Žodžio, meno laisvė neaplenkia ir muzikos, operos pasaulio. Nors kai kurių ir laikomas elito ar atgyvenusių tradicijų menu, operos žanras, kaip ir knyga, išlaiko tai, kas tikra ir aktualu. Prieš kelis šimtmečius scenai sukurti muzikos kūriniai vis dar nepraranda savo aktualumo.

Puikus pavyzdys – vieno ryškiausių visų laikų kompozitoriaus Giuseppe VerdiTrubadūras“, kovo 12-15 dienomis grįžtantis į Kongresų rūmų sceną. Šiame kūrinyje drąsiai diskutuojama šiandien tolerancijos tema įvardinamomis temomis. Operos istorijos vertos visos romanų serijos, kurioje persipintų meilė, kerštas, mirtys ir nežinioje priimti lemtingi sprendimai.

Būtent šio spektaklio įvaizdžiais Vilnius City Opera pasitinka šiųmetinės Knygų mugės lankytojus. Tai – jubiliejinis, jau penktasis, „bohemiečių“ pasirodymas šiame kultūros renginyje. VCO komanda džiaugiasi, mažą sukaktį galinti pasitikti dovanodami lankytojams savo geriausių spektaklių vaizdus. Specialiai Knygų mugei jie paruošė šiandien taip pat baigiančius išnykti, bet tikrus dalykus vertinančiųjų nepamirštus atvirlaiškius. Tai – viena iš VCO tradicijų.

Per kelis metus „bohemiečiai“ Knygų mugės svečiams dovanojo geriausių Lietuvos fotografų dovanotas nuotraukas, legendinės „Bohemos“ vaizdus ir daug kitų atvaizdų, puošusių siutimui jau paruoštus atvirukus. Komanda neslepia, jog yra buvę metų, kuomet jų dalijami atvirukai čia pat tapdavo perpardavinėtojų taikiniu, - tokie įspūdingi jie buvo.

Šiemet atvirlaiškius puošia „Trubadūro“ ir „Verterio“ nuotraukos. Pastarasis spektaklis – taip pat artėjanti dovana Lietuvos operos mylėtojams, į jį balandžio 8, 10, 12 dienomis sugrįžta šiemet 40-mečio jubiliejų švenčiantis Edgaras Montvidas.

Grįžtant prie „Trubadūro“ įvaizdžių mugėje, šiemet VCO nusprendė iš arti pademonstruoti premjerose sužibėjusius, geriausio Britanijos teatro kostiumų dailininko Jono Morrellio darbus. Derindamas viduramžių ir gotikos stilius, jis kostiumo formose derino dievobaimingą paklusnumą, slaptą aistrą ir aukštas, liaunas formas. Jo kostiumų rezultatas – tikra oda kvepiantys, metalu kaustyti, bet ne įkalinti, personažai, bandantys kovoti už savo meilę, bet taip pat negalintys jos suvaldyti. Tokiu būdu, VCO personažai, lyg fantastinių knygų herojai, atgimsta ir Knygų mugėje.
„Bohemiečiai“ džiaugiasi vėl tapę vieno svarbiausių ir didžiausių Lietuvos kultūros renginio dalimi bei išduoda dar turintys neišdalintų atvirukų ir nepapasakotų istorijų tiems, kas dar nespėjo apsilankyti šiemetinėje Knygų mugėje.

Išduosime dar vieną paslaptį: VCO meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė taip pat laikosi savosios tradicijos ir atvyksta gyvai pabendrauti su mugės svečiais! Pasak jos, toks gyvas ir tikras susitikimas su nenuilstančiu žmonių srautu suteikia galimybę akis į akį pabendrauti su tikraisiais žiūrovais, suprasti, kiek iš tiesų žmonių Lietuvoje žino ir pačius „bohemiečius“ ir jų spektaklius. „Iš mažiausių miestelių atvykę žmonės, eina ir sveikinasi, pasakoja savo įspūdžius, dalinasi nuomonėmis. Tai – neįkainojama patirtis ir geriausias stimulas kurti toliau. Tai – akimirkos, kai supranti tikrąją sunkaus darbo prasmę.“, - sakė režisierė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)