Greta meno pasaulyje žinomų Islandijos, Norvegijos, Italijos, Suomijos ir kitų šalių menininkų Valentinos Desideri, Morteno Norbye Halvorseno, Denise Ferreiros da Silvos, Berglindos Jona, Styrmiro Orn Gudmundssono ir Juha Pekka Laakoneno, savo darbus pristatys perspektyviausi Lietuvos jaunosios kartos kūrėjai: Lina Lapelytė, Viktorija Rybakova ir Augustas Serapinas.

„Dvigubas mazgas“ – tai unikalių kūrinių paroda, sujungianti du vienas kitam, iš pirmo žvilgsnio, prieštaraujančius polius: meną ir politiką. Ja siekiama atkreipti dėmesį į asmenybę žlugdančias psichologines praktikas bei jų politinius aspektus. „Atsispirdamos nuo depresijos, ir apžvelgdamos emocijų mainus apskritai, pakvietėme ir paskatinome menininkus nebijoti klysti bei būti pažeidžiamais“ – apie parodos inspiracijas kalba Rupert kuratorės Justė Jonutytė ir Maya Tounta.

Parodoje kūriniai, architektūra ir kuratoriniai sprendimai įgauna išpažintinį toną. Juo parodos organizatorės atkreipia žiūrovų dėmesį į sustabarėjusį psichologinės patologijos supratimą ir abejingumą šiuolaikinėje visuomenėje. Šios ir kitos egzistencinės, Lietuvoje retokai aptariamos, temos taps tarptautinės parodos ašimis.

Parodos dalyvius Viktoriją Rybakovą ir Augustą Serapiną vis dažniau pastebi svarbiausių pasaulio meno institucijų kuratoriai. A. Serapino parodos 6-oje Maskvos bienalėje, Vienos Kunsthalėje, MuKHA (Antverpenas) ir SALTS (Bazelis) meno erdvėse, ir V. Rybakovos pasirodymai KW Berlin meno erdvėje Berlyne, bei Lietuvos paviljone 55-oje Venecijos meno bienalėje, suteikė tarptautinį pripažinimą bei padėjo tvirtus pamatus profesionalioms menininkų karjeroms. Tuo tarpu Londone gyvenanti ir kurianti Lina Lapelytė, ilgą laiką garsėjanti savo interaktyviais muzikiniais performansais ir moderniomis operomis („Have a Good Day“ ŠMC, Vilnius, 2011 m.; „Hunky Bluff“ Serpentine galerija, Londonas, 2014 m.; „Candy Shop“ karalienės Elžbietos menė, Londonas, 2014 m.), į Lietuvą sugrįžta su nauju performansu ir video darbu.

Ruperte pristatomas „Dvigubas mazgas“ yra pirmoji renginių programos, kuruojamos bendradarbiaujant su Oslo Nacionaline meno akademija (Norvegija) ir Reikjaviko Gyvuoju meno muziejumi (Islandija), dalis, paroda taipogi bus rodoma Pabradėje, Visagine, Osle bei Reikjavike. Tarpkultūrinė trijų meno institucijų – daugiafunkcio rezidencijų, edukacijos ir parodų centro Rupert, didžiausios Skandinavijos meno akademijos bei didžiausio šiuolaikinio meno muziejaus Islandijoje – kolaboracija atvers galimybes tarpdisciplininiams mainams ir supažindins trijų šalių žiūrovus su šiuolaikinio meno problematika.

Parodos „Dvigubas mazgas“ proga bus skaitomos paskaitos ir rengiamos kūrybinės dirbtuvės. Parodą papildys unikalus leidinys, su šiuolaikinio meno kūrėjų Joshua Simono, Ninos Power, Floriano Cramerio ir Traviso Jeppeseno tekstais. Atidarymo vakarą Ruperte pradės menininkų Linos Lapelytės, Styrmiro Orn Gudmundssono ir Valentinos Desideri performansai. Atidarymo svečiams bus suteikta išskirtinė proga susipažinti ir pabendrauti su visais iki vieno parodoje dalyvaujančiais menininkais, ir parodos kuratorėmis. Paroda veiks spalio 14 – lapkričio 11 dienomis.

Rupert meno ir edukacijos centras įsikūręs vaizdingame Valakampių rajone, greta antrojo Neries paplūdinio. Adresas: Vaidilutės g. 79, Vilnius.