Populiari - psichologija

Šiuo metu labai perkamos populiariosios psichologijos knygos. Žmonės ieško gyvenimo dėsnių, nori suprasti psichologijos subtilybes, gauti patarimų, kaip išgyventi skyrybas, nugalėti baimes, laimingai ir ramiai gyventi.

Ne mažiau populiarios verslo klasei skirtos knygos. Kai vyksta verslo knygos pristatymas, ateina firmų savininkai, kurie perka visam kolektyvui verslo knygas, o darbuotojai privalo jas perskaityti. Daugiausiai dėmesio sulaukė knyga „Menas parduoti“. Tokio tipo knygose mokoma, kaip derėtis, gauti informacijos.

Mažiausiai populiarios yra meno knygos: fotografija, dailės istorija ir kitos. Kiek daugiau dėmesio skiriama toms, kuriose rašoma apie interjerą, dizainą, – tai, ką žmogus gali pritaikyti savo gyvenime.

Mokslo knygos, specifiniai moksliniai dalykai, pavyzdžiui, literatūros istorija, nėra mėgstami. Tokias knygas perka mokiniai, studentai, nes jas yra privaloma skaityti.

Vasarą į knygynus ateina labai daug užsieniečių. Jie perka albumus apie Lietuvą, Vilniaus, Klaipėdos miestus. Dažnai tokias dovanas mėgsta teikti įvairių firmų atstovai pas juos atvykusiems užsieniečiams.

Patys klaipėdiečiai nelabai mėgsta knygas, kuriose rašoma apie kitas šalis. Gal kiek labiau domisi Turkija, Japonija.

Jaunimo knygos

Jaunimas dabar labiausiai mėgsta populiariąsias, reklamuojamas knygas. Melvino Burgesso „Heroinas“ nebuvo perkama, kol nepasirodė knygų mugėje, kurioje sulaukė didelio susidomėjimo. Kartais knygai nereikia reklamos. Pavyzdžiui, Louise Rennison knygų serija turi didelį pasisekimą tarp paauglių, nors nebuvo labai reklamuojama.

Viskas prasidėjo nuo pirmos knygos, o paskui – iš lūpų į lūpas. Dabar visi šias knygas tiesiog ryja. Knygos jau vien savo pavadinimu pritraukia skaitytoją: „Neisterikuok, mano kelnaitės plačiausios pasaulyje“ arba „Laižiako koeficientas 25 su puse“.

Klaipėdiečiai mėgsta burtų knygas. „Orakulas“ - labiausiai nučiupinėtas skaitytojų. Paaugliai eina iš proto dėl šitos knygos. Gal ir nelabai tiki orakulo atsakymais, bet, jei geras atsakymas, - tai patiki. Paauglystė yra toks periodas, kai gyvenime iškyla daug klausimų ir ieškai atsakymo.

Tarp merginų gana populiarios „Madam“ serijos knygos, nors, pasak filialo direktorės, šios knygos yra gana lėkštos ir banalios. Įvairios dietų knygos nėra paklausios.

Kiek daugiau dėmesio sulaukia knygos apie dietą pagal kraujo grupę. Grožio patarimų knygos būna didelės ir brangios, todėl skaitytojos jas dažniausiai tik pavarto.

„Laisvalaikiui prie jūros siūlyčiau nusinešti lengvo turinio, įdomią knygą, pavyzdžiui, P. Coelho „Zahirą“, D. Brown „Da Vinčio kodas“, – siūlė A. Butkutė.

Ieško bendravimo

Žmonės šiuo metu knygose ieško bendravimo, tarpusavio supratimo, pasaulio pažinimo paslapčių.

Visi manė, kad internetas nukonkuruos knygas, bus skaitoma literatūra per internetą, bet taip nėra.

Vertinantiems knygas yra malonu jas pačiupinėti, kitiems patinka namuose turėti visą kolekciją, kad panorėję galėtų bet kada atsiversti, palikti vaikams ar draugams paskolinti.

Naujų knygų kiekvieną savaitę dešimtimis pristatoma į knygyną, todėl labai svarbu išsirinkti tinkamą. Vieni tiesiog seka madą, kiti skaito ar įsigyja draugų skaitytas knygas.

