Kaip teigiama nutarimo aiškinamajame rašte, šioje delegacijoje bus 210 Izraelio karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų.

Tarptautinių operacijų, karinių pratybų ir kitų renginių įstatymas numato, kad pratybos ar kiti renginiai, kuriuose dalyvauja ne mažiau kaip 150 kitų valstybių karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų, Lietuvoje gali būti rengiami tik gavus Vyriausybės leidimą.

Izraelio gynybos ministerija kiekvienais metais pagal programą "Witness in Uniforms" ("Uniformuoti liudininkai") organizuoja karių ir civilių tarnautojų vizitus į šalis, kuriose yra žydų istorijos ir kultūros paminklų, atmintinų vietų bei kuriose vyko svarbūs žydų tautai įvykiai.

Vilnius prieš Antrąjį pasaulinį karą garsėjo kaip vienas reikšmingiausių Europoje jidiš kultūros centrų. Žydų bendruomenė Vilniaus Senamiestyje per šimtmečius suformavo kelis kvartalus, kur klestėjo amatai, religiniai centrai.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų. Šimtmečiais sukauptos materialinės ir kultūros vertybės buvo išgrobstytos, dalis pastatų - sugriauti.

Žydų istorinio geto statiniai buvo naikinami ir sovietmečiu. Penktojo dešimtmečio pabaigoje buvo sugriauta viena didžiausių Europoje Vilniaus Didžioji sinagoga. Dabar kai kurių sugriautų žydų paveldo pastatų vietose Vilniaus senamiestyje yra tušti plotai ir skverai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją