Lietuvos publika puikiai žino garsią JAV moderniojo šokio trupę „Complexions“, kurios pasirodymai mūsų šalyje ne kartą sulaukė anšlago. Jei patiko „Complexions“, turėtumėte nepraleisti ir „Didžiojo Getsbio“, mat tarp šio šou kūrėjų – ne vienas amerikiečių trupės narys.

Pagrindinis spektaklio režisierius ir choreografas – vienas „Complexions“ įkūrėjų Dwightas Rhodenas. Nuo 17-os šokantis amerikietis išgarsėjo kaip ne vienos žymios šokio trupės žvaigždė, o kartu su šokėju Desmondu Richardsonu 1994-aisiais subūręs „Complexions“, padėjo pamatus naujam šiuolaikinio baleto stiliui.

„Jis – vienas geidžiamiausių šių dienų choreografų pasaulyje“, – apie Dwightą Rhodeną rašo JAV dienraštis „The New York Times“. Niekas nedrįstų ginčytis – per porą dešimtmečių šis menininkas sukūrė choreografiją daugiau nei 80-čiai spektaklių, kuriuos atliko ne tik „Complexions“, bet ir Majamio, Niujorko, Pensilvanijos, Vašingtono baleto trupės, Rusijos Marijos teatro artistai bei daugybė kitų talentingų šokėjų.

Viena svarbių šio kūrėjo savybių – sugebėti šokio menu sudominti ir popkultūros gerbėjus. Jo paruošti numeriai daugybę sykių rodyti populiariose televizijos laidose, pavyzdžiui, „So You Think You Can Dance“. Be to, būtent jis kūrė choreografiją populiariausio pasaulyje cirko „Cirque du Soleil“ spektakliui „Zumanity“, kuris vadinamas erotiškiausiu šios trupės reginiu.

D. Rhodeno talentas sužavėjo daugybę visame pasaulyje žinomų muzikos žvaigždžių. Jis buvo pakviestas kurti choreografiją Prince'o, Lenny Kravitzo, U2, Kelly Clarkson, Ninos Simone, Paulo Simono ir kitų ryškiausių planetos muzikantų koncertams, klipams, miuziklams ar pasirodymams televizijoje.

Spektaklis "Didysis Getsbis"

Be to, jis kūrė choreografiją ir pats filmavosi romantiniame filme „Paskutinis šokis“, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atliko Holivudo žvaigždė Patrickas Swayze. „Dwightas į choreografiją įliejo įdomaus gatvės kultūros aštrumo. Jis paėmė baleto techniką ir sugriovė taisykles. Baletą jis pavertė seksualiu, jaudinančiu ir linksmu“, – taip apie šį choreografą kalbėjo garsus aktorius.

Už savo nuopelnus choreografijai „Didžiojo Getsbio“ režisierius įvertintas daugybe svarbių apdovanojimų – tarp jų yra Niujorko menų fondo prizas ir garsios Alberto Ailey baleto mokyklos apdovanojimas.

Nors yra pasižymėjęs svarbiausiose šokio pasaulio scenose, Dwightas Rhodenas vienu didžiausių ir svarbiausių savo projektų vadina būtent „Didįjį Getsbį“, kuriame jam talkina ir kitas „Complexions“ įkūrėjas – Desmondas Richardsonas.

Alvino Ailey Amerikos šokio teatro, Karališkojo Švedijos operos ir baleto teatro, San Fransisko baleto teatro ir daugelio kitų trupių spektakliuose žibėjęs šokėjas yra bendradarbiavęs su Alessandra Ferri, Diana Višniova ir kitomis baleto superžvaigždėmis.

Jis šoko Brodvėjaus spektakliuose, vaidino garsiajame kino filme „Čikaga“, buvo nominuotas prestižiniam teatro apdovanojimui „Tony“, pasirodė daugybėje TV laidų, miuziklų ir reklamos klipų. Negana to, Desmondas Richardsonas šoko žymiausių muzikos žvaigždžių – Michaelo Jacksono, Prince'o, Madonnos, Arethos Franklin, Bobby McFerrino – pasirodymuose.

Nuo Paryžiaus operos teatro iki Niujorko „Metropolitan“ operos ir Maskvos Didžiojo teatro – scenose, apie kurias svajoja tūkstančiai šokėjų, savo talentą demonstravęs menininkas šiuo metu toliau dirba balete „Complexions“ ir veda meistriškumo kursus jauniems talentams, tačiau rado laiko prisidėti prie „Didžiojo Getsbio“ choreografijos.

Šou, kurį spalio 30-ąją pamatys Lietuvos publika, ryšiai su „Complexions“ tuo nesibaigia – vieną pagrindinių vaidmenų jame atliks amerikiečių trupės šokėjas Cliffordas Williamsas. Savo karjerą „Complexions“ jis pradėjo 2004-aisiais, nuo 2009-ųjų buvo pagrindinis šios trupės šokėjas, o nuo 2012-ųjų yra reziduojantis artistas.

„Daugiau nei baletas“, – taip pristatomas šou „Didysis Getsbis“ yra spalvingas ir ambicingas projektas, sukurtas talentingų Europos ir JAV menininkų.

Prieš dvejus metus Kijeve pristatytas spektaklis griauna žanrų ribas, žavėdamas ir baleto, ir pramoginių reginių gerbėjus.

Spektaklio meno vadovas ir pagrindinio vaidmens atlikėjas – šiuo metu vienas garsiausių pasaulio baleto šokėjų Denisas Matvijenko. Keturių tarptautinių baleto konkursų „Grand Prix“ pelnęs menininkas šoka Maskvos Didžiojo ir Sankt Peterburgo Marijos, Niujorko „American Ballet Theatre“, Milano „Teatro alla Scala“, Paryžiaus „Grand Opera“ ir kitų prestižinių pasaulio teatrų scenose.

Keliolikos šokėjų trupėje, suburtoje specialiai šiam šou, pasirodo ir kitos įvairių šokio žanrų žvaigždės – pavyzdžiui, Europoje gerai žinomos ekstravagantiškos ukrainiečių grupės „Kazaky“ narys Arturas Gasparas.

Spektakliui „Didysis Getsbis“ nufilmuotos specialios vaizdo projekcijos, o muzikos autorius – garsus kompozitorius ir prodiuseris Konstantinas Meladzė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją