1. Muzikos maratonas „Juodais Baltais“ (21.00-01.00)

Dienos virsmą į naktį geriausiai simbolizuoja tradicinis pianisto Petro Geniušo šou juodais baltais. Lukiškių aikštėje fortepijoninės muzikos estafetę pradės jaunieji pianistai, o lygiai vidurnaktį pasirodys ir pats „Kultūros nakties“ ambasadorius. Jau šeštus, septintus metus iš eilės P. Geniušas mėgina humanizuoti Lukiškių aikštę, pastatyti joje muzikos Leniną. Šįkart jam talkins Robertas Schumannas, Fyderykas Chopinas ir Claude‘as Debussy.

Petras Geniušas

2. Kvarteto „Chordos“ projektas „United by the Sounds“ (21.00)

Norintys klasikos išgirsti kiek anksčiau turėtų žingsniuoti į Energetikos ir technikos muziejų. Akademinei muzikai neįprastoje aplinkoje grieš styginių kvartetas „Chordos“ ir pasaulyje žinomas lietuvių kilmės violončelininkas avangardistas Antonas Lukoszewieze iš Jungtinės Karalystės. Tarptautinė muzikų komanda, pasitelkusi ir elektroninį skambesį, rengiasi atlikti lietuvių ir britų kompozitorių kūrinius, taip pat ir vieną premjerą – Gailės Griciūtės premjera „Sordid Songs“.

3. Šiuolaikinio šokio perlai Vilniaus paveikslų galerijos kieme (20.00-01.45)

Vertinantys modernų judesį turėtų sukti Chodkevičių rūmų link. Kroačių duetas „&M Dance Company“ demonstruos skirtingas šokio technikas, choreografines idėjas ir narplios žmogiškų santykių pinkles. Vėliau lietuviškas urbanistinio šokio teatras „Low Air“ judės pagal Igorį Stravinskį. Pamatysime dar vieną „Šventojo pavasario“ interpretaciją.

4. Performansas pagal amerikiečių poetą Ch. Bukowski (21.00)

„Kultūros naktį“ Rūdininkų knygyne, ko gero, bus ankšta, nes iš uostamiesčio atvyksta performansų kūrėjas, teatro „trūpas“ Benas Šarka. Ir ne vienas, o nešinas Charles‘o Bukowskio poezijos tomeliu. Pernelyg stiprius Ch. Bukowskio eilėraščių koktelius B. Šarka praskies naminio varymo muzika.

Benas Šarka

5. Cirko naktis „Menų spaustuvėje (18.00-01.45)

„Naujojo cirko savaitgalis“, paprastai ateinantis rugsėjį, labai nori susitikti su žiūrovais. Ir „Kultūros naktis“ suteikia tokią progą. Žiūrovai bus patenkinti, nes „Menų spaustuvėje“ pamatys daug Lietuvos ir užsienio artistų pasirodymų, juos seks akrobatai ir žonglieriai. Bus charizmatiškų kūnų ir akrobatinė joga su Ieva.

6. Tarpdisciplininis menas ŠMC (18.00-24.00)

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) siūlo žiūrovams net trijų parodų atidarymus bei futuristinio kino ir gyvos muzikos seansą ŠMC kieme. Vieną parodų – „Partitūra“ – rengia menininkų grupė „Post Ars“. Kiekvienas jos pasirodymas tampa įvykiu. Tad nėra ko daugiau pridurti, nebent tai, kad ŠMC parodų lankymas šįkart pratęsiamas iki 23 valandos.

„Europeana 280 Jumping Jacks“

7. Švytintis „Europos sodas“ Prezidentūros rūmų parke (20.00-24.00)

„Kultūros naktis“ leidžia pasigrožėti šviesos efektais. Vaizdingos instaliacijos, nakties fone įsirėžę vaizdai turbūt ir sukuria nepaprastą festivalio atmosferą. Todėl reikėtų užsukti į Prezidentūros kiemą, čia bus išaugintos 28 skirtingo dydžio ir ryškumo šviesos stiebų puokštės – tiek yra Europos Sąjungos valstybių. Reikia tikėtis, kad žiūrovai atsargiai elgsis su šviesos žiedais, ypač mažųjų valstybių, nenugnybs Maltos ar Liuksemburgo.

8. Baltasis ir Žaliasis tiltai (20.00-02.00)

Tiltai sujungia „Kultūros nakties“ renginius. Einant iš vieno į kitą, pakeliui galima kluptelėti prie upės ir gerti, gerti atspindžius nuo lazeriais ir projekcijomis išpuoštų tiltų. Ką konkrečiai žada patys instaliacijų rengėjai, nelengva suprasti, todėl geriau kartą pamatyti, nei šimtąjį kartą perskaityti.

9. Meno sandėlis arba Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia (19.00-02.00)

Po dvidešimt penkerių tylos metų duris atveria viena unikaliausių Vilniaus istorinių erdvių – Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia. „Kultūros naktį“ viskas kitaip, todėl sovietmečiu išniekinta, sandėliu paversta tikėjimo šventovė gali tapti netikėtu festivalio akcentu. Juolab kad jos gaivintojų pajėgos itin galingos – šokėjai, kino menininkai, fotografai, dailininkai, muzikantai. Apskritai po Ramintojos stogu glausis visi menai, kino kadrais praskries net ir Kunigaikščio Vildaugo dvasia.

Styginių kvartetas „Chordos

10. Dizainerių skrydžiai Vilniaus dailės akademijoje (19.30-21.30)

Gerą pusantros valandos galima skirti ir būsimoms piekautaitėms bei statkevičiams, kurie ką tik su diplomais žengė iš Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros. Jaunieji kūrėjai stengiasi priblokšti idėjų drąsa, vis dažniau mados meną pina su šviesų ir vaizdų instaliacijomis. Geriausių akademijos absolventų baigiamųjų kolekcijų šou vyks jau vienuoliktą kartą.

Viskas, dešimt. Belieka melsti lietuviško lietaus dievo, kad aplenktų „Kultūros naktį“, nes šiemet Šerburo lietsargių niekas nedalys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)