Į Geteborgo knygų mugės seminarų programą pateko ir lietuviškai tematikai skirti seminarai, kuriuose, kartu su Lietuvos atstovais – Vytautu V. Landsbergiu, Jonu Ohmanu, Rūta Šepetys (JAV), šiuo metu Londone gyvenančiomis Egle Paulina Pukyte ir Mari Poisson (Marija Jurgelevičiene) bei Kipre gyvenančia Dalia Staponkute – dalyvaus ir žinomi Švedijos žmonės: Lundo universiteto profesorius, Rytų Europos istorijos specialistas Kristianas Gerneris bei Stokholme gyvenanti graikų kilmės žurnalistė, visuomenininkė, populiarių Švedijos ir Graikijos TV laidų vedėja, rašytoja Alexandra Pascalidou.

Bus diskutuojama dviem temomis, kurios labai sudomino švedus. Viena jų skirta sovietų okupacijai ir lietuvių rezistencijai, kuri Vakarams – dar tebėra neištyrinėta, paslapčių gaubiama sritis („Užgniaužtos praeities balsai papasakoja lietuvišką sovietų okupacijos istoriją“, moderatorius Jonas Öhman). Kita gvildens emigraciją iš rašytojos pozicijų – apie pastangas svetimoje kultūrinėje terpėje išsaugoti savo tapatybę, kalbą, atmintį ir t.t. („Rašytojos emigrantės: tautinės tapatybės ieškojimas“, moderatorė Alexandra Pascalidou).

Taip pat prestižinėje Geteborgo miesto gimnazijoje (Hvitfeldtska gymnasiet) vyks inscenizuotas literatūrinis renginys, kuriame kartu su gimnazijos mokiniais dalyvaus Rūta Šepetys, Vytautas V. Landsbergis ir Jonas Öhmanas. Spektaklio metu bus skaitomos ištraukos įvairiomis kalbomis iš kovų dalyvių atsiminimų, archyvinių dokumentų, raportų, laiškų, literatūrinių kūrinių (Rūtos Šepetys, V.V. Landsbergio ir kt.), bus panaudoti kino kronikų bei filmų fragmentai, archyvinės nuotraukos, V. V. Landsbergis atliks partizanų dainų, dainuos ir ištraukas skaitys gimnazijos mokiniai.

Su Hvitfeldtska gimnazija, didelio lietuvių bičiulio Jono Öhmano dėka, Lietuvą jau sieja ankstesnė pažintis. Šalia bendromis pastangomis sukurto vaidinimo, Švedijos moksleivių pažintį pratęs ir Lietuvos tematikai skirtas klasės seminaras, kuriame su moksleiviais bendraus Rūta Šepetys ir Dalia Staponkutė. Renginius gimnazijoje remia ir LR ambasada Švedijos Karalystėje, kuruoja ambasadorius Eitvydas Bajarūnas.

Geteborgo knygų mugėje, šalia Lietuvos stende eksponuojamų gražiausių lietuviškų knygų kolekcijos, bus pristatyta ir elektroninė interaktyvi Vytauto V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje“. Kol kas tai pirmoji Lietuvoje tokiu formatu pasirodanti knyga, kurios tekstas yra praturtintas autentiška archyvine medžiaga, senomis nuotraukomis, kino kronikų ištraukomis, garso įrašais, dainomis, piešiniais, brėžiniais ir pan. Tai jaunimui skirta knyga.

Geteborgo knygų mugėje ir Hvitfeldtska gimnazijoje bus pateiktos šios knygos versijos švedų ir anglų kalbomis. Lietuvos skaitytojams rengiama ir lietuviška versija. Knyga leidžiama bendradarbiaujant su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru, Genocido aukų muziejumi, Lietuvos kino studija, leidykla „Dominicus lituanus“ ir elektroninių knygų leidėju „Apps Libri“. Projektą inicijavo po Tarptautinių kultūros programų centro skėčiu veikiantis lietuvių literatūros sklaidos skyrius „Lietuviškos knygos“, kuris parengė ir visą lietuvišką programą šių metų Geteborgo knygų mugei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)