Traukia kavinė

Knygyne dažnai apsilanko jaunimas todėl, kad čia veikia kavinė. „Baltų lankų“ knygyno savininkas Saulius Žukas, daug keliaudamas bei stebėdamas užsienio knygynus, sugalvojo ir Lietuvoje įkurti knygyną, kuriame būtų kavinė.

Kavinukė skirta žmonių patogumui, kad galėtų susipažinti su knyga – paskaitytų, pavartytų, išgertų kavos. „Jei pirmąsyk žmogus nieko nenusipirko - tai vėliau atėjęs vis tiek ką nors įsigis. Mūsų tikslas, kad ateitų ne tik į knygyną, bet ir į kavinę. Šiems žmonėms tiesiog malonu tokioje atmosferoje sėdėti, jie jaučia gerą aurą tarp knygų“, - pasakojo A. Butkutė.

Knygyne lankosi įvairiausio amžiaus žmonės - nuo paauglių iki pensininkų.

Mokslo metais penktadienį po pamokų dažniausiai renkasi moksleiviai, vakarais - vyresnio amžiaus žmonės.

Pasitaiko, kad vartydami knygas žmonės jas sugadina. Tokios knygos dažniausiai nukainojamos. Tačiau nėra buvę, kad knygas apdergtų gėrimais ar maistu. Žmonės saugo, vertina, todėl neaptaško.

„Juokinga, kai žmonės klausia, ar čia biblioteka. Kitiems atrodo keista, kad galima nemokamai prisėsti ir paskaityti knygą. Kartais net siūlosi sumokėti. Jeigu žmogus atsisėda kavinėje ir nieko neperka, - nieko nesakome. Labiau stebime, kai ateina būrys jaunimo, prisiperka ledų, kokteilių prisikrauna daug knygų, tada knygyno darbuotojai pataria pasiimti po vieną knygą. Jaunimas jaučiasi laisvai, kartais net ir stiklines sudaužo“, - sakė A. Butkutė.

Prašo nuolaidų

Nuolaidos skatina pirkti knygas. Yra tokių žmonių, kurie dažnai ateina sakydami, kad yra nuolatiniai klientai, prašo nuolaidos. Nors matyti, kad jam vieno ar dviejų litų nuolaida nieko nekeičia. Jis gali mokėti dar brangiau, bet jam yra principo reikalas.

Nuo rugsėjo mėnesio planuojama įvesti lojalumo akciją. Nuolatinių klientų nuolaidų kortelės bus pakeistos į kodines korteles. Žmonės turės fiksuotą nuolaidą. Procento dydis priklausys nuo to, kiek klientas pirks knygų, kokia bus suma.

Yra klientų, kurie perka tam, kad galėtų pasirodyti. Neperskaitęs anotacijos, žmogus neturėtų pirkti knygos.

„Keisčiausia ir kartais pikta, kai ateina žmogus ir sako - na, tokia žalia nedidelė knygutė. Mes pagal spalvą nerūšiuojame, tada prašome nors pasakyti knygos autorių ar pavadinimą. Tokie žmonės dažniausiai nelabai domisi knygomis, paprasčiausiai pamato, išgirsta ir užsigeidžia“, – pasakojo A. Butkutė.

Skaitantys knygas ateina su konkrečiais klausimais ir bandoma jiems padėti surasti knygą. Jei nėra pasibaigęs tiražas, žiūrima, ar yra kituose knygynuose, kartais tiesiogiai iš leidėjų paimama. Knygos pirkimo banga užeina, jei ji yra reklamuojama televizijoje, radijuje ar spaudoje.

Skaityti - malonumas

„Man televizoriaus nereikia, mieliau - lengvas skaitymas. Knygose atrandu gyvenimo filosofiją. Gera skaityti, tiesiog laikyti rankose, kiekvieną puslapį perversti, jausti, kaip rankose ji tirpsta. Perskaityti knygą vien tam, kad parašytum pliusą, nėra naudinga, reikia kažką iš jos gauti“, - teigė A. Butkutė.

„Bandant tenkinti žmonių poreikius, dabar pradedama perleisti klasiką: Turgenevą, Tolstojų, Dostojevskį, Remarką. Mūsų knygyno tikslas - žmogų priversti dar daugiau skaityti“, - sakė A. Butkutė.