Tokiu būdu šį rudenį vos penkerių metų jubiliejų švęsiantis „Bel Canto“, kartu su kitais chorais iš viso pasaulio, įsitvirtino geriausiųjų pasaulyje lygoje. Aukso medaliai chorų olimpiadoje skiriami chorams, surinkusiems daugiau kaip 80 iš 100 galimų komisijos balų; sidabras atitenka chorams, surinkusiems nuo 60 iki 80 balų; bronza – surinkusiems nuo 40 iki 60 balų. „Bel Canto“ Pasaulio chorų olimpiadoje dalyvavo pirmą kartą ir varžėsi šiuolaikinės chorinės muzikos kategorijoje Čempionų konkurse.

Šiame svarbiausiame pasaulyje chorinės muzikos konkurse „Bel Canto“ atliko ypatingai sudėtingą muzikinę programą: lietuvių kompozitoriaus Vytauto Miškinio specialiai chorui „Bel Canto“ parašytą kūrinį „I Am Here“; švedų kompozitoriaus Sven-David Sandström „To see a World“, lietuvių kompozitoriaus Giedriaus Svilainio „O Quam Tristis“ ir taip pat Vytauto Miškinio „Neišeik, Saulala“. Šiuolaikinės muzikos kategorija yra viena sunkiausių konkurse. Joje galėjo varžytis tik tie chorai, kurie olimpiadoje pristatė vieną specialiai jiems parašytą naują kūrinį.

Choro „Bel Canto“ meno vadovas ir vyriausias dirigentas Artūras Dambrauskas teigia, jog auksas Pasaulio chorų olimpiadoje yra neįtikėtinas pasiekimas vos penkerius metus gyvuojančiam chorui.

„Nuo pat choro įsikūrimo 2009 m. dirbome sunkiai ir kryptingai, todėl man ypatingai džiugu, kad šis įvertinimas vainikuoja mūsų penkerių metų kelią ir pasauliniame lygmenyje. Kai praėjusių metų pabaigoje buvome paskelbti geriausiu mišriuoju mėgėjų choru Lietuvoje, neslėpėme džiaugsmo ir pasididžiavimo. Tačiau apie aukso medalį Pasaulio chorų olimpiadoje svajojome nedrąsiai ir dar ne šiais metais. Aš ypatingai didžiuojuosi visa savo komanda – nuostabiausiais choristais ir chormeisteriais, taip pat iš visos širdies dėkoju mūsų draugams - rėmėjams ir savanoriams. Tai ką padarėme kartu yra ypatingai reikšminga ne tik mums, bet ir visai Lietuvos chorinės muzikos kultūrai“,- teigia Artūras Dambrauskas.

Šiuolaikinės chorinės muzikos kategorijoje, kurioje su dar 19 chorų varžėsi „Bel Canto“, vertinimo komisiją sudarė pasaulinis chorinės muzikos elitas. Tai ispanų kompozitorius ir dirigentas Javier Busto; latvių dirigentas ir muzikos pedagogas Rihards Dubra; populiarusis

latvių kompozitorius Ēriks Ešenvalds; vengrų kompozitorius Levente Gyöngyösi; muzikos autorius, profesorius Henry Leck iš JAV; Pekino konservatorijos Dirigavimo katedros įkūrėja, Kinijos kultūros ministerijos Menų mokslo komiteto ekspertė, profesorė Lingfen Wu ir pasaulinio garso lietuvių kompozitorius, pedagogas ir dirigentas Vytautas Miškinis.

Triumfavo JAZZ ISLAND ir MINI JAZZ

Pasaulio chorų olimpiadoje triumfavo ir Artūro Noviko vadovaujami ansambliai JAZZ ISLAND ir MINI JAZZ. Jie Rygoje vykstančioje Pasaulio chorų olimpiadoje laimėjo du aukso medalius. 15-18 ir 11-13 m. moksleiviai su ansambliais iš įvairių pasaulio šalių varžėsi džiazo kategorijos čempionų lygoje, kurioje leidžiama dalyvauti tik tam tikrą profesionalumo lygį pasiekusiems kolektyvams.

Tai buvo pirmas kartas, kai šie kolektyvai dalyvavo Pasaulio chorų olimpiadoje.

„Šis tarptautinės komisijos įvertinimas mums labai svarbus. Kolektyvai daug dirbo, kad a cappella sužavėtų publiką. A cappella nebuvo privaloma, bet mes pasirinkom sunkesnį kelią, nes juo tikim. Ir JAZZ ISLAND, ir MINI JAZZ yra dar moksleiviai, tačiau jie pilnavertiškai varžėsi su kolektyvais iš viso pasaulio", - po apdovanojimų ceremonijos Rygoje sakė Artūras Novikas.

JAZZ ISLAND įkurtas 1991 m., dabartinės sudėties ansamblis yra jau septintoji karta, tačiau pirmoji, nuo mažumės ugdyta Artūro Noviko džiazo mokykloje. JAZZ ISLAND ir MINI JAZZ dainuoja tik a cappella - be jokio instrumentinio pritarimo. Artūro Noviko džiazo mokyklos vaikai patys tampa instrumentais, balsais imituoja ir trimitą, ir violončelę, ir gitarą.

Abu kolektyvai pagal olimpiados taisykles turėjo savo pasirodymams po 15 minučių. Visų kūrinių vokalinės aranžuotės Artūro Noviko. JAZZ ISLAND atliko lietuvių liaudies sutartinę „Sodauto“, Mocarto „Rondo“ bei porą džiazo standartų „In the Mood“ ir „Ice Cream“. MINI JAZZ stebino visus penkiais džiazo standartais „Alexander's Ragtime band”, ”Tuxedo Junction”, “Sway”, “Centerpiece” ir “Tiger Rag”.

Pasaulio chorų olimpiada yra svarbiausias kas dvejus metus vyksiantis chorinės muzikos konkursas pasaulyje. Šiais metais Rygoje vykęs renginys tapo ir pagrindiniu Europos kultūros sostinės renginių Rygoje akcentu; jame dalyvavo 470 chorų iš 73 valstybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)