Kaip Eltai sakė Lietuvos kultūros atašė Kaliningrade Arvydas Juozaitis, lietuviai profesoriai A. Kulvietis ir Stanislovas Rapolionis kartu su kitais profesoriais 1544 metais įkūrė garsųjį Albertinos universitetą Karaliaučiuje. Keturis šimtmečius Europoje garsėjęs Karaliaučiaus universitetas po Antrojo pasaulinio karo buvo atkurtas 1967 metais jau kaip tarybinė mokslo įstaiga Kaliningrade. 1994 metais buvo paminėtas šio universiteto 450 metų jubiliejus.

Šių metų gegužės 23 dieną universitetui suteiktas įžymaus filosofo, Karaliaučiaus universiteto profesoriaus Imanuelio Kanto (1724-1804) vardas. Naujo vardo universitete atidarytas Lituanistikos centras, kuriame po 60 metų pertraukos bus dėstoma lietuvių kalba.

Vienas iš lietuvių raštijos pradininkų, giesmių ir psalmių į lietuvių kalbą vertėjas A. Kulvietis gimė apie 1510 metus Kulvoje, dabartiniame Jonavos rajone. Studijavo Krokuvos, Leipcigo, Vitenbergo, Sienos universitetuose, įgijo teisės daktaro laipsnį. Globojamas karalienės Bonos, Vilniuje įsteigė klasikinę mokyklą būsimiems studentams rengti. Apkaltintas protestantizmu, pasitraukė į Karaliaučių, 1542 m. tapo Prūsijos kunigaikščio Albrechto patarėju, Karaliaučiaus universiteto organizatoriumi, nuo 1544 metų - profesoriumi. Parvykęs į Lietuvą netikėtai mirė 1545 metais.

Mokslo istorikų teigimu, A. Kulvietis savo autoritetu, ryšiais su Prūsijos kunigaikščiu Albrechtu, patriotiniu nusiteikimu ir darbais lengvino sąlygas pirmosios lietuviškos knygos - Martyno Mažvydo katekizmui atsirasti.

A. Kulviečio atminimui I. Kanto universitete įamžinti ir biustui sukurti 5 tūkstančius litų skyrė Lietuvos Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo saugojimo komisija.

Kaliningrade iki gegužės 28-osios vyksta Lietuvos kultūros dienos, surengtos jau trečiąjį kartą. Kaliningradiečiams pristatomas lietuviškas kinas, dailė, muzika, literatūra, turizmo galimybės Lietuvoje. Kultūros dienų renginiai vyksta ir kituose Kaliningrado srities miestuose: Sovetske, Černiachovske, Nemane, Slavske ir Čistyje Prudy.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)