,,Prieš trejus metus, minint 100-ąsias Ch. Sugiharos gimimo metines, pradėjome Lietuvoje sodinti sakūrų parkus. Džiaugiuosi, kad šiuo metu jūsų šalyje auga apie 1200 šių medelių. Mes būtume laimingi, jei šis apsikeitimas sakūromis pagerintų abiejų šalių - Lietuvos ir Japonijos santykius", sakė asociacijos prezidentas Manabu Doida.

Pernai Kaune, Nemuno saloje, pasodinta šimtas ,,JOKO" veislės sakūrų, keli medeliai auga prie memorialinio Ch. Sugiharos namų Kauno Žaliakalnyje.

Japonijos sakūrų mainų asociacijos prezidentas sako sulaukęs daugybės asociacijos narių laiškų, raginančių Lietuvoje pasodint daugiau sakūrų. ,,Mes norėtumėm, kad Lietuvoje žaliuotų sakūrų parkų, todėl jei norėtumėt plėsti dabar esamus, mes jums mielai padėsime. Kai Lietuva įstojo į Europos sąjungą, sakūras įvežti bus sudėtingiau, todėl dar rudenį į Lietuvą atvežėm 800 medelių sodinukų", sakė asociacijos prezidentas Manabu Doida.

Ši asociacija skyrė stipendiją Kauno moksleivei Urtei Karaliūtei metus studijuoti Japonijoje, o Lietuvoje studijuos moksleivis iš Japonijos. Planuojama, kad tokie mainai bus tradiciniai.

VĮ "Sugiharos fondas - diplomatai už gyvybę" valdybos pirmininko Ramūno Garbaravičiaus teigimu, per kultūrinį dviejų šalių bendradarbiavimą, plečiasi ir verslo ryšiai. "Tikimės, kad kitąmet Japonijoje vyksiančioje didžiulėje verslo parodoje savo vietą atras ir Kaune esantis Ch. Sugiharos namų stendas.Tikiuosi, kad tiek kultūriniai, tiek verslo Japonijos ir Lietuvos ryšiai ateityje tik stiprės", teigia R. Garbaravičius.

Kaune Japonijos konsulatas veikė nuo 1939-ųjų iki 1940-ųjų. Jam vadovavo vicekonsulas Chiune Sugihara (Čijune Sugihara), kuris išdavė apie 6000 Japonijos tranzitinių vizų žydų tautybės žmonėms. 1999 m. Lietuvos ir Belgijos intelektualų bei verslininkų pastangomis įkurta viešoji įstaiga "Sugiharos fondas - diplomatai už gyvybę".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją