Įkvėpti fotomenininko Henri Cartier-Bressono fotografijų ciklo „Europiečiai“, fotomenininkai Barry Falkas, Laurie Griffithsas, Heather Shuker, Jonty Taconas ir Paulas Walshas nutarė pasižvalgyti po Lietuvą ir paieškoti čia šiuolaikinę Europą simbolizuojančių apraiškų, rašo BBC.

Nors nuo „Europiečių“ išleidimo praėjo jau 60 metų, ciklo nuotraukos ir toliau daro didelę įtaka besiformuojančioms fotografijos tendencijoms. Per tą laiką Europos Sąjunga (ES) gerokai išsiplėtė, valstybėse narėse cirkuliuoja viena valiuta, tačiau šiuo metu Senajam žemynui tenka išgyventi nemažai neramumų ir sukrėtimų. Į grupę MAP6 susibūrę fotografai per šešias dienas stengėsi pamatyti, kaip atrodo nuo komunistinių realijų išsivadavusi ir prie kapitalizmo sąlygų prisitaikiusi Lietuva.

"System of Absurdity"

B. Falkas fotografavo buvusiam sovietų telekomunikacijų centrui priklausiusiame bunkeryje. Dabar bunkeris naudojimas tik švietėjiškais tikslais.

„Šioje įrengtoje patalpoje vyksta vaidinimas: auditorija atsiduria aktoriaus kuriamoje melo ir išnaudojimo aplinkoje, – rašo B. Falkas. – Tai vieno žmogaus spektaklis. Surengiamas savotiškas absurdo teatras, leidžiantis patirti realiai vykusių įvykių siaubą ir beprasmybę.“

Vėliau KGB uniforma vilkintis aktorius kreipiasi į publiką klausdamas, ar jiems patinka būti laisviems. Taip pasiunčiamas netiesioginis pranešimas, perspėjantis kad nevalia pamiršti išgyventos beprotybės ir košmaro, nes kitaip praeitis gali pasikartoti.

"Divided Lives"

H. Shuker įkvėpimo sėmėsi Lietuvos Dieveniškių miestelyje ir Baltarusijos pasienyje esančiame Šalčininkų rajone. Sienai su Baltarusija nebuvo teikiama beveik jokios reikšmės, kai Lietuva priklausė Sovietų Sąjungai.

Šiandien keletas kaimų šios sienos yra padalyti, todėl dalis gyventojų gyvena vienoje, o kita dalis – kitoje sienos pusėje.

H. Shuker per vertėją teko pabendrauti su keliais santvarkos pasikeitimo pasekmes patyrusiais vietiniais gyventojais. Ji įrašė jų papasakotas istorijas ir liudijimus apie prarastus ryšius su artimaisiais.

"Babochka"

Fotografai L. Griffithsas ir J. Taconas fotografavo Visagino miesto vaizdus. Šiame mieste kadaise veikė vienintelė šalies atominė elektrinė. 2009-aisiais metais ji buvo uždaryta, vykdant Lietuvos stojimo į ES reikalavimus.

Miestas buvo įkurtas kitados net 80 proc. Lietuvos elektros energijos pagaminančios elektrinės darbuotojams.

"Bokštas"

1991-aisiais metais mažiausiai 13 žmonių žuvo ir daugiau nei 140 patyrė sužalojimų, kai sovietų karinės pajėgos atakavo prie Vilniaus televizijos bokšto susirinkusią minią. Taip buvo siekdama sužlugdyti šalies nepriklausomybės kovą.

Praėjus 25-eriems metams nuo tragiškų įvykių P. Walshas fotografavo televizijos bokštą, sukdamas aplink jį ratus ir su kiekvienu ratu pažvelgdamas į bokštą vis iš tolesnio atstumo ir kitos perspektyvos.

Šešias dienas žingsniuodamas gatvėmis jis sukorė 170 km. Pakeliui menininkas fotografavo ir televizijos bokštą, ir kitus dėmesį patraukusius objektus.

Braitono fotografijos dienoms skirta ekspozicija „Lietuvos projektas“ rodoma galerijoje „Onca“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją