Festivalio renginiai tęsis nuo gegužės iki rugsėjo vidurio – būsime vienas aktyviausių Lietuvos dvarų. Per vasarą lankytojai pamatys, kokius tarptautinius kultūrinius ryšius Bistrampolis puoselėja jau ne vienerius metus“, – žada dvaro festivalius prieš daugiau kaip dešimtmetį pradėjęs organizuoti kun. dr. RimantasGudelis.

Gegužės 10-ąją pirmuoju koncertu prasidedančio festivalio programoje – 14 muzikos ir teatro renginių. Festivalį gegužės 17 d., sekmadienį, iškilmingai atidarys Panevėžio muzikinio teatro orkestras su Ona Kolobovaite, Egidijumi Bavikinu ir Liudu Mikalausku, atliksiančiais populiarias operečių ir miuziklų arijas. 

„Festivalis dvare diktuoja savo nuotaiką. Žmonės atvažiuoja gerokai anksčiau, vaikštinėja po parką, ir po koncerto nesiskirsto, nes jiems tai – šventė, kai gali būti sutvarkytoje gamtoje, bendrauti ir net kvėpuoti kitu tempu nei mieste“, – sakė orkestro dirigentas Vidmantas Kapučinskas. Jis buvo vienas iš pirmojo festivalio iniciatorių ir dalyvių. „Kai pradėjome, čia buvo dilgynės ir apleisti pastatai. Todėl labai džiaugiuosi, kad dvarų kultūra Lietuvoje atsinaujina, o Bistrampolis kasmet gražėja. Juk muzikos ir gamtos dermė, kuri suskamba dvaruose, daro žmones geresnius“, – kalbėjo 40 muzikantų orkestrui vadovaujantis panevėžietis.
Liudas Mikalauskas, Ona Kolobovaitė ir Egidijus Bavikinas

Į Bistrampolio dvaro festivalį atvyks keli Rusijos kultūrą atstovaujantys kolektyvai: romansų dainininkė Jevgenija Smoljaninova ir Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo muzikos mokyklos Algirdo Paulavičiaus jaunimo simfoninis orkestras. 

„Festivalio programoje pamatysite, kad šį sekmadienį vyksiantis Jevgenijos Smoljaninovos koncertas pavadintas „Malda už taiką“. Mes nutarėme dabartinėje geopolitinėje situacijoje palaikyti ir stiprinti kultūrinius ryšius ir neklijuodami etikečių atrasti bendrų sąskambių su aukštąja Rusijos kultūra. Juk aktyviai bendraujame ir su Rusijos lietuviais, liepos 12 d. laukia renginys „Rusijos lietuviai – Lietuvai“: su savo fotografijų paroda atvyks tremtinys geologas Saulius Sidaras, koncertuos Murmansko lietuvių ansamblis „Lietuva“, – pasakojo kun. dr. R. Gudelis.

Šiemet festivalyje bus itin daug užsienio atlikėjų. Savo požiūrį į klasiką sugros Latvijos „Dagamba“, „Spalvinga darna“ pavadintame koncerte kartu skambės Izraelio „Jerusalem Duo“ su lietuviais „Subtilu-Z“, su D. Katkaus Šv. Kristoforo orkestru dainuos „Afrikos deimantas“ Njabulo Madlala, galingais balsais skliautus suvirpins Gruzijos „Gartvelo-solo“.

Festivalyje sužibės ir labai skirtingi Lietuvos muzikai. Be minėtų operos balsų, gegužę užbaigs Vilniaus universiteto chorai „Pro Musica“ ir „Gaudeamus“, rugpjūtį savo albumą „Lowlands“ pristatys multiinstrumentalis Saulius Petreikis su grupe, rugpjūčio 30 d. gražiausias spektaklių dainas atliks Andrius Kaniava, Aidas Giniotis, Gediminas Storpirštis ir Vidas Petkevičius su Andriumi Kulikausku, o festivalį rugsėjo viduryje užbaigs akordeonisto Martyno Levickio „Klasikos pliūpsnis“.

Sekdamas dvaro įkūrėjo Karolio Bistramo istorija, kun. dr. R. Gudelis atgaivino ne tik dvarą, bet ir jam priklausantį žirgyną. Jame ganosi septyni žirgai, o liepą pirmą kartą įvyks Bistrampolio konkūrų taurė.Tikimasi, kad šis renginys taps tradicinis.

„Šį festivalį atidarysime ne tik atnaujinę dvarą ir jo apylinkes, bet ir susisteminę informaciją apie Bistrampolį bei jo istoriją. Su Lietuvos kultūros tarybos pagalba išleidome knygą – fotoekskursiją po dvarą, ją bus galima įsigyti festivalio renginiuose arba „Pegaso“ knygynuose apsilankę žmonės“, – atskleidė dvaro direktorė Jūratė Ezerskiene.

Bistrampolio dvaro festivaliai vyksta nuo 2002-ųjų. Juose yra viešėję 26 orkestrai, 90 solistų, 28 ansambliai, 12 chorų. Kiekvieną koncertą kasmet aplanko iki 400 klausytojų, į dvarą suvažiuojančių iš visos Lietuvos ir aplinkinių šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)