Gausiai susirinkusius ES institucijų darbuotojus, pareigūnus, diplomatus, bendruomenės atstovus, Europos Parlamento narius sveikino Lietuvos nuolatinis atstovas ES ambasadorius Raimundas Karoblis, taip pat ambasadorius Belgijai ir Liuksemburgui Gediminas Varvuolis bei Lietuvos nuolatinis atstovas NATO ambasadorius Kęstutis Jankauskas.

Ta proga Lietuvos atstovybės ES patalpose įrengtoje galerijoje „Menų pasažas“ ir iškilmių salėse buvo atidaryta dailininko Vaidoto Žuko 30-ties tapybos darbų bei koliažų paroda, surengtas susitikimas su autoriumi.

Sveikindamas iškilmių proga ambasadorius G. Varvuolis priminė Kovo 11-sios reikšmę regiono istorijai, ypatingai jaučiamą šiandieninių įvykių Ukrainoje kontekste. Kreipdamasis į susirinkusiuosius, pabrėžė, kad „Kovo 11-ąją Lietuva įrodė, jog ne gyventojų skaičius, teritorijos, BVP ar ginkluotės dydis rodo tikrąjį tautos didingumą, o laisvės troškimas ir apsisprendimas tą laisvę pasiekti ir apginti“.

Pristatydama renginio svečią, atstovybės kultūros atašė Vida Gražienė apibūdino V. Žuko dailės kūrybą, pabrėžė autoriaus kūrybos daugiaplaniškumą, žanrų įvairovę, taip pat akcentavo, kad vienas iš autoriaus tapyboje vyraujančių motyvų yra Lietuvos istorinė tematika, tautiškumo motyvas. Taip pat buvo pristatyta V. Žuko dviem kalbomis išleista ir antro leidimo sulaukusi knyga „Molėtai 625“, atskleidžianti įdomią ir turtingą Molėtų krašto istoriją, kultūros paveldą.

Parodos autorius V. Žukas papasakojo apie paskutinių metų savo kūrybines keliones po Belgiją, Liuksemburgą, Vokietiją ir Prancūziją, apie Triero ir Metzo tapybos ciklus, užgimusius šiose kelionėse. Dailininkas pasakojo ir apie meno darbus Lietuvoje, Aukštaitijoje – ne tik sodrią Alantos krašto peizažų ir natiurmortų tapybą, bet ir Briuselyje pristatytą naujausių koliažų ciklą, taip pat užgimusį meno dirbtuvėse Auktaitijoje. Paprašytas detaliau pakomentuoti atstovybėje eksponuojamą drobę „Deganti Lietuva. Romui Kalantai atminti“, tapytą dar savietmečiu, dailės instituto laikais, V. Žukas pasakojo, kad „tai įvyko keleri metai po R. Kalantos aukos, kai sovietiniai Lietuvos psichiatrai paskelbė niekingas išvadas apie Romo psichinį nestabilumą ir polinkį į suicidą. Būtent tada užgimė noras nutapyti degančią moters figūrą su Apvaizdos akimi vietoj veido, su stigmomis išplėstuose delnuose ir su liepsnas primenančiais Ikaro sparnais“.

Muzikinėje renginio dalyje Lietuvos atstovybės svečiams koncertavo Belgijos styginių ansamblis „La Strada“, kuriame groja dailininko dukra, Briuselio karališkosios konservatorijos magistrė Veronika Žukaitė, nuolat koncertuojanti su Europos kameriniais ansambliais, taip pat yra kelių Europos orkestrų narė. Kita ansamblio smuikininkė – Briuselio konservatorijos absolventė Agnė Cinauskaitė, gitaristas – bosnių tautybės Zlatanas Ibrahimbegovičius. „La Strada“ trio nuolat koncertuoja Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Olandijoje. Jų repertuare – klasikinė, džiazo muzika bei Europos tautų standartai.

V. Žuko paroda Briuselyje Lietuvos atstovybėje ES vyks iki š. m. birželio 10 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)