Apie „Operacijos „Y“ ir kitų Šuriko nuotykių“ nemirtingumą byloja ir tas faktas, jog net ir dabar, prabėgus penkiasdešimčiai metų, televizijai rodant šį filmą – puikus reitingas garantuotas.

Apie tai liudija faktas, jog prieš trejus metus TV3 televizijos kolektyvui liko tik skėsčioti rankomis, pamačius reitingų rezultatus – gausiai reklamuota, žėrinti ir Lietuvos popmuzikos žvaigdžių prisodrinta M.A.M.A. apdovanojimų ceremonija beviltiškai gavo į kaulus nuo tuo pačiu metu per LNK rodytus „Šuriko nuotykius“.

Komedijoje vaidinę Aleksandras Demjanenko, Aleksejus Smirnovas, Georgijus Vicinas, Jurijus Nikulinas ir Jevgenijus Morgunovas akimirksniu tapo sovietinio kino megažvaigždėmis.

Tačiau daugumai stipriosios lyties atstovų, prieš penkiasdešimt metų pirmą kartą išvydusių „Operaciją „Y“ ir kitus Šuriko nuotykius“, įsiminė ne tik sparnuotosiomis frazėmis tapę dialogai, bet ir studentę Lidą suvaidinusi Natalija Selezniova.

Scena, kurioje ji nusimeta suknelę ir lieka su raudonu bikiniu, galima drąsiai vadinti viena karščiausių to laikmečio sovietinio kino scena ir galima tik stebėtis, kad filmo cenzoriai šios scenos neiškirpo. Skamba gal kiek neįprastai, tačiau būtent dėl šios scenos Natalija Selezniova jau vėliau, sugriuvus imperijai, buvo tituluota pirmuoju sovietų kino sekso simboliu.

N. Selezniova į „Operacija „Y“ ir kitus Šuriko nuotykius“ pateko atsitiktinai. Į Lidos vaidmenį kandidatavo per 300 merginų, tačiau komedijos režisierius Leonidas Gaidajus nusprendė žvilgtelėti ir į merginą, kurią jam rekomendavo jo asistentas. Aštuoniolikmetė Maskvos teatro mokyklos auklėtinė N. Selezniova jau turėjo šiokios tokios patirties ir kine, ir teatro scenoje, tačiau visiškai neįsivaizdavo, ko gali tikėtis susitikusi su kuriamos komedijos režisieriumi.

„Leonidas Gaidajus nužvelgė mane ir tarė: „Jums filmuojantis teks nusirengti“. Aš linktelėjau galva. „O kaip jūsų figūra? Lyg ir nelabai...“. „Nelabai?“, - pasipiktinau aš ir akimirksniu nusimečiau suknelę. L. Gaidajus patenkintas nusišypsojo. Vėliau jis sakė, kad aš tai padariau lengvai ir atsipalaidavusi (o tais laikais tai buvo neįtikėtina)“, - prabėgus keliems dešimtmečiams epizodą, kuris ir nulėmė, jog ji gavo populiarumą jai pelniusią Lidos rolę, prisiminė aktorė.

„Operacija „Y“ ir kiti Šuriko nuotykiai“ Natalijai Selezniovai tapo bilietu į didžiojo kino pasaulį. Liepą savo septyniasdešimtmetį pažymėjusi aktorė iki šiol filmuojasi kino juostose – iš viso ji yra sukūrusi 46 vaidmenis. Tačiau didžiausiu jos laimėjimu kino pasaulyje tapo ne įsimenantys vaidmenys, o juostos „Gandras kalifas“ filmavimo aikštelėje sutiktas aktorius Vladimiras Andrejevas, tapęs jos sutuoktiniu.

Nei solidus amžiaus skirtumas (V. Andrejevas už savo žmona vyresnis penkiolika metų), nei Natalijai Selezniovai nuolat pripaišomi meilės romanai nesugebėjo sugriauti jų santuokos – sūnų užauginusi ir dviem anūkais besidžiaugianti pora jau 47 metus yra kartu.