Išskirtinį šokio kultūros renginį sostinėje organizavo „twerk“ (plataus šokio stiliaus, kurio pagrindas – klubų ir sėdmenų judinimas, – red. past.) pradininkė Lietuvoje Kristina Pališkytė ir iš Ukrainos atvykusi mokytoja Yuliia Tanasiuk.

Pasak organizatorių, „twerk“ šokio kultūra Lietuvoje aktyviai auga jau trečius metus, o šis renginys – didžiulė galimybė visiems šokėjams susirinkti į vieną būrį, pasidalinti meile šokiui, įspūdingai praleisti laiką ir sužinoti, kas geriausiai „twerkina“ bei kas atstovaus Lietuvai pasauliniame „twerk“ čempionato finale Madride.

Dar prieš čempionatą šou rengėjai žadėjo, kad čia įspūdingų, seksualių, teminių, juokingų, šokiruojančių, gražių ir ryškiomis aprangomis žavinčių pasirodymų nestigs. Panašu, kad dalyviai išties pasirūpino, jog šokių aikštelėje būtų karšta.

K. Pališkytę žino daugelis šokio pasauliu besidominčių žmonių. Mergina ne tik veda šokių pamokas ar dalyvauja įvairiuose konkursuose, bet ir filmuojasi klipuose bei retkarčiais dirba fotomodeliu.

„Twerko“ pradininkė Lietuvoje, atnešusi šį šokį čia jau 2018-aisiais, pernai savo aistra ir gyvenimo istorija dalijosi Delfi TV eteryje laidoje „Garsiai!“.

„Jei galėčiau ką nors patarti sau paauglystėje, sergančiai anoreksija ir bulimija, nesakyčiau nieko. Tai buvo sunkus, labai daug pamokų suteikęs laikas, be kurio dabar greičiausiai nebūčiau tuo, kas esu“, – jautriame ir labai asmeniškame interviu atvirai prisipažino mergina, keliskart vos sulaikiusi ašaras.

Ji teigė esanti be galo laiminga, vieną dieną sugebėjusi iškeisti atsivėrusias karjeros galimybes žiniasklaidoje į savo didžiausią gyvenimo aistrą – šokį.

„Aš labai džiaugiuosi, kad atėjo ruduo, nes vasarą visi tingi šokti, tad į pamokas vaikštoma prasčiau, prastesnis lankomumas. Ši vasara buvo kitokia nei anksčiau. Manau, daugelio mūsų planai buvo sujaukti, nuplaukė dauguma konkursų, koncertų, festivalių, kuriuose turėjau dalyvauti tiek pati, tiek su savo mokinėmis. Tad laiką praleidau šokių salėje. Nepaisant to, buvo darbinga vasara. Visgi džiaugiuosi, kad atėjo ruduo. Galbūt gyvenimui jis suteiks daugiau režimo, tvarkos ir mažiau chaoso“, – kiek anksčiau pasakojo pašnekovė.

„Aš labai mėgstu naujas pradžias, uždavinius, siekti naujų tikslų, o ruduo tam pats geriausias metas. Mes nesame pavargę, esame pailsėję. Rudenį visada yra daug jėgų, motyvacijos gyventi ir veikti“, – tiki šokėja.

Karantino metu Kristina taip pat neapleido savo pagrindinio užsiėmimo.

„Ėmiau vesti pamokas nuotoliniu būdu ir sekėsi geriau, nei tikėjausi pradžioje. Pamokoje kartais būdavo apie 30–40 žmonių. Vedžiau visą karantiną, t. y. du su puse mėnesio, du kartus per savaitę. Taip pat vedžiau asmenines pamokas nuotoliniu būdu ir pati mokiausi namuose ar šokių salėje“, – teigė ji.

Vilniuje užaugusi ir iki šiol sostinėje gyvenanti Kristina apie savo vaikystę pasakoja dvejopai.

„Buvo skirtingi etapai. Maždaug nuo 8-os klasės aš buvau pirmūnė. Kaip tėvai sako, neturėjau paauglystės, gal man ji dabar vyksta? Buvau labai geras vaikas, gerai mokiausi, baigiau muzikos mokyklą kartu su gimnazija. Mano svajonė buvo būti žurnaliste. Jau nuo 10-os klasės labai stengiausi stipriai mokytis būtent tuos dalykus, kurie yra svarbūs, norint įstoti į žurnalistiką. Po 11-os klasės net pradėjau dirbti, – pasakojo pašnekovė. – Mano paauglystė prasidėjo maždaug nuo 21-erių. Vaikas buvau gana geras, užimtas, į vakarėlius per daug nevaikščiojau, bet mokykloje pasireikšdavau.“

Šokius Kristina atrado baigusi muzikos mokyklą, ją lankė 11 metų. Būdama 15-os nuėjo mokytis gatvės šokių, vėliau lankė ir kitų šokių stilių pamokas, o mokyklos renginiuose neretai būdavo atsakinga už choreografiją. Šokis gyvenimo būdu Kristinai tapo antrame studijų kurse, kai jai buvo 21-eri. Šios veiklos nebuvo gana, todėl ilgainiui darbas kriminalų srityje žiniasklaidoje atsidūrė antrame plane. Vėliau Kristina nusprendė surizikuoti ir visa galva pasinerti į šokius.

„Tai atrodė taip neracionalu, nes aš tiek metų siekiau tokio darbo. Bet supratau, kad šokdama jaučiuosi geriausiai“, – neslėpė ji.

