„Tradiciškai festivalio metu įteikiamos premijos ir apdovanojimai. Šiemet į festivalį atkeliavo anksčiau vasaros pradžioje teikta Sauliaus Mykolaičio vardo premija. Džiaugiuosi, kad šiemet pirmą kartą festivalio metu S. Mykolaičio vardu įteiksime šią statulėlę. S. Mykolaitis mūsų festivalyje subrendo kaip bardas, jį čia išgirdo minios,“ – kalbėjo premiją grupei „Baltos varnos“ įteikęs festivalio „Tai – aš“ vadovas Juozas Žitkauskas. „Baltos varnos“ tapo septintosiomis S. Mykolaičio vardo premijos laimėtojomis.

Šią grupę sudaro trys žavios merginos – Milda Andrijauskaitė, Teresė Andrijauskaitė, ir Raminta Razmaitė. Deja, koncerte viena iš „varnų“ – R. Razmaitė – dalyvauti negalėjo, tad klausytojus džiugino tik Milda ir Teresė. 2011 metų balandžio 30 dieną įsikūrusi artimų draugių grupė prieš tai muzikavo penkerius metus, tačiau niekada nesivadino grupe. Konkretaus muzikos stiliaus „Baltos varnos“ neturi – grupė groja viską nuo folko iki dainuojamosios poezijos. Muzikantės tvirtina, jog „Baltomis varnomis“ vadinasi ne tik dėl to, kad grupėje yra šviesiaplaukių: „Esame truputį „paplaukusios“, linksmos, pasimetusios, užmaršuolės, nenuspėjamos, kitokios.“ Šiuo metu grupė jau gali pasigirti koncertais įvairiuose bardų festivaliuose, o scenų, kuriose rengia koncertus, sąrašas vis ilgėja.

Koncertas, kuriame dalyvavo Ieva Narkutė, Domantas Razauskas, Andrius Zalieska-Zala, Jokūbas Bareikis, grupė „Kamanių šilelis“, Ancevičiai ir draugai, Eglė Gelažiūtė, grupė „Kukumbalis“, Vidas Bareikis, grupė „Baltos varnos“, Latvijos muzikantai Laura Bicane ir Karlis Kazaks, švedė Maria Pihl, airis Enda Reilly, prancūzas Mathieu Touzout ir energingasis ukrainietis Viktor Pašnyk, nepaliko abejingų.

Pirmas jungtiniame sostinės koncerte pasirodė bardas Jokūbas Bareikis, kuriam publika ilgai ir energingai plojo. Koncerte dalyvavusi grupė „Kamanių šilelis“ publiką pakerėjo savo nuoširdumu ir atvirumu. Tai – eksperimentinės muzikos grupė, pastaruoju metu itin išpopuliarėjusi visoje šalyje. Šią grupę sudaro du nariai – ką tik „iškepti“ sutuoktiniai – Kamilė Gudmonaitė ir Mantas Zemleckas, muziką kuriantys pjūklais, varpais ir vandeniu. Atlikėjai teigia, kad jiems „įdomi viso pasaulio muzika ir mūsų dainose, ko gero, atsispindi įvairių stilių įtakos.“ Kamilės ir Manto muziką išgirsti bus galima spalio 19 dieną vyksiančiame autoriniame „Kamanių šilelio“ koncerte Vilniaus mokytojų namų svetainėje.

Užsienio atlikėjai scenoje užkūrė tikrą pirtį, o klausytojus sužavėjo energija ir muzikalumu. Lietuviškai šnekanti latvių muzikantė Laura Bicane gimė 1990 m. ir ji yra jauniausia šio festivalio užsienio atlikėja. Laura 2012 metais dalyvavo Eurovizijos dainų konkurse su savo daina „Frekin‘ Out“. Būdama tokia jauna. ji dalyvavo ne viename užsienio festivalyje, kur užėmė prizines vietas. Dainininkė iki šiol yra sukūrusi daugiau nei aštuoniasdešimt dainų, kurias dainuoja ne tik latvių kalba, bet ir prancūzų, anglų bei vokiečių kalbomis.

Savo gražiausių dainų repertuarą koncerte pademonstravusi švedė Maria Pihl jau nuo mažumės daina mokėjo išreikšti savo jausmus. Dainavimas kartu su muzikantu Jan Erik Lundqvist nulėmė naujas pažintis Kelne, kur Maria buvo pastebėta vienos vokiečių įrašų kompanijos. 2009 m. pasirodė pirmasis atlikėjos solinis albumas. Maria Pihl Švedijoje garsėja ne tik kaip dainininkė, daugelį koncertų surengusi bažnyčiose, bet ir kaip logopedė bei aktorė.

Iš Airijos atvykęs muzikantas Enda Reilly sužavėjo savo nepamirštamu vokalu. Airijoje gyvenantis atlikėjas dainas kuria ne tik anglų, bet ir airių kalba. Jo dainas nuolat galima išgirsti nacionaliniame radijuje. Muzikantas taip pat ne kartą filmavosi įvairioms airių televizijoms. Enda dainas kuria klimato atšilimo tematika, aplinkosaugos klausimais, esti šmaikštesnių dainų, kurias pristato mokyklose ir kitose socialinėse grupėse.

Prancūzų atlikėjas Mathieu Touzout iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti šiek tiek drovus, tačiau scenoje muzikantas persimaino: Šv. Kotrynos bažnyčios publika po Mathieu dainų liko nuščiuvusi. Prancūzų poetas siurrealistas aistringai domisi muzikos istorija ir savo eklektišku dainų atlikimo stiliumi siekia perteikti tikrąjį muzikos meną. Jo muzika yra švietimo ir visuomenės atspindys, joje susilieja filosofija ir kasdienybė. Mathieu Touzout atliekami muzikos stiliai – prancūziški šansonai ir klasikinė muzika. Akustine gitara grojančio muzikanto požiūris grįstas kultūrų įvairove, o savo prancūziškomis dainomis jis nori dalintis su visais, kuriems nesvetimas poetiškas požiūris į gyvenimą.

Energingasis Viktor Pašnyk savo dainomis publiką užkrėtė slavišku gaivališkumu. Šį talentingą ukrainietį galima pavadinti savo kultūros mylėtoju ir puoselėtoju. Jo kūryba priskiriama vadinamajam „folk“ muzikos stiliui. Dainuodamas atlikėjas akomponuoja ne tik gitara, bet ir tradiciniu styginiu ukrainiečių liaudies muzikos instrumentu – bandūra. Muzikantas dalyvauja įvairiuose renginiuose, tačiau, kaip pats yra minėjęs, jam maloniausia groti po atviru dangumi, nes gatvėje gali daryti tai, ką trokšta širdis, improvizuoti ir, pagavus praeivių nuotaikų virpesius, juos perteikti muzika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)