Šiemet jame savo pasirodymus pristatė menininkai iš 70 skirtingų valstybių. Lietuvai atstovavo LNDT „Kankinys“ ir „Meno forto“ spektaklis „Bado meistras“ (rež. Eimuntas Nekrošius).

Festivalio prezidentas ir įkūrėjas Constantinas Chiriacas tiek O. Koršunovą, tiek E. Nekrošių įvardijo kaip laukiamas festivalio žvaigždes. Šių metų festivalio tema – „Kurti pasitikėjimą“ (angl. „Building Trust“).

Spektaklis „Kankinys“ kaip ir „Bado meistras“ buvo rodomi specialioje programoje „Spectacole evinement“ (angl. „Highlights“), kurioje savo darbus pristatė garsiausi teatro kūrėjai: Thomas Ostermeieris, Lukas Percevalis, Christophas Marthaleris, Alvis Hermanis, Pippo Delbono, Timas Robbinsas ir kiti.

LNDT spektaklio „Kankinys“ repeticija Rumunijoje

LNDT „Kankinys“, sukurtas pagal šiuolaikinio vokiečių dramaturgo Mariaus von Mayenburgo pjesę, Rumunijoje sulaukė didelio susidomėjimo, jį žiūrėjo pilna Sibiu nacionalinio teatro salė, aktoriai ovacijomis į sceną buvo kviečiami kelis kartus.

„M. von Mayenburgas gan paviršutiniškoje komedijoje sugeba suformuluoti esminę dilemą, parodo gilią Europinės civilizacijos krizę, kuri reiškiasi per vertybių gausą ir nuolatinį jų disonavimą. Ir išties kas bendra tarp evoliucijos teorijos ir krikščionybės, industralizacijos ir lygybės? Istoriškai besiklostančios Europos civilizacijos vertybių priešpriešos pavertė jas vertybėmis „be dantų“. Jų koegzistavimas jas ir naikina, todėl šiuolaikinę Europą krečia naujasis radikalizmas: fundamentalizmas, šovinizmas, juodasis konservatyvizmas, netolerancija. Čia ir glūdi mirtinas pavojus, kurį dramaturgas skelbia „Kankinyje“, – sakė režisierius O. Koršunovas.

Rumunijos žiūrovų ovacijos

Pagrindinį veikėją Benjaminą vaidino Kęstutis Cicėnas, biologijos mokytoją Eriką Rot – LNDT aktorė Monika Vaičiulytė, kitus vaidmenis kūrė Algirdas Dainavičius, Marius Repšys, Remigijus Bučius, Nelė Savičenko, Laurynas Jurgelis ir Inga Šepetkaitė. Lietuvos žiūrovai „Kankinį“ galės pamatyti naujajame 77-ajame LNDT sezone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją