Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė sako, kad svarbiausias šios paveldo šventės tikslas yra išryškinti sienų tapybos vertę, pristatyti iškiliausius jos kūrėjus, talentingiausius dekoro pavyzdžius, skirtingas atlikimo technikas bei integruoti sienų tapybos paveldą į kultūrinio turizmo maršrutus.

Specialiai Europos paveldo dienoms sukurtas dokumentinis filmas „Sienų tapyba Lietuvoje“.

Visuomenė galės išvysti įvairių istorinių epochų sienų tapybos Lietuvos miestų ir miestelių bažnyčiose, vienuolynuose, rūmuose, dvaruose, visuomeniniuose bei gyvenamuosiuose pastatuose.

Bendruomenės ir savivaldybės pristatys savo objektus, o privatūs tokių vietų savininkai atvers kasdien nematomus dekoro turtus plačiajam pažinimui. Aktyvios savivaldybės, kurių teritorijoje nėra išlikusios sienų tapybos, supažindins su kitokiais „paslėptais“ kultūros paveldo lobiais.

Pažintinių išvykų metu bus lankomi sienų tapyba garsėjantys kultūros paveldo objektai, vyks viešosios paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, dokumentinių filmų peržiūros bei parodos. Visi renginiai – nemokami.

Europos paveldo dienos šiemet sulaukė ir privačios iniciatyvos – net keletą renginių vilniečiams dovanoja Vilniaus klubas.

Istoriniuose Umiastovskių rūmuose jis atidaro fotografijos parodą „Žvilgsnis į senųjų Vilniaus pastatų sienų tapybą“ ir kviečia į ekskursiją po privatų sienų tapyba garsėjantį viešbutį „Narutis“.

Taipogi Vilniaus klubas dovanoja miestelėnams susitikimą su autoritetinga Italijos dailininke restauratore, diplomato Kazio Lozoraičio našle Giovanna Pignatelli Lozoraitis.

Lietuvos statinių išorės ir vidaus dekoras žinomas nuo viduramžių, jis pasižymi stilių, siužetų ir technologijų įvairove. Seniausia iki mūsų dienų išsaugota freska yra Vilniaus katedros kriptoje XIV a. pabaigoje nutapyta epitafinė kompozicija „Nukryžiuotasis su Švč. Mergele Marija ir Šv.evangelistu Jonu“.

Daugiausiai turime išlikusios baroko laikotarpio sienų tapybos. Tačiau tai yra meno sritis, vis dar kupina netikėtų atradimų. Štai tyrimų metu Trakų parapinėje bažnyčioje atidengti analogų Lietuvoje neturintys XV a. sienų tapybos fragmentai, o visiškai neseniai Vilniaus Bernardinų bažnyčioje restauratoriai aptiko 1578 metais datuoto renesansinio dekoro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją