Mykolo Žilinsko dailės galerijoje trečiadienį atidaromą ekspoziciją "Viza gyventi: diplomatai, gelbėję žydus" parengė Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus ir Izraelio ambasada Lietuvai.

Parodoje nuotraukos ir istoriniai dokumentai atskleis autentiškas istorijas, pasakojančias, kaip diplomatai padėjo išsigelbėti žydų tautybės žmonėms. Ekspozicijoje pristatomi devyni diplomatai, iš kurių du rezidavo Kaune. Tai - Japonijos konsulas Chiune Sugihara ir Nyderlandų konsulas Janas Zwartendijkas.

Kaunas ir M.K.Čiurlionio dailės muziejus šiai parodai buvo pasirinkta kaip istoriškai ir simboliškai svarbi erdvė. Karo metais šiame muziejuje (tada - Vytauto Didžiojo kultūros muziejuje) buvo išgelbėta ne viena šeima.

Muziejininkai gelbėjo ne tik žmones, bet ir į Vilijampolės getą išvarytų žydų turtą, menines vertybes, dokumentus bei archyvus, nors saugoti muziejuje žydų kultūros eksponatus buvo laikoma ne mažiau pavojinga, nei priglausti žmones su geltona Dovydo žvaigžde.

Kaip sakoma muziejaus pranešime spaudai, diplomatų padėtis buvo išskirtinė. Pavojus jų asmenims buvo mažesnis, tačiau jie rizikavo padėtimi visuomenėje ir karjera. Gelbėdami žydus, diplomatai neretai nusižengdavo valstybių, kurioms jie atstovavo, įsitikinimams.

"Aš galbūt nusižengiau savo valdžiai, bet jeigu to nebūčiau daręs, būčiau nusižengęs Dievui", - yra sakęs C.Sugihara. Šie diplomato žodžiai tapo pagrindiniu parodos motyvu.

Atidarant parodą "Viza gyventi: diplomatai, gelbėję žydus" dalyvaus šalių, kurių konsulai prisidėjo prie žydų gelbėjimo akcijos, ambasadoriai. Izraelio ambasadorius Avrahamas Benjaminas Pasaulio teisuolio vardą suteiks keliems Lietuvos visuomenės veikėjams. Paroda veiks iki kovo 22 dienos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją