M. Jovaiša DELFI pasakojo nė nesitikėjęs tokios didžiulės albumo sėkmės. „Kai 2008 metais išleidome „Neregėta Lietuva“ albumą, pardavimai buvo netikėtai dideli, knygas šlavė tūkstančiais ir, atsiradus pinigų, man kilo noras kuo plačiau paskleisti žinią apie Lietuvą“, – sakė menininkas.

M. Jovaiša pasakojo, kad organizuojant parodas teko pereiti kelis etapus: pirmiausia parodos organizuotos iš albumo pardavimų uždirbtais pinigais, vėliau idėja su daliniu finansavimu susidomėjo ambasados, konsulatai bei lietuvių bendruomenės įvairiose šalyse, o galiausiai „Neregėtos Lietuvos“ parodos rengiamos ir privačių kompanijų iniciatyva.

„Organizavome parodas Australijoje, Kanadoje, Argentinoje, Japonijoje ir kitose šalyse. Per paskutinius 2-3 metus parodas kartu su Lietuvos ambasadomis organizavome tokiose šalyse kaip Omanas, Etiopija. Jos tiesiog kokių nors švenčių proga padarydavo Lietuvos pristatymą ir manė, kad tinkamiausia tam forma yra neregėtos Lietuvos paroda“, – pasakojo M. Jovaiša.

Menininkas pasakojo, kad ši paroda Bankoke yra išskirtinė tuo, kad ją organizavo Bankoke gyvenanti lietuvė Goda Sadzevičiūtė. „Ji mane susirado ir lietuviško kapitalo bendrovė, kuri ten vysto lėktuvų techninio aptarnavimo dalių tiekimo verslą, 100 procentų finansavo visą parodą bei pavertė ją priemone savo darbui su klientais.

Jie sukvietė avialinijų vadovus, esamus ir potencialius klientus ir padarė jiems uždarą vakarą, kuriame aš pristačiau, kas mes per šalis ir apie ką yra knyga“, – apie netikėtą idėją pasakojo M. Jovaiša.

Kitą dieną įvyko ir viešas parodos pristatymas, kuriame dalyvavo ir iš Pekino atskridusi ambasadorė Ina Marčiulionytė. M. Jovaiša Bankoke praleido 4 dienas: pristatė parodas, skaitė paskaitą universitete bei Bankoko fotografų sąjungai.

Menininkas pastebi, kad daugelis visai kitaip įsivaizduoja, kaip atrodo Lietuva. „Žinoma, dažniausiai jie net nelabai ir žino, kas ta Lietuva ir kaip ji atrodo arba sieja, galbūt, su buvusia Sovietų Sąjungos erdve ar Rytų Europos šalimi.

Taip manant, jiems atsiranda toks pilkas vaizdinys, niūrūs, betoniniai pastatai, sovietinės erdvės, negražūs namai, bet kai nuotraukose pamato tiek daug nepaliestos gamtos, upeliukų, ežerų, didelių plotų miškų ir daug žalios spalvos bei tuos miestų senamiesčius čerpiniais stogais, tai matosi, kad jie visiškai kitaip įsivaizdavo ir yra labai sužavėti“, – pasakojo M. Jovaiša.

Bankoke parodą išvydę svečiai juokavo, kad reikia skubiai važiuoti pirkti bilietų į Lietuvą, kad visa tai pamatyti savo akimis. „Mes visada juokaujame, kad kai gerai „praeina“ paroda, tai reikia šalia kasą statyti, kad pardavinėtų bilietus“, – juokėsi M. Jovaiša.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)