Tradiciniu tapusiame koncerte „Orkestras iš arti“ būrys talentingų LNSO muzikantų – stygininkų ir pūtikų – pademonstruos savo meistriškumą atlikdami įdomias, retai skambančias partitūras solo su orkestru. Diriguos orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas.

O kaip iš arčiau atrodo visas Fiharmonijos siūlomas pavasario muzikinės kelionės maršrutas? Pasak Filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, esant gausiai įvairiausių muzikos renginių Lietuvoje pasiūlai, Filharmonija muzikos pasaulio naujienas ir publikos reiškiamos paklausos tendencijas stengiasi ištikimai derinti su jau patikrintomis vertybėmis ir išsaugoti per 76 veiklos metus subrandintas gerąsias tradicijas.

Taigi, muzikos slėniuose publika galės mėgautis tuo, kas įprasta ir nuolat traukia, be ko negalėtume įsivaizduoti visaverčio Lietuvos muzikinio peizažo – geriausių mūsų atlikėjų parengtomis įdomiomis simfoninės ir kamerinės muzikos programomis, rečitaliais, teatralizuotais koncertais visai šeimai, aukso fondo kūriniais ir premjeromis, užsienio meistrų pasirodymais.

Besiilgintiems muzikos kalnų ir viršukalnių Filharmonija šį pusmetį siūlo žvilgsnį sutelkti į penkis koncertus. Vasario 3 d. Didžiųjų Kinų Naujųjų metų proga sulauksime puikiai savo šalies muzikinę kultūrą reprezentuojančių svečių iš Kinijos. Vilniuje koncertuos Zhejiang tradicinis orkestras iš Pietų Kinijos ir Shaanxi televizijos kinų orkestras iš Šiaurės Kinijos. Abu kolektyvai yra Nacionalinio menų fondo konkurso nugalėtojai. Lietuvos publiką orkestrai kvies simboliškai leistis įžymiuoju Šilko keliu.

Vasario 11 dieną įspūdingą programą – net keturis koncertus smuikams – pristatys Lietuvos kamerinis orkestras. Antonio Vivaldi, Wolfgango Amadeaus Mozarto ir Gijos Kančeli Koncertus pasikeisdami solo grieš didžiausią Lietuvos publikos prielankumą pelnęs Sergejus Krylovas, Lietuvos kamerinio ir „Kremerata Baltica“ orkestrų koncertmeisteris Džeraldas Bidva bei svečiai iš Šveicarijos, smuikininkai Pavelas Vernikovas ir Svetlana Makarova.

Vasario 18 d. Vilniuje sulauksime Gidono Kremerio ir jo vadovaujamo orkestro „Kremerata Baltica“. Bene ryškiausias Europos tarptautinis orkestras švenčia 20-metį. Šiai sukakčiai bei G. Kremerio jubiliejui ir bus skirtas koncertas Vilniuje. Išskirtinių muzikų pasirodymas, be kita ko, taps ir Vilniuje vyksiančio pasaulinio masto renginio – V tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso programos dalimi.

Kovo 25 d. Filharmonijoje bus minimas legendinio Maestro Mstislavo Rostropovičiaus 90-metis. Šią iškilią asmenybę Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncerte prisimins su Maestro artimai bendravę smuikininkas Sergejus Krylovas bei dirigentas Robertas Šervenikas, M. Rostropovičiaus atminimą pagerbsiantys Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Sergejaus Prokofjevo kūriniais.

Sezono kulminacija ir atomazga taps gegužės 19 d. Filharmonijoje skambėsianti ugningoji Carlo Orffo sceninė kantata „Carmina burana“, o sezono pabaigos koncerto išskirtiniu akcentu taps pažintis su arfa skambinsiančiu solistu Xavieru de Maistre.

Besižvalgantiems rečiau skambančių žanrų Filharmonijos generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Tamutytė pataria šį pusmetį pro akis nepraleisti Filharmonijoje vyksiančių chorinės muzikos koncertų bei rečitalių. Kovo 11 d. skambės maestro Petro Bingelio vadovaujamo Kauno valstybinio choro parengta programa „Lietuva brangi“, o balandžio 25 d. sulauksime garsiojo Ciuricho berniukų choro, Vilniuje koncertuosiančio su Vytauto Miškinio vadovaujamu berniukų ir jaunuolių choru „Ąžuoliukas“.

