Nors organizatoriai iš pradžių žadėjo, kad pirmąjį festivalio koncertui vadovaus tarptautiniais apdovanojimais ir kritikų prizais pagerbtas dirigentas Daniele’is Gattis bei išgirsime kinų superžvaigždę, solistą Yundi Li, sausakimša salė rodė, kad šis akibrokštas nesumažino muzikos mylėtojų entuziazmo. Organizatoriai atsiprašė, kad ne dėl jų kaltės žadėti žmonės nepasirodys, todėl juos pakeitė kiti.

M. Schirmeris ir J. Axelrodas, kartu su Karališkuoju orkestru, lepino susirinkusius ne tik Johanneso Brahmso „Tragiškaja uvertiūra“ ir Simfonija Nr. 1 bei Maurice‘o Ravelio Pirmu koncertu fortepijonui ir orkestrui, bet ir kitų kūrinių trumpais pasirodymais.

M. Schirmeris ir J. Axelrodas – pasaulio muzikos arenoje pripažinti menininkai, ne kartą muzikavę ir visada laukiami garsiausiose koncertų salėse, tuo neleido abejoti ir Filharmonijos salėje susirinkę klausytojai. Dirigentas nuoširdžiai padėkojo šalies Prezidantui Valdui Adamkui su žmona Alma ir pagarbą, apsilankius koncerte ir pasidžiaugė galimybe atidaryti „Vilniaus festivalį“.

J. Axelrodas vertė publiką dar ir dar kartą jį iškviesti į sceną, negailėti aplodismentų, kuriuos publika dalino atsistojusi, bet ir grąžinti energiją atgal muzikantams. Jungtinėse Valstijose gyvenantį dirigentą Lietuvos publika jau turėjo progų pati įvertinti, jį nepaprastai šiltai apibūdina ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro muzikantai, ne kartą paklusę maestro batutai, galbūt dėl to jis jautėsi tarsi namuose ir veržėsi bendrauti su publika.

Ne mažiau charizmatiškas buvo ir pianistas M. Schirmeris, sugebėjęs salėje įsireikalauti ir spengiančios tylos, ir nerimastingų plojimų audros.

Thomaso Beechamo 1946 m. įkurtas Didžiosios Britanijos Karališkasis filharmonijos orkestras (KFO) nuosekliai įgyvendina savo steigėjo viziją – publikai pateikti aukščiausio lygio meną, pristatyti geriausius pasaulio atlikėjus. Nuo gyvavimo pradžios orkestrui yra vadovavę žymiausi pasaulio dirigentai Rudolfas Kempe, Antalas Dorati, Andre Previnas, Vladimiras Ashkenazy.

Dabar iškilaus maestro Daniele’o Gatti vadovaujamas KFO intensyviai koncertuoja, gastroliuoja ir daro įrašus, pelnydamas didžiulį publikos ir kritikų pripažinimą. Per pastaruosius penkerius metus KFO gastroliavo daugiau kaip trisdešimtyje šalių; grojo popiežiui Jonui Pauliui II Vatikane ir Kinijos prezidentui Tiananmenio aikštėje, pirmą kartą lankėsi Egipte, koncertavo JAV, Ispanijoje, Italijoje ir Vokietijoje.

Audringai prisistatęs „Vilniaus festivalis“, šiais metais iki liepos 2 dienos dar žada septynis išskirtinius koncertus. Artimiausias jų - birželio 11 d. Pianistė Mūza Rubackytė pristatys ypatingą programą - per vakarą ji atliks tris koncertus iš Ferenco Liszto fortepijoninio ciklo „Klajonių metai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją