seminarų kontūrai. Ir kaip visuomet žada, jog festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ į Lietuvą atneš pavasarį.

Prieš naująjį sezoną po Menų spaustuvės stogu sustiprėjo kino kompanijų gretos.

Vieni pirmųjų Menų spaustuvėje reziduoti pradėjusių prodiuserių „Fralita Films“ čia baigia kurti jau antrąjį filmą - režisierės Alantės Kavaitės juostą „Sangailė“, o spalio mėnesį kino teatruose bus pristatyta naujo lietuviško mistinio detektyvo, pagal Renatos Šerelytės romaną „Vardas tamsoje“, premjera (režisierė Agnė Marcinkecičiūtė).

Kino organizacija „Čiobreliai“ bei Lietuviškų trumpametražių filmų agentūrą „Lithuanian Shorts“ baigia kraustymosi darbus ir jau spalio mėnesį kvies į pirmą kartą Baltijos šalyse vyksiantį trumpametražių filmų projektų pristatymo renginį „Baltic Pitching Forum 2013“.

Pati Menų spaustuvė sezoną pradėjo tradiciniu šiuolaikinio cirko festivaliu „Naujojo cirko savaitgalis‘13“. Dešimtus metus vykdomas jaunųjų scenos menininkų projektas „Atvira erdvė“ šiais metais pristatys tris premjeras, kurias ruošia jauni kūrėjai. Jau spalio mėnesį debiutinį bendrą darbą pristatys režisierė Loreta Vaskova ir kompozitorė Rita Mačiliūnaitė. Lapkričio mėnesį skelbsime šokio mėnesiu, nes laukiama šokėjos ir choreografės Agnės Ramanauskaitės ir jos kolegų Pauliaus Tamolės ir Manto Stabačinsko kuriamo šokio spektaklio. Naujų metų išvakarėse režisierius Linas Jurkštas pristatys bendrą kūrybinį savo ir Vido Bareikio darbą.

Na, o iškart po Naujų metų jau ketvirtą kartą Menų spaustuvė imsis organizuoti festivalį „Kitoks teatras vaikams“.

Menų spaustuvėje šį sezoną numatyta pristatyti ir bent du tarptautinio bendradarbiavimo vaisius. Choreografas iš Nyderlandų Jérôme‘as Meyeris kartu su šokėjais iš Lietuvos ruošia spektaklį „W(o)man“, o scenografė Simona Biekšaitė adaptuos Norvegijoje išleistą interaktyvų multimedijomis paremtą performansą, kurio premjera numatyta lapkričio mėnesį.

Džiugu, jog šį naują sezoną bus suteikta galimybė žiūrovams ne tik nukreipti žvilgsnį į sceną, tačiau taip pat įlįsti į meno virtuvę ir apsilankyti organizuojamuose seminaruose, forumuose, diskusijose, meno dirbtuvėse. Menų spaustuvė tęs susitikimus „Prie arbatos“, repeticinėse erdvėse vyks kasdieniai šokėjų drenažai ir meno profesionalų seminarai. O šių metų pabaigai Menų spaustuvė kūrėjams ir besidomintiems scenos menais parūpins ir meno teorijos žinių: lietuvių kalba bus išleista viena svarbiausių Europos teatro pasaulyje knygų – vokiečių teoretikės Erikos Fischer-Lichte „Performatyvumo estetika“.

Tikriausiai dar ne visos paslaptys buvo atskleistos sezono atidarymo vakare, tačiau jau dabar akivaizdu, kad Menų spaustuvė ir Rezidentai ruošia margą renginių kalendorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją