Kaip Eltai sakė australų rašytoją pakvietusios leidyklos "Tyto alba" direktorė Lolita Varanavičienė, pirmą kartą į Lietuvą besirengiančiai 67 metų australų rašytojai rengiama išsami viešnagės programa. Viešnia Vilniaus knygų mugėje ne tik pristatys savo romanų "Morgano kelias" ir "Erškėčių paukščiai" lietuviškus leidimus, bet ir susitiks su savo talento gerbėjais Vilniaus rotušėje, lankysis knygynuose ir bibliotekose.

Pasak L. Varanavičienės, 1985 metais lietuvių kalba išleistas C. McCullough romanas "Erškėčių paukščiai" ("The Thorn Birds") iškart tapo deficitu ir ėjo iš rankų į rankas, buvo skolinama paskaityti vienai nakčiai. "Lietuvius sužavėjo knygos atvirumas, tuomet neįprastai drąsiai vaizduotos erotinės scenos, gyvybingi personažų charakteriai, tikras jutiminis kūniškas gyvenimas tuometinės beaistrės literatūros fone", - prisiminė L. Varanavičienė.

Autorines teises įsigijusi leidykla "Tyto alba" Vilniaus knygų mugei rengia naują "Erškėčių paukščių" lietuvišką leidimą, o šįmet išleido C. McCullough 2000 metais parašytą romaną "Morgano kelias" ("Morgans Run").

Pasak L. Varanavičienės, populiarioji rašytoja dabar gyvena vienoje iš Australijos salų, yra pasiligojusi ir mažai bendraujanti, tačiau į Lietuvą tikrai turėtų atvykti. "Anksčiau teigusi, kad niekur nevažiuos, dabar rašytoja nusprendė leistis į kelionę po Europą, aplankyti ne tik Lietuvą, bet ir Italiją bei Vokietiją", - sakė leidyklos vadovė.

Lietuvoje C. McCullough numato viešėti apie savaitę ir jau pateikė savo reikalavimus programos rengėjams kuo daugiau pamatyti, susitikti kuo įvairesnių žmonių - nuo akademinių sluoksnių atstovų iki knygų mugės lankytojų.

C. McCullough yra garsi ne tik kaip rašytoja, bet ir kaip mokslininkė neurologė. Ji yra dirbusi įvairiose Sidnėjaus ir Didžiosios Britanijos ligoninėse, dešimt metų dirbo mokslinį ir pedagoginį darbą Jungtinių Amerikos Valstijų aukštosiose medicinos mokyklose. C. McCullough yra Niujorko mokslų akademijos, kitų prestižinių Amerikos mokslo organizacijų narė. Nuo aštuntojo dešimtmečio pabaigos rašytoja gyvena Australijos Norfolko saloje, kurios gubernatoriumi yra jos vyras Rikas Robinsonas.

Į lietuvių kalbą dar nėra išversti kiti garsūs rašytojos kūriniai - "Timas" ("Tim"), "Nepadori aistra" ("Indecent Obsession"), "Romos meistrai" (Masters of Rome") ir kt. Šiuo metu C. McCullough rašo istorinius romanus antikos temomis, pagrįstus nuodugniais istorijos tyrinėjimais.

2005 m. vasario 10-13 dienomis vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje viešės dar du leidyklos "Tyto alba" pakviesti jaunosios kartos užsienio rašytojai: 38 metų italas Niccolo Ammaniti ir 26 britų rašytojas Adamas Thirwellas. "Tyto alba" šįmet išleido N. Ammaniti romaną "Aš nebijau" ir A. Thirwello romaną "Politika".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją