Šia proga knygyne pradėta eksponuoti archyvinių nuotraukų paroda „Kauno centrinis knygynas senose fotografijose“, Kauno vicemeras Simonas Kairys, Kauno rašytojų sąjungos pirmininkas Vidmantas Kiaušas bei kiti šventės svečiai sakė sveikinimo kalbas, o šalia knygyno praeivius kalbino atgiję garsių knygų personažai: žinomas seklys Šerlokas Holmsas, bene garsiausias pasaulio burtininkas Haris Poteris ir kiti. Daug žmonių sutraukusios šventės metu buvo pagerbtos ir ilgametės knygyno darbuotojos.

Savo sveikinimo kalboje Kauno vicemeras pabrėžė, kad knygynas turi būti ne vien knygų įsigijimo vieta, bet ir kultūrinių susibūrimų vieta, kuri leistų knygų mylėtojams lengviau susitikti ir su lietuvių autoriais.

„Be galo svarbu, kad ši knygyno erdvė būtų atvira ne tik kaip prekybos vieta, bet ir kaip kultūrinio veiksmo, įtraukianti vieta, kur galima būtų tiesiog bendrauti, kalbėtis su rašytojais ar su kūrėjais. Matydamas tai, kas knygyne suplanuota jau spalio mėnesiui, tikiu, kad dėmesys, skiriamas Lietuvos ir Kauno kūrėjams, tik didės. Manau, kad esame teisingame kelyje, o šiandien reikia pasidžiaugti, jog knygynas pasiekė įspūdingą 60-ties metų jubiliejų“, – sveikinimo kalboje sakė S. Kairys.

Jubiliejaus šventė vyko ne tik Kauno centriniame knygyne, bet ir persikėlė už jo ribų: Laisvės alėjoje miesto gyventojai ir svečius apsilankyti knygyne arba nusifotografuoti bendroje nuotraukoje kvietė pats Haris Poteris. Pasak knygynų tinklo „Pegasas“ vadovės L. Šaltienės, dėmesys Kauno centriniam knygynui – ne vienadienis.

„Knygyno jubiliejaus proga šiais metais vieninteliame Kauno centriniame knygyne vyks „Šiuolaikinių lietuvių autorių dienos“. Tai – trečius metus vykstantis projektas, skatinantis skaityti šiuolaikinius lietuvių autorius, dalyvauti susitikimuose su jais bei įvertinti geriausias dabartines lietuviškas knygas. Švenčiant Kauno centrinio knygyno jubiliejų, visą spalio mėnesį savo knygų pristatymus, susitikimus su skaitytojais bei diskusijas garsūs lietuvių rašytojai rengs tik šiame knygyne“, – sako L. Šaltienė.

Nuo spalio 7 d. iki 26 d. Kauno centrinio knygyno lankytojai turės galimybę susitikti su didžiųjų Lietuvos leidyklų – „Alma littera“, „Tyto alba“, „Lietuvos rašytojų sąjunga“ – autoriais. Tarp jų – Rūta Vanagaitė, Arvydas Juozaitis, Violeta Palčinskaitė, Alvydas Šlepikas, Daiva Čepauskaitė su Kauno dramos teatro aktoriais, Andrė Pabarčiūtė ir Rimvydas Žižiūnas.

Architektų Algimanto Mikėno ir Marijos Matušakaitės suprojektuotas, o 1980–1983 m. iš vidaus rekonstruotas knygyno pastatas šiandien yra minimas tarp reikšmingiausių Kauno centro objektų. Pats knygynas unikalus ir tuo, kad jame, po interjero rekonstrukcijos, iki šių dienų išsilaikė devintojo dešimtmečio pradžios dizaino tendencijas Lietuvoje atspindintis interjeras. Be laikotarpį atspindinčių baldų ar medinių lubų konstrukcijų, lankytojai gali įvertinti ir Liucijos Banaitienės 1982 m. sukurtą gobeleną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją