Teatro bendruomenė dėkoja Klaipėdos miesto savivaldybei, festivaliui skyrusiai 37 tūkst. eurų. Festivalį pažadėjo paremti ir Lenkijos institutas. Iš Kultūros rėmimo fondo buvo prašoma skirti dalinę paramą. Tačiau sausio 5 dieną Lietuvos kultūros tarybos sprendimu „Dėl Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamos srities „Scenos menai (teatras)“ projektų dalinio finansavimo 2017 metais“ šiam projektui neskirta nė euro. Šiuo metu surinkta mažiau nei pusė reikalingų lėšų, tad festivalio likimas tapo neaiškus. Klaipėdos dramos teatro vadovas T. Juočys teigia, kad bet kuriuo atveju festivalis įvyks – bus kreipiamasi į privačius rėmėjus, teatras prisidės savo lėšomis.

Klaipėdos dramos teatras jau pasirašęs sutartis su „Nowy Teatr“ (Lenkija) dėl festivalio programoje rodomo spektaklio „Apokalipsė“ (rež. Michałas Borczuchas) ir grupe „Sutari“ (Lenkija), savo kūryboje naudojančia lietuviškas sutartines, dėl spektaklio „Watermelon“. Baigiamos derybos su teatru NO99 (Estija). Visi šie teatrai – šiuo metu vieni įdomiausių Europoje, jų pasirodymas Klaipėdoje būtų tikra šventė šiuolaikinio teatro gerbėjams.

Planų, kuo nustebinti žiūrovus birželį vyksiančiame festivalyje, teatras turėjo ir daugiau (tarp jų – ir „The Tiger Lillies“ (Jungtinė Karalystė) spektaklis „Hamletas“ bei koncertas), tačiau dabar jų teks atsisakyti. Buvo tikimasi, kad Kultūros taryba skirs bent dalį prašytos paramos, tad sprendimas jos visiškai neskirti pribloškė teatro vadovus.

„Mūsų nuomone, tai sąmoningas Klaipėdos dramos teatro, o kartu ir visos Klaipėdos, visos Vakarų Lietuvos kultūrinio vystymosi žlugdymas. Tai ir neįsivaizduojamo lygio nepagarba visiems mums, visiems teatralams, visai Klaipėdos kultūrinei bendruomenei, visiems klaipėdiečiams. Kažkas ėmė ir nusprendė, kad klaipėdiečiai neverti tarptautinio teatro festivalio, jiems bus gana ir Jūros šventės“, – teigiama teatro rašte Kultūros tarybai.

Teatralams nuostabą kelia tai, jog Kultūros taryba surado lėšų paremti kelis kitus pusiau profesionalaus teatro ar net apskritai masinės kultūros projektus Klaipėdoje. O tarptautinis profesionaliojo teatro festivalis su visoje Europoje žinomais teatrais dėl nesuvokiamų priežasčių liko už borto.

Klaipėdos dramos teatro vadovybė išsiuntė Lietuvos kultūros tarybai oficialią apeliaciją, kurioje kategoriškai nesutinka su ekspertų sprendimu. Šiuo metu Klaipėdos dramos teatras laukia Kultūros tarybos atsakymo, kurį ji privalo pateikti per dvidešimt dienų. Svarstoma galimybė Lietuvos kultūros tarybos sprendimą apskųsti teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)