1. Marlene Dumas Amsterdame 

Retrospektyvinė Marlene Dumas (g. 1953) paroda – tai beveik 200 jos piešinių ir paveikslų, sukurtų nuo 1979 m. iki dabar. Paroda „Vaizdas kaip našta“ – tai galimybė vienoje erdvėje pamatyti jos garsiausius paveikslus ir daug kitų, mažiau žinomų darbų. Kuratoriai žada supažindinti su pagrindinėmis Dumas kūrybos temomis ir motyvais, tarp kurių, žinoma, meilė, mirtis, ilgesys ir kūryba. Tikėtina, kad po šios parodos pavyks kiek kitaip pažvelgti į nuotraukas spaudoje ir reklamoje. Be to, būsite susipažinę su viena įtakingiausių XXI pradžios tapytojų, į kurią vis dairosi ir daug jaunųjų Lietuvos tapytojų.

Laikas: iki 2015 m. sausio 4 d.

Vieta: Stedelijk muziejus Amsterdame. Veikia kasdien 10–18 val., ketvirtadieniais 10–22 val.

Bilieto kaina 15 eurų.
Marlene Dumas, Blogis yra banalus (Het Kwaad is Banal), 1984. Van Abbenmuseum (Eindhovenas) kolekcija. ©Marlene Dumas. Fotografas Peter Cox.
Marlene Dumas, Bučinys (The Kiss), 2003. Privati kolekcija (Londonas). ©Marlene Dumas. Fotografas Peter Cox.
Marlene Dumas, 2014. Fotografas Peter Cox.

2. Jeff Koons Paryžiuje

Pirmoji retrospektyvinė amerikiečio Jeffo Koonso (g. 1955) paroda Europoje – rimtas pareiškimas kelionei į Paryžių. Šiuolaikinis menininkas pozuoja kaip selebritis ir šypsosi patikimai kaip prabangių automobilių pardavėjas. Jo darbai balansuoja kažkur tarp aktualaus meno ir populiariosios kultūros, o jis pats gerokai padirbėjo keisdamas menininko įvaizdžio ir meno rinkos tradicijas. Parodoje bus tokios jo skulptūros kaip Michael Jackson su šimpanze Bablu, „Balionų šunytis“, kurio oranžinė versija 2013 m. aukcione buvo parduota už 58.4 milijonų JAV dolerių ir daug kitų garsių kūrinių. Vienas brangiausių šiuolaikinių menininkų vienų karštai mylimas, kitų – nuoširdžiai nemėgstamas. Ši paroda – ne tik gražus reginys, bet ir gera proga savo nuomonei susidaryti.

Laikas: nuo lapkričio 26–2015 m. balandžio 27 d.

Vieta: Pompidou centras Paryžiuje. Veikia kasdien, išskyrus antradienius, 11–22 val.

Bilieto kaina 13 eurų.
 Jeff Koons, Baloon Dog, 1994–2000. 307.3 x 363.2 x 114.3 cm. ©Jeff Koons

3. Marc Chagall Milane

Tapytojo Marco Chagallo (1887–1985) kūryba patinka daugeliui. Tad gera žinia – jo didelės retrospektyvinės parodos atidarymas Milane. Iš viso pasaulio muziejų surinktoje laikinoje kolekcijoje – virš 220 kūrinių (daugiausiai tapyba), nuo jo pirmojo paveikslo, sukurto 1908 metais iki 1985 metais atliktų paskutiniųjų darbų. Paroda rodys šio menininko kūrybą chronologiškai. Ji bus suskirstyta į 3 dalis: pirmoji – jaunystė Rusijoje, pirmasis apsilankymas Paryžiuje ir grįžimas atgal į Rusiją, antroji – Prancūzijoje sukurti darbai ir galiausiai, jo kūryba Amerikoje.

Laikas: Rugsėjo 17–2015 m. sausio 18 d.

Vieta: Palazzo Reale Milane. Veikia kasdien 9:30–19:30, ketvirtadieniais ir šeštadieniais –

9:30–22:30 val.

Bilieto kaina 10 eurų.
Marc Chagall, Gimimo diena, 1915. Niujorko modernaus meno muziejus. ©Chagall ®SIAE2014.

