„Nutarėme padaryti savotišką renginio „grįžimą prie šaknų", sukviesti tuos kuriančius jaunus žmones, su kuriais „Mėnuo Juodaragis" prasidėjo prieš dešimtį metų. Tuo pačiu festivalis šiemet bus mažesnis, bet labai įdomus", - sakė organizatorius Ugnius Liogė. Festivalį organizuoja baltiškos muzikos leidykla „Dangus".

Tris dienas vyksiančio renginio scenoje šiemet pasirodys ir žymių svečių iš užsienio. Postmodernios muzikos gerbėjų itin laukiamas legendinio Belgijos muzikantų projekto „Hybryds" pasirodymas. Ši grupė - savotiški Europos industrial muzikos scenos pionieriai, pradėję kurti prieš du dešimtmečius. Jų muzika - ypatingas ritualinės, pirmykštės ir modernios tamsios muzikos derinys. Iš Karaliaučiaus į festivalį atvyks žymiausia Baltijos kraštų neofolklorinės muzikos grupė „Romowe Rikoito", atliekanti savo kūrinius klasikiniais instrumentais ir ezoterine prūsų kalba. Taip pat pasirodys šio kolektyvo gitarsito Johnny sukurtas projektas „Kratong", kurio muzika nemažai įtakota britų grupės „Coil".

Lietuvišką folklorą ir postfolklorą dainuos ir gros „Kūlgrinda", „Šova", jaunas ansamblis „Dvi mudvi", taip pat žinoma vokalistės Aistės Smilgevičiūtės grupė „Skylė", neseniai debiutavę „Linoja", bei šiemet atgimęs kolektyvas „Pievos". Šiuolaikinės avangardinės muzikos sceną atstovaus „Wejdas", Donis, „Ensemble SP", „Girnų Giesmės", „Sala", „Sovijus", „Lauxna Lauksna", Driezhas, „Drama", GyS, Amerikos lietuvio Kimo Arbas projektas „The Fungal Kingdom" bei roko skambesiui artimos grupės „Andaja" ir „Goetheanum". Prie muzikos kūrėjų prisidės keletas disžokėjų, tarp kurių Lietuvos elektroninės šokių muzikos požemyje gerai žinomi Android ir Daimon.

Festivalyje taip pat bus skaitomos paskaitos, rodomi filmai, vyks folkloro vakaronės ir baltiškos apeigos. Pagrindinės kultūrinės temos bus skirtos Vydūno filosofijai ir asmenybei, taip pat gamtos saugojimo aktualumui. Keletą pranešimų parengs Lietuvos Vydūno draugijos nariai. Filmų programoje žiūrovai pamatys keletą žymių, bet retų netradicinio meninio kino darbų, dokumentinių pasakojimų ir animacijos.

Renginio dalyviai taip pat galės maloniai leisti laiką prie laužų, tvenkinio, pirtyse ar miško labirinte, galės išmokti groti kanklėmis, būgnais, pinti, pažinti žoles, išgirsti tautosakos. Muzikos ritmo mokytoju festivalyje pasirįžęs tapti ir žymusis Hokshila.

„Manome, kad „Mėnuo Juodaragis" šiemet labiau panašės į bičiulių stovyklą, nei į triukšmingą festivalį. Renginys vyks sodyboje Kernavės miške, kurioje turiningai pailsėti galės ir mėgstantys ramybę, ir pratę pasišokti", - teigė festivalio rengėjas Lauras Lučiūnas. Dėl stovyklavietės ypatumų ir kultūros įstaigų paramos trūkumo, į bus išplatintas ribotas skaičius bilietų - vos 400.

Išankstinio 3 dienų bilieto kaina - 45 Lt, juos galima įsigyti internetu. Festivalio metu šie bilietai kainuos 50 Lt. Vaikai iki 12 metų su tėvais įleidžiami nemokamai, o kadangi kasmet festivalį aplanko vis daugiau jaunų šeimų, bus įkurtas tautosakinis „vaikų darželis". Renginio vietoje įsikurs palapinių miestelis, veiks lauko kavinė su netradiciniais patiekalais. Rengėjai labai prašo atvykstančiųjų nesivežti stipraus alkoholio ir plastikinių šiukšlių.

Baigiamsis festivalio vakarėlis vyks rugpjūčio 29 d. Vilniaus klube „Artistai", kur vyks „Mėnuo Juodaragis 2005" kadrų peržiūra, bei pasirodys dvi Suomijos postmodernios muzikos grupės - „Älymystö" ir „Neverdise".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją