„ArtVilnius“ metu gimusi idėja – pirmoji persikėlusi į viešąsias Vilniaus erdves

Šis projektas yra praėjusių metų meno mugės „ArtVilnius‘17“ metu gimusi iniciatyva. Būsimo meno kūrinio iniciatorius – Irmantas Norkus, advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis partneris Lietuvoje, autorė – menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, architektas – Tomas Grunskis.

„Pernai tarp „Vandens lelijų“ projekto kūrėjų, dviejų verslo ir meno atstovų, užsimezgė pažintis ir gimė graži idėja – papuošti Vilniaus miestą šiuolaikiniu menu. Džiaugiamės, kad jau šių metų mugėje galime pristatyti pirmuosius projekto vaisius – meno mugėje „ArtVilnius‘18“ eksponuojame kūrinio eskizus, o jau metų pabaigoje ši idėja virs realybe, ją galės išvysti sostinės gyventojai ir svečiai“, – pasakojo „ArtVilnius“ vadovė Diana Stomienė.

Pasak jos, „ArtVilnius“ yra ryškus ir svarbus kultūrinių industrijų renginys, kurio metu vienoje vietoje susitikus galerininkams, kuratoriams, kolekcininkams, verslo ir kultūros atstovams, gali gimti naujos ir netikėtos idėjos bei iniciatyvos, o „Vandens lelijų“ meno projektas – yra geriausias to įrodymas.

„Kasmet mugė vis auga ir stebina naujais rekordais ir atradimais. Pavyzdžiui, vien pernai mugės metu buvo parduota virš 200 meno kūrinių už 280 tūkst. eurų. Tačiau tokio projekto, kurio idėja būtų kilusi mugės metu, o vėliau persikėlusi į viešąsias miesto erdves – dar nebuvo, tai pirmasis toks atvejis. Taip pat labai svarbus žingsnis skatinantis visuomenės susidomėjimą šiuolaikiniu menu ir darantis mugę svarbiu kultūriniu reiškiniu“, – džiaugėsi meno mugės vadovė Diana Stomienė.

„Vandens lelijų“ projekto eskizas

Šiuolaikinio meno kūrinys: atkurs miesto istorijas

Pasak projekto iniciatoriaus Irmanto Norkaus, didieji pasaulio miestai, tokie kaip Londonas, Niujorkas, Paryžius, Berlynas ir daugelis kitų gali pasigirti šiuolaikiniu menu viešosiose erdvėse. „Savo sostinę taip pat norime papuošti šiuolaikiniu menu, įprasminti jos vietas, atkurti miesto istorijas. Simboliška, jog šią dovaną skirsime Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo 100-metį. Džiaugiuosi, jog talentinga menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė ėmėsi šio projekto įgyvendinimo. Vilniaus viešojoje erdvėje itin mažai modernaus ir ypač šiuolaikinio meno kūrinių, kurie būtų sukurti moterų“, – sakė Irmantas Norkus.

Būsimo meno kūrinio autorė menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė išlaiko savo kūrybai būdingą utilitarių kasdienės aplinkos daiktų („ready-made” objektų) panaudojimą, tačiau šįkart žengia į viešąją erdvę ir imasi stambesnių gabaritų.

Irmantas Norkus, Severija Inčirauskaitė Kriaunevičienė, Tomas Grunskis_

Pasak autorės, planuojamo kūrinio žaliava, metalinė vandens talpykla-cisterna, pasirinkta ne veltui – skurdoką sovietmečio realybę menantis objektas, tampa nuoroda ne tik į senuosius Vingrių šaltinius bei vandenvietę, bet ir į nesenai nugriautą sovietinės architektūros kino teatro „Lietuva“ pastatą. Archajinė kryžiuko technika objektas bus siuvinėjamas vandens lelijų raštais.

Planuojamas meno kūrinys yra ir vienas iš Vilniaus miesto savivaldybės inicijuoto projekto „Kuriu Vilnių“ laimėtojų. Savivaldybė, pasitelkusi ekspertų komisiją, iš 120 novatoriškų, ryškių, unikalių miesto meno projektų atrinko 20 laimėtojų – unikaliausių meno projektų, kurie praturtins miestą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)