„Nusprendžiau, kad noriu pagyventi, nes visą laiką laikiausi taisyklių, – taip, kaip man tėvai viską buvo įdiegę. Buvau geras vaikas. Aš norėjau būti pirmūnė, norėjau, kad mane gerbtų mokytojai, vėliau – kolegos, darbdaviai. Norėjau visko pagal taisykles. Bet man labai nusibodo ir aš nusprendžiau, kad noriu būti laiminga ir pagyventi laisviau bent kurį laiką. Bet viskas taip įsisuko, kad šokiai užima vis didesnę vietą mano gyvenime“, – prisipažino Kristina.

Naujas gyvenimo etapas sukėlė nemažai streso ne tik pačiai šokėjai, o ir jos artimiesiems. Šeima sunkiai priėmė šiuos pokyčius, tačiau ilgainiui Kristina įrodė, kad tai nėra tik trumpalaikė užgaida. Prie to prisidėjo ir mokinių atsiliepimai, – tai buvo ne tik padėkos, bet ir itin jautrios bei asmeniškos istorijos. Merginos prisipažino, kad šokiai, kuriuos vedė Kristina, pakeitė jų požiūrį į savo kūną, įpročius ir net gyvenimą. Tokie pavyzdžiai šokių mokytojai labai svarbūs, nes juos girdėdama atpažįsta pačią save. Kristinai yra tekę kovoti su mitybos sutrikimais.

„Tai vyksta ne tik paauglystėje ir ne tik jaunoms merginoms. Mes dažnai net nematome, kokie žmonės serga, kokio amžiaus jie yra ir iš kur. Bet kai ėmiau gydytis pati, supratau, jog tai nutinka ne tik moterims, tuo serga ir vyrai. Valgymo sutrikimai yra psichologinės problemos, kurios paveikia mūsų mitybą. Tai gali nutikti kiekvienam žmogui tam tikru jo gyvenimo etapu. Man šitai sustiprėjo paauglystėje. <...>.

Įtakos turėjo įvairūs faktoriai. Manau, kad tai buvo susiję su perfekcionizmu, atsiradusiu vėlesnėse mokyklos klasėse. Tada, kai ėmiau jausti nerimą dėl ateities, kas aš esu, ką aš veiksiu. Pradėjau suprasti, kad aš esu tokia, kokią save susikuriu. Kad viskas yra mano rankose, kad galiu viską kontroliuoti, kad turiu viską kontroliuoti. Pradėjau gerai mokytis, daug sportuoti, kontroliuoti mitybą. Atsirado net euforijos jausmas nuo tos kontrolės, pripranti ir net imi mėgautis tuo, kad sugebi nevalgyti. Svoris krenta labai greitai ir gali save kankinti, kai turi to perfekcionizmo“, – atviravo laidos viešnia.

Mitybos sutrikimai Kristiną lydėjo kelerius metus, dėl to ji net buvo atsidūrusi ligoninėje, nes svoris pasiekė drastiškai mažą ribą, o sveikata ėmė stipriai šlubuoti. Tačiau šokių mokytoja savo gyvenime nieko nekeistų.

„Tai, ką aš išmokau sveikdama, man suteikė daug empatijos, paaugino emocinį intelektą: lankiau terapiją tiek individualiai, tiek grupėse. Išmokau labai daug ir gal būčiau visai kitoks žmogus, gal net toks, kuriuo nenorėčiau būti, jei visko nebūčiau patyrusi. Daug išmokau apie savo emocijas, ir tai man padėjo atpažinti kitų emocijas. Tai pagerino mano santykius – ėmiau kurti geresnį ryšį su savimi, šeima, draugais, artimaisiais. Buvo žiauru, buvo skaudu visiems – man, mano šeimai, bet išgyvenau“, – šyptelėjo ji.

Kristina atsiminė ir keistą įvykį – vieną kartą, kai filmavosi gatvėje, ją ėmė filmuoti nepažįstama moteris. Praeivė taip įsiuto pamačiusi neva nederamą šokį, kad ėmė grasinti policija.

„Šokau Lukiškių aikštėje, kur yra fontanas. Tai turėjo būti „Dancehall“ šokio vaizdo įrašas. Aš dar buvau gana padoriai apsirengusi – su marškinėliais be iškirptės, taip, šortukai buvo trumpi, džinsiniai, bet tai buvo sekmadienis, 11 val. vakaro, vaikų jau ten nebuvo, visiškai tamsu.

Kai ėmiau šokti, prie manęs priėjo moteris ir ėmė mane filmuoti. Pasakė, kad man iškvietė policiją, kišo prie veidą telefoną, sakė, jog mane filmuoja ir viską nusiųs policijai. Aš jai atsakiau, kad kviestų, – man patinka žiūrovai, viskas gerai. Ji ėmė sakyti, kad tai, ką darau, yra ištvirkavimas, nusikaltimas. Aš jai ir toliau sakiau, kad ateitų prisijungti, nes šokti labai sveika ir labai smagu. Bet ji man ir toliau kišo tą telefoną. Man kažkas pasidarė ir tą akimirką specialiai nusprendžiau kristi „ant špagato“ ir pradėjau „twerkinti“. Pagalvojau: jeigu jau filmuoja ir jeigu šį vaizdo įrašą tikrai kur nors nusiųs, tai bus labai gera reklama“, – nusišypsojo pašnekovė.

Tai buvo vienintelis atvejis, kai Kristinai teko susidurti su tokia tiesiogine ataka prieš jos šokį.

„Ta moteris man priminė, kad Lietuvoje tai vis dar nauja ir kad tai žmones gali šokiruoti“, – teigė ji.

Visą pokalbį ir specialų Kristinos pasirodymą „Delfi“ studijoje galite pamatyti laidos įraše:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (470)