Wolfgango Amadeuso Mozarto partitūra, Vincento van Gogho laiškas ir 900 kitų vertingų rankraščių bus parduoti šeštadienį prasidedančiuose aukcionuose. Iš viso bus surengti 7 aukcionai, per juos planuojama parduoti beveik 150 tūkst. meno kūrinių ir literatūros vertybių.

Tarp jų – pirmasis „Mažojo princo“ leidimas.

„Tai nuostabi kolekcija, kuri priklauso tūkstančiams savininkų. Iš viso apie 18 tūkst. savininkų ir per 130 tūkst. darbų“, – pasakoja aukciono rengėjas Claude`as Aguttesas.

18 tūkst. žmonių nuo 1990 aukojo lėšų asociacijai „Aristophil“ Prancūzijoje. Fondas pirko vertingus kūrinius, o žmonės buvo jų bendrasavininkiai. Prieš trejus metus fondas bankrutavo, dalininkai patyrė nuostolių, įkūrėjas – sulaikytas dėl įtarimų sukčiavus. Pirmoji kolekcijos dalis parduota praėjusį gruodį. Pardavus visą kolekciją tikimasi surinkti 15-ka milijonų eurų ir taip kompensuoti žmonėms dalį nuostolių.

„Rinkos lūkesčiai dideli, nes kelerius metus šis fondas nupirkdavo beveik viską, neprileisdamas kitų meno pirkėjų ir kolekcininkų. Dabar šie darbai pasiekiami, taigi žmonės vėl gali pamatyti juos įvairiose parodose ir galbūt net juos įsigyti“, – tikis C. Aguttesas.

Už Ludwigo van Bethoveno ir Johanno Sebastiano Bacho muzikinius rankraščius tikimasi gauti iki 200 tūkst. eurų, už Mocarto – 150 tūkst. O V. van Gogho laišką bičiuliui tikimasi parduoti už 300 tūkst. eurų.