4. Emil Nolde Louisianoje (šalia Kopenhagos)

Emil Nolde (1867–1956) – tai drama, talentas ir tapyba. Dideli formatai, ryškios spalvos, drąsūs potėpiai – tai viskas, kas taip nepatiko Hitleriui, o dabar labai patinka mums visiems. Štai Daniel Richter (kitas talentingas vokiečių tapytojas) sako, jog Nolde paveikslai – tai Vokietijos kolektyvinės sąmonės po karo atspindys. Svarbu ir tai, kad tokia tapyba niekada nebūna fotogeniška, tad reprodukcijos atskleidžia nedaug. Tuo tarpu Louisianos muziejus siūlo puikią progą išsamiai susipažinti su šio menininko kūryba – teigiama, kad tai bus didžiausia pastarojo meto Nolde kūrinių retrospektyva. Paroda sudaryta iš 11 chronologiškai išdėstytų teminių dalių, pradedant nuo ankstyvųjų darbų ir baigiant paveikslų, kurių menininkas nebespėjo nutapyti, eskizais.

Laikas: iki spalio 19 d.

Vieta: Modernaus meno muziejus Louisiana šalia Kopenhagos. Veikia antradieniais–penktadieniais 11–22 val., savaitgalį 11–18 val., pirmadieniais – nedirba.

Bilieto kaina 110 Danijos kronų.
Parodos ekspozicijos fragmentas. Foto Poul Buchard/Brøndum&Co. Louisiana Museum of Modern Art. Nolde1

Parodos ekspozicijos fragmentas. Foto Poul Buchard/Brøndum&Co. Louisiana Museum of Modern Art.

Ponia T. su raudonais karoliais, 1930. Nolde Stiftung Seebüll.

5. J.M.W. Turneris Londone

Kur kitur galima tikėtis išvysti Turnerio kūrybą, jei ne Londone? Šį kartą britai mus kviečia į parodą „Vėlyvasis Turneris: išlaisvinta tapyba“, skirtą jo vėlyvajai, 1835–1851 metų kūrybai. Jei menininkui dar būnant gyvam dalis publikos, pamačiusi šiuos paveikslus, barėsi, kad tokia tapyba tai jau tikrai ne menas, o kažkokia katastrofa virtuvėje, dabar visi britai šį menininką myli, gerbia ir juo didžiuojasi. Parodoje bus rodoma apie 150 kūrinių: tapyba, piešiniai, grafika ir akvarelės, o ekspoziciją rengę kuratoriai mėgins įdomiai papasakoti apie vieno svarbiausių britų menininko idėjas bei kūrybą. Galima neabejoti, jog parodoje bus daug šviesos, vandens, vėjo bei mėgavimosi spalva ir potėpiu.

Laikas: rugsėjo 10–2015 m. sausio 25 d.

Vieta: Tate Britain, veikia kasdien 10–18 val.

Bilieto kaina 15 svarų.
JMW Turner, Lietus, garas ir greitis – didysis Vakarų geležinkelis (Rain, Steam, and Speed – The Great Western Railway), 1844. ©The National Gallery, London.

JMW Turner, Taika – laidotuvės jūroje (Peace - Burial at Sea), 1842. Tate. Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856.

JMW Turner, Mėlynasis Rigi (The Blue Rigi), 1841–1842. Tate. Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856.

6. Jaunojo tapytojo prizas Vilniuje

Projektas „Jaunojo tapytojo prizas“ vėl ieško naujų talentų Baltijos šalyse ir šį kartą leis mums dalyvauti atrankinėje parodoje. Lažybų punktai statymų už laimėtoją turbūt neskelbs, bet vis viena įdomu pamatyti, iš ko gi rinksis konkurso žiuri. Šiuolaikinio meno centre vyks atrankinė paroda, su finalininkų darbais bus galima susipažinti spalio pabaigoje Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje.

Laikas: rugsėjo 24–spalio 19 d.

Vieta: Šiuolaikinio meno centras, veikia antradieniais–sekmadieniais, 12–20 val.

Bilieto kaina 8 Lt.
JTP

7. Gustavs Klucis Rygoje

Nacionalinis meno muziejus Rygoje parengė įdomią ir gražią parodą apie menininką Gustavs Klucis (1895–1938). Sako, jog tai – vienas lankomiausių tarp Rygos (šių metų Europos kultūros sostinės) renginių. Latvijoje gimęs menininkas neatsiejamas nuo Rusijos avangardistų judėjimo (kurį laiką studijavo su K. Malevičiumi ir A. Pevsneriu), vienas iš spalvoto fotomontažo technikos išradėjų. Nuo 1918 m. gyveno ir kūrė Maskvoje, buvo komunistų partijos narys, kūrė nemažai sovietinės agitacijos. Prieš karą (1938 m.) buvo areštuotas NKVD ir sufabrikavus bylą dėl dalyvavimo „fašistiniame latvių nacionalistų sąmoksle“ sušaudytas. Virš 200 darbų apimanti paroda papildyta videomedžiaga ir dokumentinėmis nuotraukomis. Pasakojama menininko gyvenimo ir kūrybos istorija meniniuose bei istoriniuose Latvijos ir Rusijos kontekstuose.

