Filharmonijos žmonėms Japonija ypač artima – joje yra gastroliavęs Lietuvos kamerinis, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestrai, Čiurlionio kvartetas – muzikantų atmintyje liko šeimininkų nuoširdus svetingumas ir išskirtinis pareigingumas. Lietuvos kamerinis orkestras Japonijoje viešėjo net šešis kartus (1989, 1999, 2001, 2004, 2007, 2009), glaudūs ryšiai jį sieja su dirigente Tomomi Nishimoto ir pianiste Ingrid Fujiko Hemming.

Žemės drebėjimo ir cunamio aukoms Japonijoje atminti skirtame koncerte greta Bacho, Haydno, Mozarto, Griego kūrinių skambės garsaus XX a. japonų kompozitoriaus Toru Takemitsu muzika. Tai garsus XX a. japonų kompozitorius, vienas pirmųjų, išėjusių į tarptautinę areną. 1957 m. sukurtas „Requiem styginiams“ išgarsino jį visame pasaulyje. Šis autorius – daugialypis kūrėjas, pelnęs daugybę apdovanojimų, parašęs muziką 100 kino filmų, taip pat nemažai straipsnių estetikos ir muzikos teorijos temomis.

„Requiem styginiams“ Takemitsu parašė kompozitoriaus F. Hayasakos (labiausiai žinomas režisierių K. Mizoguchi ir A. Kurasawos filmų muzikos autorius) atminimui. Lankydamasis Japonijoje, kūrinį išgirdo I. Stravinskis. Susižavėjęs šios muzikos aistra ir nuoširdumu, daug bendravo su jaunuoju kompozitoriumi. Grįžęs į JAV Stravinskis pasidalijo įspūdžiais su Coplandu ir netrukus Takemitsu gavo Koussevitsky fondo pasiūlymą sukurti kūrinį (The Dorian Horizon). Vėliau jį atliko San Francisko simfoninis orekestras, diriguojamas Coplando. Tai buvo svarbus žingsnis Takemitsu pasaulinėje karjeroje. Kritikai Requiem vadina jo kūrybos interliudu, pirmavaizdžiu, pabrėždami begalinį tos muzikos tyrumą ir meditatyvumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją