Penkerius metus brandintą kūrybinę viziją muzikantai įamžino kompaktinėje plokštelėje. Į jos pristatymo koncertą kviečia kuo įvairiausio amžiaus klasikos gerbėjus, džiazo gurmanus ir visus melomanus, neabejingus muzikos išraiškos naujovėms ar tiesiog pasiilgusius rafinuoto, tačiau nepretenzingo skambesio.

Džiazo ir baroko jungtis – neatsitiktinė. Baroko laikmečiu užgimė improvizacija, leidžianti intuityviai išgauti naujas skambesio spalvas. Baroko laikais, kaip ir šiuolaikiniame džiaze, muzikinis kūrinys buvo traktuojamas kaip gyvas, lankstus, atviras kaitai, akimirkos nuotaikai, pasiduodantis atlikėjo vaizduotei.

„Susitelkimas ties albumo įrašymu tam tikra prasme ne tik paženklino mūsų veiklą, bet ir skatino stabtelėti, įvertinti, sugrįžti prie esminės sumanymo intencijos ir suteikti pavidalą tam, kas paprastai mūsų kūryboje yra individualių emocijų, intuicijos sąveikos rezultatas“, – mintimis dalinosi muzikos albumo autoriai. Bendromis jėgomis atrastas skambesys – tai muzikantų vaizduotės išraiška, kuri atspindi kiekvieno iš jų kūrybinį charakterį.

Albumo viršelis

Į albumo pristatymą susirinksiantiems klausytojams atlikėjai žada ypatingą pasirodymą – audiovizualinį nuotykį, kuriame atsiskleis ne tik netikėtos muzikos žanrų jungties, bet ir barokinio Vilniaus architektūrinis grožis.

Berlyne gyvenantis ir dirbantis menininkas Adomas Žudys per koncertą parodys originalią vizualinę instaliaciją, drauge su fotomenininke Dalia Mikonyte sukurtą pagal „Baroque Contempo“ muziką.

„Vizualizacijas, žinoma, inspiravo muzika – klasikos ir džiazo derinimas, baroko laikotarpiu sukurtų kūrinių tekstai. Klasikinė ir istorinė muzika mus žavi savo solidumu ir didybe. Domimės naujomis technologijomis, netradiciniais deriniais ir kolaboracijomis, todėl „Baroque Contempo“ pasiūlymą bendradarbiauti sutikome labai palankiai. Abu esame nemažai bendradarbiavę su kitais muzikantais – Mesijumi, Münpauzn, Sheep Got Waxed, Aiste Broken Leg, Laikrodžiu, Napo. Toks darbas mums visada esti labai smagus ir įkvepiantis“, – pasakojo menininkai. Jie sukūrė ir „Baroque Contempo“ albumo viršelį.

„Albumo pristatymo koncerte kiekvienam muzikiniam kūriniui bus skirtas individualus vaizdas, apgalvotas ir sukurtas atsižvelgiant į kūrinio tematiką ir tekstus, garsą, ritmą, harmoniją. Tačiau vizualizacijos tik papildys pasirodymą ir jokiu būdu nepretenduoja jo užgožti. Dėl tos pačios priežasties albumo dizainui taip pat pasirinkome minimalistinę estetiką, kurios pagrindu abstrakcijos derinamos su konkrečiais objektais.

Šis projektas – ypatingas, nes klasikinės muzikos koncertams ne taip dažnai kuriamos vizualizacijos. Dar įdomiau yra tai, kad vizualizacijoms pasitelkėme realius Vilniaus baroko architektūros pastatų vaizdus, kuriuos vėliau pavertėme 3D objektais, naudodami fotogrametrijos techniką. Tai – naujas ir Lietuvoje kol kas retokai naudojamas fotografijos ir 3D derinys.

Muzikiniame vaizdo klipe, skirtame A. Stradella kūriniui „Così, amor, mi fai languir“, panaudotas Vilniaus universiteto Didžiojo kiemo vaizdas ir Bazilijonų vienuolyno vartai. Kitų kūrinių vizualizacijose taip pat išvysime svarbiausius Vilniaus baroko architektūros paminklus – Šv. Kotrynos, Visų Šventųjų bažnyčių eksterjerus, Šv. Kazimiero bei Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčių interjerus“, – dalį kūrybinių sumanymų atskleidė A. Žudys ir D. Mikonytė.

Video klipo fragmentas

Ruošiant debiutinį albumą bei jo pristatymą, kūrybinė draugystė suvienijo ne tik skirtingus muzikos žanrus, bet ir skirtingas meno rūšis. „Dirbome kartu su labai profesionaliais, kūrybingais ir geranoriškais žmonėmis“, – džiaugiasi kūrėjai. Sceninį įvaizdį ir kostiumus specialiai šiam pasirodymui sukūrė garsi Lietuvos dizainerė Sandra Straukaitė.

„Kūrybine idėja „Baroque Contempo“ tikimės prisivilioti ir jaunąjį klausytoją“, – atviravo Karolina Glinskaitė. Ji – vienintelė klasikinės muzikos atstovė džiazuojančiame „Baroque Contempo“ kvartete.
Ištikima muzikos kanonams, kompozitoriaus sumanymui atlikėja siekia ne tik atskleisti muzikos grožį, bet ir sudominti jauną žiūrovą šiuolaikišku, šviežiu požiūriu, jog klasika gali būti aktuali ir šiandien. Tai priklauso ne nuo paties žanro, o nuo jo pateikimo.

„Baroque Contempo“ – tai naujas skambesys, tačiau Karolinos vokalinė linija išlieka tokia, kokią sumanė kompozitorius. „Nebūtina laužyti visų taisyklių tam, kad pavyktų atsikratyti klasikinę muziką gaubiančių stereotipų, – patikino Karolina. – Jei W. Shakespeare’o veikalus jaunimas skaito ir šiuo metu, tai ir W. Shakespeare‘o laikotarpiu sukurta muzika turi galimybių pasiekti jų širdį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją