Tokius duomenis atskleidė knygynų tinklo „Pegasas“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta šalies gyventojų skaitymo įpročių apklausa, rašoma pranešime spaudai.

Tyrimo duomenimis, daugiausiai (62 proc.) moterų tiek, kiek norėtų neskaito dėl laisvo laiko stokos, dar penktadalis jų pirmenybę teikia televizijai, internetui ir socialiniams tinklams, o dešimtadalis – aktyviam poilsiui ir laisvalaikiui.

Deja, net atradusios laiko skaitymui, tik kiek mažiau nei trečdalis (32 proc.) lietuvių žinotų, kokias knygas jos norėtų perskaityti. Knygynų tinklo „Pegasas“ vadovė Ligita Šaltienė teigia, kad tokie rezultatai patvirtino ir jų pastebimas tendencijas. Nors šiuolaikinės, išsilavinusios ir dirbančios moterys yra pagrindinės knygynų lankytojos, jos taip pat dažniausiai negali sau leisti skaityti taip dažnai, kaip norėtų.

„Tam tikrais gyvenimo laikotarpiais ar dėl spartaus gyvenimo ritmo daugumai žmonių vis sunkiau atrasti laiko sau. Tačiau šiuolaikinės moterys rūpinasi ne tik darbu, šeima ar buitimi – jas domina ir edukacija, savišvieta, literatūra bei kultūriniai įvykiai. Akivaizdu, kad dėl laiko stokos lietuvės ne tik negali skirti dėmesio savo mėgstamam hobiui, tačiau neretai nebežino, kokia knyga yra verčiausia jų laiko“, – pastebi Ligita Šaltienė.

Visgi, turėdamos laiko, Lietuvos moterys skaito dėl skirtingų priežasčių. Jaunos, 18–25 metų, moterys skaitymą vertina kaip poilsį ir pramogą (80 proc.). Tačiau taip galvoja tik 40 proc. vyresnių, 26–55 metų, respondenčių. Daugiau nei trečdaliui (36 proc.) jų laikas su knyga yra galimybė praplėsti akiratį, o likusioms (24 proc.) – būdas prasmingai praleisti laisvalaikį.

Pasak L. Šaltienės, ieškodamas, kaip atliepti knygų pasiilgusių moterų poreikius, knygynų tinklas „Pegasas“ kartu su leidykla „Alma littera“ išleido analogų Lietuvoje neturintį leidinį, tarpininką tarp knygos ir žurnalo – „Bukaziną“ (angl. book+magazine – Bookazine): „Norėjome sukurti tokį leidinį, kuriame susijungtų šie du žanrai. Jame paimta geriausia, ką turi žurnalai bei papildyta tekstais, kuriuos randi tik knygose“, – pasakoja Ligita Šaltienė.

Knygos ir žurnalo hibridas „Bukazinas“ apjungia geriausius šių žanrų aspektus: publicistiką, straipsnius apie keliones, tradicijas ir kultūrą, psichologų patarimus, įkvepiančias istorijas ir literatūrą. Be to, skaitytojai jame ras talentingų Lietuvos rašytojų – Giedros Radvilavičiūtės, Nijolės Narmontaitės, Audronės Urbonaitės, Andriaus Tapino, Rūtos Vanagaitės, Erikos Umbrasaitės ir daugelio kitų niekur nepublikuotų tekstų bei pokalbių su populiarių knygų autoriais.

„Kaip rodo naujausias skaitymo įpročių tyrimas, nereta skaitytoja yra nutolusi nuo literatūrinio pasaulio, geriausių knygų tendencijų sekimo. „Bukazinas“ gali tapti tarsi degustacija, leidžianti „paskanauti“ įvairių autorių geriausius tekstus ir mintis bei praturtinti vasaros atostogas įdomiais ir prasmingais literatūriniais atradimais. Šis skaitymo „desertas“ galbūt padės rasti mėgstamą autorių ar knygą, kuri, pasak eseistės Giedros Radvilavičiūtės, „yra vienas iš tų dalykų pasaulyje, kuriam atidavęs sielą nesijauti apiplėštas“, – intriguoja Ligita Šaltienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)