Lietuvių menininkių dalyvavimas Liucernos festivalyje yra išskirtinis įvykis. Į prestižinį renginį kasmet susiburia pasaulio klasikinės muzikos grandai. Ir šįkart jo programa puikuojasi žymių kolektyvų pavadinimais, Leonido Kavakaso, Bernardo Haitinko, Danieliaus Barenboimo, Anu Tali, Julianos Avdejevos ir kitų garsenybių pavardėmis.

Tai, kad M. Gražinytė-Tyla diriguos vienu geriausių pasaulio kolektyvų tituluojamam Europos kameriniam orkestrui ir atliks R. Šerkšnytės kūrinį, yra neabejotinas lietuviškos muzikos įvertinimas.

Baltijos vizitinė kortelė

„De Profundis“ – vienas populiariausių R. Šerkšnytės kūrinių. Jis buvo parašytas 1998-aisiais kaip bakalauro studijų darbas. Dramatiška, kontrastų kupina kompozicija atskleidžia jauno žmogaus pasaulėžiūrą, kai gyvenimas suvokiamas labai maksimalistiškai, aštriai, o euforiją greitai keičia nusivylimai. Nuo praėjusio tūkstantmečio šis kūrinys daugybę kartų reprezentavo Lietuvą, o pasaulinio garso smuikininkas maestro Gidonas Kremeris jį yra pavadinęs Baltijos šalių muzikos vizitine kortele.

Raminta Šerkšnytė

Mirga neturi abejingų gerbėjų

Sėkmės sparnai M. Gražinytę-Tylą neša jau kelinti metai. Jos 2014-ųjų debiutas su Los Andželo filharmonijos orkestru buvo palydėtas žodžiais: „Nauja žvaigždė sužibo“. 2012 metais muzikė pelnė Zalcburgo festivalio geriausio jauno dirigento vardą. Nuo rudens, sekdama batutos įžymybių Sero Simonas Rattle'o ir Andrio Nelsono pėdomis, M. Gražinytė-Tyla imsis Birmingemo miesto simfoninio orkestro muzikos vadovės pareigų.

„Mirga – tikras fenomenas. Jos energingoje asmenybėje darniai siejasi emocionalumas ir racionalumas. Tai ne tik išskirtinio talento dirigentė, bet ir labai šiltas žmogus, viską darantis su begaliniu užsidegimu ir nuoširdumu, – pakalbinta DELFI, savo kolegę apibūdino Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė kompozitorė R. Šerkšnytė. – Orkestrantai ją akimirksniu įsimyli. Dirigentų, žinome, būna pačių įvairiausių, tačiau Mirga turi nepaprastą gebėjimą bendrauti su žmonėmis: moka prieiti, sudominti, uždegti. Turbūt dėl to jos diriguojami koncertai nepalieka abejingų klausytojų.“

Greta vis atsiduria Beethovenas

Europos kamerinis orkestras buvo įkurtas 1981 metais. Per tris dešimtmečius jo tapatybę formavo daugelis žinomų muzikų, dirigentų ir solistų. Gyvavimo pradžioje kolektyvui ypač svarbus buvo dirigento Claudio Abbado indėlis.

Liucernoje prie šio orkestro pulto stos M. Gražinytė-Tyla. Koncerto programa sudėtinga: skambės R. Šerkšnytės „De Profundis“ ir L. van Beethoveno 6 simfonija („Pastoralė“). Tačiau nei sunkiasvorės kompozitorių pavardės, nei sudėtingi opusai dirigentės nebaugina: „Tiesiog reikia pasitikėti kompozitoriumi, orkestru ir savimi“, – sako ji.

R. Šerkšnytė džiaugiasi įdomiais sutapimais. „Gan netikėtai jau kelintą kartą „atsiduriu“ šalia Beethoveno. Mirga rudenį diriguos ir kitą mano kūrinį – „Ugnys“ simfoniniam orkestrui : rugsėjį koncertinį sezoną juo pradės Juilliardo orkestras, o lapkritį grieš jos vadovaujamas Birmingemo miesto simfoninis orkestras. Programoje ir vėl greta skambės L. van Beethoveno kūriniai“, – nusijuokė R. Šerkšnytė.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos Lietuvos ir su ja susijusios garsios asmenybės.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)