Laikas: iki spalio 26 d.

Vieta: Latvijos Nacionalinio muziejaus parodų salė „Arsenāls“. Veikia kasdien, išskyrus pirmadienius.

Bilieto kaina 5,69 eurų.
Gustavs Klucis. Dinamiškas miestas, 1919. Fotomontažas, koliažas, guašas, pieštukas ir aliuminio folija ant popieriaus. LNMA kolekcija.

Gustavs Klucis. Socializmo kūrimo fronte, plakatas, 1927–1928. Fotomontažas, koliažas, guašas, piešukas, tušas ir aliuminio folija ant popieriaus. LNMA kolekcija. Fotografas Normunds Brasliņš.

Gustavs Klucis. Svarbiausia, įėjimo iškabos į VKhUTEMAS studentų parodą dizainas, 1924–1926. Fotomontažas, akvarelė, guašas ir tušas ant popieriaus. LNMA kolekcija.

Gustavs Klucis. Parodos ekspozicijos fragmentas. Fotografė Monta Ezerlīce.

Gustavs Klucis. Parodos ekspozicijos fragmentas. Fotografė Monta Ezerlīce.


8. Sienos tapyba Briuselyje

Paroda „Sienos tapyba“ – tai 60 paveikslų iš XIII–XV amžiaus Sienos miesto. Sienos menininkai neskubėjo perimti Florencijos renesansinės tapybos tendencijų, todėl čia perėjimas nuo bizantiškosios į renesansinę tapybos tradiciją buvo lėtas ir savitas. Sienos mokyklai būdingas skambus koloritas ir savitas viduramžiško sakralumo ir į žmogų orientuotos tapybos derinys.

Laikas: rugsėjo 10–2015 m. sausio 18 d.

Vieta: Vaizduojamųjų menų centras „Bozar Expo“, veikia antradieniais–sekmadieniais 10–18 val., ketvirtadieniais 10–21 val.

Bilieto kaina 12 eurų.
Giovanni di Paolo, Nuolankioji Madona, 1450. Siena, Pinacoteca Nazionale.

Simone Martini, Madona su kūdikiu, 1300-1310. Inv. Siena, Pinacoteca Nazionale.

Cennino Cennini, Nekaltosios Mergelės gimimas, 1390-1400. Siena, Pinacoteca Nazionale.

9. Jan Fabre Kijeve

Belgas Jan Fabre (1958) – režisierius, choreografas, menininkas. Kad ir ką bedarytų, jis provokuoja, šiurpina ir keri. Kijeve galima pamatyti jo paveikslus-mozaikas, sukurtas iš tūkstančių blizgančių vabalų kiautų ir skulptūras iš iškamšų. Suprantama, toks kokteilis priimtinas ne kiekvienam. Jo nekenčia gyvūnų apsaugos organizacijos, į jį net buvo kėsinamasi, tačiau menininkas nenustoja provokuoti. Šioje parodoje Fabre teatrališkai pasakoja apie mirtį, Belgijos kolonijinę praeitį ir tiesiog – šiurpų grožį. Iš tolo didelio formato paveikslai atrodo kaip akvariumai, o einant arčiau blizgančių vabzdžių sparnų atspalviai ima pintis ir keistis priklausomai nuo apšvietimo – nuotraukos to niekaip negali perteikti, tad būnant Kijeve užsukti ir pamatyti tai savo akimis tikrai verta.

Laikas: iki spalio 5 d.

Vieta: Pinchuk Art Centre, veikia kiekvieną dieną išskyrus pirmadienį, 12–21 val.

Įėjimas nemokamas.
Jan Fabre. Klūpantis tyrumas, 2013. Blizgiavabalių sparnai, polimerai, paukščio (papūgos) iškamša.

Jan Fabre. Tuštybė pagrįsta mirtingumu, 2013. Blizgiavabalių sparnai, polimerai, paukščio (povo) iškamša.

Jan Fabre. Kaukolė su galios įrankiu, 2013. Blizgiavabalių sparnai, polimerai, sidabras.

Jan Fabre. Parodos Pinchuko meno centre fragmentas, 2014.

Jan Fabre. Vaikas su nukirsta ranka, iš ciklo Belgijos Kongą prisimenant, 2010–2013. Blizgiavabalių sparnai ant medžio.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)