Rusijos žiniasklaidoje netyla kalbos – ar galėjo gydytojai nors kiek pagelbėti pamažu gęstančiai dainininkei. Pasirodo, kad dainininkės situacija buvo beviltiška.

Vieno Maskvos onkologijos centro direktorius Michailas Davydovas žiniasklaidai teisinosi, kodėl atsisakė į ligoninę guldyti dainininkę – pasak jo, populiari atlikėja į gydymo įstaigą buvo atvežta numirti. Sprendimą, guldyti į ligoninę dainininkę ar ne, priėmė gydytojų konsiliumas.

M.Davydovas pažymėjo, kad Žana Friske į onkoligijos centrą buvo atvežta prieš du mėnesius – moteris buvo ypatingai sunkios būklės, apakusi. „Ji iš pradžių gydėsi Vokietijoje, vėliau Amerikoje. Pas mus ji jau atvyko mirti...Pačioje finišo tiesiojoje. Amerikiečiai jai buvo išdavę preparatą, kuris nėra registruotas Rusijoje – iš Sveikatos ministerijos gavome specialų leidimą suleisti jai tuos vaistus. Mums ją atveždavo kartą per savaitę, kad galėtume suleisti injekciją. Prieš mėnesį sušaukiau konsiliumą, mat buvo abejojama, ar jos organizmas atlaikys tokį krūvį – preparatas yra pakankamai stiprus“, - žiniasklaidai pasakojo M.Davydovas.

Dainininkei mėgino padėti ir žinomas Maskvos gydytojas, chemoterapijos ir piktybinių auglių kombinuotų gydymo būdų skyriaus vedėjas Michailas Ličinceris. Jis taip pat pasakojo, kad dainininkė, kuriai baisi diagnozė buvo nustatyta 2014 metais, į Rusiją grįžo jau beveik visiškai netekusi jėgų.

„Kai ji atvyko į Rusiją, jos liga smarkiai progresavo. Ji kreipėsi į mus, kad suleistumėme jai preparatą, kuris jai buvo išrašytas Amerikoje. Išgydyti jos, žinoma, buvo neįmanoma, tačiau giminaičiai prašė padėti, tad kartą per savaitę jai darėme injekcijas. Tai jau buvo finišas“, - Rusijos žiniasklaidai sakė M. Ličinceris.

Žinomas neurochirurgas Igoris Borščenko taip pat pažymėjo, jog net ir naujausi gydymo metodai nebūtų išgelbėję populiarios atlikėjos. Pasak specialisto, tokio pobūdžio piktybinis auglys, pažeidžia galvos smegenų nervų ląsteles ir labai greitai vystosi, o štai radikalių gydymo priemonių, galinčių pristabdyti šį procesą, kol kas nėra.

Pasak specialisto, žmogui, kuriam diagnozuojama ketvirtos stadijos glioblastoma, šansų išsikapstyti beveik nėra. „Deja, tikimybė tokiais atvejais praktiškai lygi nuliui. Kai glioblastoma yra pasiekusi tokią stadiją ir chirurginis, ir nechirurginis gydymas gali tik palengvinti ligonio būklę, tik laikinai pagerinti savijautą“, - Rusijos leidiniui „Komsomolskaja pravda“ sakė I. Borščenko.

Žanos Friske kova su vėžiu truko pusantrų metų – piktybinis smegenų auglys jai buvo nustatytas 2014 metų pradžioje. Dainininkė gydėsi geriausiose Vokietijos ir Amerikos klinikose, o po varginančių chemoterapijos seansų jėgas praėjusią vasarą bandė atgauti Latvijoje.

Tuo metu žiniasklaidoje nuskambėjo pirmosios optimistinės gaidelės – moteris pasijuto tvirčiau, atgavo dalinį regėjimą. Spalį dainininkė grįžo į Rusiją, kur jos būklė netrukus labai pablogėjo – taip, jog ji nebeatpažindavo savo artimųjų. Gydytojai nebeslėpė, jog šansų moteriai įveikti vėžį nėra. Naktį iš birželio penkioliktosios į šešioliktąją viena populiariausių Rusijos atlikėjų, vos prieš dvejus metus susilaukusi pirmagimio Platono, mirė.