Vakaro solistas sėkmingai koncertuoja Europoje, JAV ir Kanadoje, nuolat bendradarbiauja su Bavarijos radiju. Amerikiečių žurnalas „Intune“ Kasparą pavadino „sensacingu pianistu, prilygstančiu Rudolfui Firkusny“. Jis nenuilstamai populiarina savo tautiečio B. Martinů muziką, įrašė jau keletą šio kompozitoriaus fortepijoninės muzikos albumų. Antroje programos dalyje klausytojai išgirs B. Martinů Ketvirtąją simfoniją, kurios pagrindiniu bruožu pats autorius laikė „šubertiškąjį lyrizmą“.

Šopeniška sezono atidarymo koncerto pradžia – tik įžanga į margaspalvį muzikos rudenį. Nuo rugsėjo 29-osios iki pat naujamečio vakaro Filharmonijos lankytojų laukia įvairiausių garsinių potyrių žadantys renginiai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Atliepdama klausytojų norams ir lūkesčiams, šį sezoną Filharmonija, pasak generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, išlaikys savo tradicinę programų struktūrą: rengs solidžius simfoninio ir kamerinio orkestrų ciklus, įvairelypes kamerinių ansamblių programas, rafinuotus fortepijono rečitalius ir vaikiškas muzikines pramogas, taip pat įstabią Kalėdų muzikos savaitę bei visad laukiamus naujamečius koncertus.

Be to, surengs kelis džiazo muzikos vakarus bei pristatys naujus, kiek ekscentriškus, teatralizuotus ir polistilistinius renginius, kurių LNF repertuare kasmet vis gausėja. Atgyjantys Astridos Lindgren personažai, garsinės pieštų lėlių istorijos, tarpdisciplininiai džiazo projektai ir intriguojančios šiuolaikinės muzikos premjeros – pikantiški šių metų programos prieskoniai.

Į koncertus kviečiančios afišos mirgės ir Lietuvos, ir užsienio atlikėjų vardais. Orkestro muzikos vakaruose su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) išvysime muzikuojant smuikininkę Lidia Baich (Austrija) ir dirigentą Justiną Browną (D. Britanija), violončelininkus Arto Norą (Suomija) ir Edvardą Armoną, pianistą Petrą Geniušą, vokalistus Nomedą Kazlauskaitę-Kazlaus ir Gediminą Varną; Lietuvos kamerinio orkestro scenos partneriais bus pianistai ir dirigentai Barry Douglasas (Airija) bei Sergejus Babajanas (JAV), violončelininkas Denisas Šapovalovas (Rusija), smuikininkas Dmitrijus Koganas ir dirigentas Viačeslavas Valejevas (Rusija).

Su garsiu britų pianistu Freddy Kempfu Roberto Šerveniko diriguojamas LNSO koncertuos ne tik Vilniuje (spalio 20 d.), bet ir surengs 12 koncertų Didžiojoje Britanijoje (lapkričio 13–25 d.).

Orkestro muzikos vakarai žada ir daugiau įdomių susitikimų. Bene labiausiai intriguojantys turėtų būti užsienio orkestrų pasirodymai – spalio 2 d. Filharmonijoje muzikuos Vakarų Vokietijos radijo (WDR) Kelno simfoninis orkestras (solistas – prancūzų violončelininkas Gautier Capuçon, dirigentas – Semyonas Bychkovas), o spalio 6 d. sulauksime Baltarusijos Respublikos Valstybinio Akademinio simfoninio orkestro koncerto su smuikininke Julija Stefanovič ir dirigentu Andrejum Galanovu.

Kamerinės muzikos kvies pasiklausyti ne tik nuolat koncertuojantys Filharmonijos kolektyvai – ansamblis „Musica humana“ bei Čiurlionio ir Vilniaus kvartetai, bet ir įdomias programas kamerinės muzikos vakarams pasiūlę Laima Jonutytė ir Audronė Juozauskaitė bei Giedrius Prunskus ir Lina Krėpštaitė (vokalas ir fortepijonas), Rimantas Armonas ir Irena Uss (violončelė ir fortepijonas), Martynas Švėgžda von Bekkeris ir Indrė Baikštytė (smuikas ir fortepijonas), Asta Krikščiūnaitė, Audronė Kisieliūtė, Joana Daunytė (vokalas, fortepijonas, arfa), kartu su Čiurlionio bei Kauno styginių kvartetais, Evelina Puzaitė ir Milda Smalakytė (fortepijonas ir vokalas), Rasa ir Eglė Vosyliūtės bei Giedrė Dirvanauskaitė (smuikas, fortepijonas, violončelė), Mūza Rubackytė, Daishinas Kashimoto ir Hansas Roelofsenas (fortepijonas, smuikas ir kontrabosas) bei kt. Fortepijono rečitalių cikle solidžias programas pristatys pianistai Kasparas Uinskas, Birutė Vainiūnaitė, Rafałas Blechaczius (Lenkija), Simanas Trpčeskis (Makedonija) ir Petras Geniušas.

Į Filharmonijos sceną vis dažniau sugrįžta džiazas. Šio pusmečio džiazo vakarų panoramoje išvysime Vladimirą Čekasiną ir Petrą Geniušą, Artūro Anusausko džiazo kvartetą, Viačeslavą Ganeliną ir Gershoną Waiserfirerį, Vladimirą Tarasovą su būriu kolegų. Džiazo intonacijos skambės ir polistilistinių programų koncertuose.

Ypač spalvingų muzikos vakarų žada Kalėdų muzikos savaitė. Čia bus sutelktos visos Filharmonijos rengiamų koncertų rubrikos, tad muzikinės Kalėdos pamalonins įvairių skonių klausytojus.

Proginiai koncertai numatyti ne tik Kalėdoms ir Naujiesiems metams. Tradiciškai Vėlinėms koncertą skiria kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“. Koncertais bus paminėtas ne vienas reikšmingas jubiliejus – smuikininko Eugenijaus Paulausko 80-metis, džiazo muzikanto Vladimiro Čekasino 60-metis, kompozitorių Algimanto Bražinsko ir Osvaldo Balakausko 70-mečiai, kompozitoriaus Jeronimo Kačinsko 100-osios gimimo metinės. Nacionalinis simfoninis orkestras koncertu pagerbs ilgamečio kolegos klarnetininko Algirdo Doveikos atminimą (simfonine poema „Aspie liūdesį ir džiaugsmą“ primindamas ir apie kompozitoriaus Jono Nabažo 100-ąsias gimimo metines).

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį ir į teatro ar kino link krypstančius projektus. Apmaudu būtų, jei pražiopsotumėt progą pamatyti ir išgirsti muzikinę pasaką „Astridos Lindgren herojai Lietuvoje“ (scenarijaus autorė Violeta Palčinskaitė, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, dailininkė Nadežda Gultiajeva) bei N. Rimskio-Korsakovo „Snieguolės“ teatralizuotą koncertinį atlikimą, kurį Lietuvoje pristato Maskvos Valstybinė P. Čaikovskio konservatorija. O ką jau bekalbėti apie kartu su „Gaidos“ festivaliu organizuojamą susitikimą su žymiausiu šių laikų britų kompozitoriumi, legendinio kino režisieriaus Peterio Greenaway’aus bendražygiu Michaelu Nymanu ir jo filmų muzika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją