Tačiau ir visų šių žodžių nepakanka perteikti įspūdžiui, kurį savo skambinimu palieka šis atlikėjas, į Lietuvą atvykstantis jau spalio mėnesį (spalio 21 d. – Klaipėdos koncertų salė, spalio 22 d. – Lietuvos nacionalinė filharmonija, Vilniuje).

M. Kultyševas yra vieno prestižiškiausio pianistų konkursų Tarptautinio P. Čaikovskio konkurso Maskvoje (2007 m.) laimėtojas. 2012 m. tarptautiniame konkurse “Monte Carlo Piano Masters”, vykstančiame tik kas keturis metus ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją, jis buvo apdovanotas pagrindiniu prizu, kurį jam įteikė pats Monako kunigaikštystės Princas Albertas II. 2012 m. viena garsiausių įrašų kompanijų Sony Music išleido M. Kultyševo ir pasaulinės smuiko žvaigždės Mayuko Kamio kompaktinę plokštelę. Intensyviai koncertuojantis M. Kultyševas priklauso pasauliniam pianistų elitui ir yra kviečiamas koncertuoti svarbiausių koncertų salių, tokių kaip Amsterdamo Concertgebouw, Vienos Musikverein, Niujorko Avery Fisher Hall, Londono Wigmore Hall, Suntory Hall Tokijuje, Zalzburgo Mozarteum, Sankt Peterburgo filharmonijos, Maskvos konservatorijos ir daugelį kitų.
Miroslavas Kultyševas

Ta proga žvelgiame į pianisto M. Kultyševi pomėgius iš arčiau ir užduodame dešimt klausimų jam.

Mėgstamiausias rašytojas. 

Kas liečia mėgstamiausius kompozitorius ir rašytojus – tai labiausiai man patinka tie, kuriuos skaitau/groju dabar, duotuoju momentu. Šiuo metu mano mėgstamiausias rašytojas – Mark Aldanov ir jo nuostabūs istoriniai romanai.

Įsimintiniausia knyga.

Sudėtinga išrinkti vieną labiausiai patikusią knygą, kadangi jų perskaičiau išties daug. Man visuomet įdomu skaityti apie tai, kaip praeitis yra susieta su mūsų dabartiniu gyvenimu ir tuo pačiu metu kaip daugelis mūsų laikmečio įvykių yra įtakoti praeities. Taip pat mėgstu skaityti poeziją, daugiausiai rusišką, kadangi manau, jog verčiant užsienio rašytojų eiles į rusų kalbą, toji poezija daug praranda. Beje mano nuomone muzikai daug artimesnės yra eilės negu proza..

Įsimintiniausias filmas.

Nesu pats aktyviausias filmų žiūrovas, deja. Dažniau renkuosi knygą negu filmą. Neseniai žiūrėjau filmą Forestas Gampas, kuris mane labai palietė.

Mylimiausi kompozitoriai.

P. Čaikovskis ir F. Šopenas. Groju labai daug jų sukurtos muzikos.

Mylimiausias kūrinys.

Tokio vieno nėra. Šiuo metu labai daug gilinuosi į M. Ravelio kūrybą ir konkrečiai jo Gaspard de la nuit (“Nakties vaiduokliai”).

Mylimiausias miestas, šalis.

Pats mylimiausias – tai gimtasis Sankt Peterburgas. Be galo patinka Vilnius ir Krokuva – tai senieji Europos miestai, kurių architektūra mane žavi. Labai patinka Japonija, kuriai neslėpsiu, pajutau simpatiją, kadangi mano žmona japonė. Tačiau ir apskritai ši šalis nusipelno didelės pagarbos dėl savo kultūros ir istorijos. Beje japonai dievina ir vertina Europos klasikinę muziką.

Mėgstamiausia kulinarinė virtuvė.

Italų ir japonų dėl savo įvairovės, skonio pojūčio, ir subtilių akcentų.

Laikmetis, kuriame norėtumėte gyventi, jei turėtumėte galimybę pasirinkti.
Sudėtingas klausimas. Visi mūsų nuodėmingosios planetos laikmečiai buvo ne labai geri . Svarbu pačiam žmogui išlikti žmogumi ir netapti žvėrimi visais laikais, net ir pačiais sudėtingiausiais. Reikia susitaikyti su tuo, kad gyveni būtent duotuoju laiku ir priimt tai kaip likimą.

Ką pakeistumėte pasaulyje, jeigu galėtumėte?

Nežinau… Galbūt padaryčiau taip, kad kiekvienas žmogus užsiimtų savęs tobulinimu ir pažinimu ir nesistengtų diktuoti kitiem žmonėms, kaip jiems gyventi. Vienu žodžiu, kaip sakė Sokratas: “Daryk tai kas būtina ir pažink pats save.”

Klasikinė muzika svarbi šiandieniniame gyvenime, nes…

Muzika praturtina žmogaus sielą, ji tarnauja žmogaus dvasinio pasaulio tobulinimui. taigi ji reikalinga, kad žmonės išliktų žmonėmis, ir pasaulyje būtų daugiau gėrio..

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)