Paveikslų ciklas „Psalmės“ tapytas 1988–2010 metais ir skiriamas atstatytai Seinų Baltajai sinagogai. Ciklas įamžina Lietuvos ir Lenkijos paribio miesteliuose gyvenusių žydų atminimą. Ciklą įkvėpė Czeslawo Miloszo 1979 metais iš hebrajų į lenkų kalbą išversta Psalmių knyga. Taip atsirado pirmieji aštuoniolika paveikslų.

1990 metais, apibendrindamas pagrindinį įkvėpimo šaltinį, dailininkas citavo kunigą Józefą Sadziką, kuris 1979-aisiais parašė Cz. Miloszo verstai Psalmių knygai įžanginį žodį: „Psalmės – tai tarsi tautos ir individo „tapatybės dokumentas“, be to, puikiai perteikia ir universalųjį žmogaus būties charakterį. Paradoksalu, kad universalaus ir konkretaus priešprieša yra tik tariamas paradoksas psalmėse. Toks paradoksas egzistuoja kiekviename didžiame meno kūrinyje“.

A. Strumillo kūrinys

Seinų Baltoji sinagoga buvo pastatyta XIX a. pabaigoje vietoj prieš tai stovėjusios XVIII a. medinės sinagogos. Antrojo pasaulinio karo metais sinagoga buvo nuniokota ir, pasak A. Strumillo, „pasidalijo žydų likimu“: joje buvo kalėjimas, vėliau – trąšų parduotuvė. Klasicizmo ir neogotikos stiliaus maldos namų atstatymas truko 1978–1987 m. 1988-aisiais pastate pradėjo veikti „Menų, kultūrų, tautų paribio centras“.

Kitos keturios drobės nutapytos 2010 metais dailininko parodai Lodzės miesto muziejuje, paroda iš dalies buvo skirta konkursui „Tansman 2010“ – VIII tarptautiniam muzikos asmenybių festivaliui. VVGŽM Tolerancijos centre bus eksponuojami du iš šių naujesniųjų kūrinių, įkvėptų kompozitoriaus Alexandre'o Tansmano (jo žydė motina buvo kilusi iš Vilniaus) „Psalmių“ ir Igorio Stravinskio „Psalmių simfonijos“.

Mačkova Rudos gyvenvietėje (Seinai) gyvenantis aukso medaliu „Nusipelnęs kultūrai Gloria Artis“ apdovanotas įvairiapusis menininkas save laiko Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečiu. 2009 metais minėto Lietuvos Tūkstantmečio proga lenkų, lietuvių, baltarusių ir anglų kalbomis buvo išleistas įspūdingas A. Strumillo sudarytas veikalas „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės knyga. Bendrų Europos tradicijų link“ (Paribio fondas, Seinai, 2008 m.).

Knygos idėja gimė 2004 metais, kai menininkas A. Strumillo, visuomenės veikėjas Tomas Venclova ir Nobelio literatūros premijos laureatas Cz. Miloszas paskelbė atvirą laišką ir paragino išleisti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Didžiąją Knygą: „Prieš šimtmečius didžiulėje Rytų Europos teritorijoje įsikūrusi lietuvių, lenkų ir rusinų valstybė tapo tautų, kultūrų ir religijų sugyvenimo lygybės ir tolerancijos principu sąlyga.“

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras – tai didžiausias muziejaus padalinys, kur veikia litvakų dailės, kultūros istorijos, judaikos ekspozicijos. Tolerancijos centre nuolat rengiami edukaciniai užsiėmimai, koncertai, paskaitos, seminarai, laikinos parodos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)