Rečitalius Filharmonijoje surengs Hamburgo operos teatro solistė Katerina Tretyakova su pianistu Ricardo Estrada (vasario 8 d.) bei garsusis violončelininkas Aleksandras Rammas su pianistu Dariumi Mažintu (kovo 15 d.).

Įprasta daugiau dėmesio skirti ypatingoms progoms ir sukaktims, tad šį pusmetį Filharmonijoje bus tradiciškai rengiamas Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas Vasario 16-osios iškilmingas koncertas, proginėmis programomis bus paminėti trio „Kaskados“ 20-metis (balandžio 1 d.) bei kompozitoriaus Arvydo Malcio 60-metis (balandžio 22 d.) bei kitos sukaktys.

Iš viso per pusmetį Filharmonija planuoja surengti daugiau kaip 60 koncertų. Jie vyks ne tik po Filharmonijos stogu, bet ir Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Vilniaus bažnyčiose, Trakų pilies menėje, „Litexpo“ parodų rūmuose. Antra tiek koncertų per kelis mėnesius ketinama surengti įvairiuose Lietuvos miestuose. Į mūsų šalies miestus ir miestelius vėl keliaus projekto „Muzikos ensiklopedija gyvai“ atlikėjai ir edukatoriai.

Filharmonija ir šiemet dalyvaus Vilniaus knygų mugėje, čia surengs koncertų, pristatys savo veiklą, leidinius bei karščiausią naujieną – Modesto Pitrėno diriguojamo LNSO ir pianisto Luko Geniušo įrašytą prancūzų muzikos (Jacques Ibert, Maurice Ravel, Georges Bizet) CD „Orkestro divertismentas“.

Ištikimų Johanno Sebastiano Bacho muzikos gerbėjų vėl lauks kas dvejus metus rengiamas LNF ansamblio „Musica humana“ ir jo meno vadovo prof. Algirdo Vizgirdos inicijuotas J. S. Bacho muzikos festivalis. Festivalio koncertai bus atlikti per kelis mėnesius, o simbolinis jo startas jau įvyko sausio 8 d. Visų Šventųjų bažnyčioje.

Skirianti daug dėmesio jaunimui ir jo galimybėms žengti į Didžiąją sceną Filharmonija maloniai kviečia į kovo 12 d. vyksiantį ciklo „Atžalynas“ koncertą, kur su LNSO pasirodys ryškūs jaunosios kartos solistai Bernardas Petrauskas (smuikas), Monika Boreikaitė (obojus), Jurgis Aleknavičius (fortepijonas) bei dirigentas Karolis Variakojis, taip pat į balandžio 19 d. rengiamą Nacionalinės M. K. Čiurlionio mokyklos simfoninio orkestro ir pianisto Igno Maknicko koncertą. Pažinčiai su itin gabiu jaunimu bus skirtas ir kovo 18 d. koncertas „Scenoje – laureatai“, kur su LNSO muzikuos solistas Rimvydas Savickas (klarnetas) bei 2015 m. N. Malko konkurso Kopenhagoje nugalėtojas dirigentas Tung-Chieh Chuangas. Talentingo jaunimo pasirodymų nestigs visą pavasarį.

Akylesnė Filharmonijos publika šį sezoną pastebėjo, kad Didžioji scena užleidžiama ne tik solo besireiškiančiam jaunimui – akivaizdžiai jaunėja ir Filharmonijos kolektyvai, ypač Nacionalinis simfoninis orkestras. Perėmęs vyriausiojo dirigento batutą iš orkestrą užauginusio maestro Juozo Domarko jo naujasis meno vadovas Modestas Pitrėnas judrumu tarsi užkrėtė visą kolektyvą. Atjaunėjęs LNSO drąsiai imasi naujų programų, šį pusmetį į Filharmonijos sceną kolektyvas žengs 17 koncertų. Vieną įspūdingesnių LNSO programų su lietuvių solistais ir chorais diriguos orkestro garbės dirigentas maestro Juozas Domarkas – sausio 21 d. išgirsime grigališkąjį choralą, baroko muzikos skambesį ir džiazo ritmiką bei harmonijas jungiančią grandiozinę Arthuro Honeggero oratoriją „Karalius Dovydas“.

Intensyviai koncertuos ir kiti Nacionalinės filharmonijos kolektyvai. Po kelias programas pristatys jau minėtieji Lietuvos kamerinis orkestras bei ansamblis „Musica humana“, naujomis programomis džiugins ir Valstybinis Vilniaus bei Čiurlionio kvartetai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)