VDFF uždarymo metu per konkursinės programos filmų apdovanojimų ceremoniją triumfavo Lietuvos dokumentinio kino kūrėjai: į geriausių Baltijos šalių filmų trejetuką tarptautinė festivalio žiuri (dr. Dagmara Rode, kino režisierius Julius Ziz, dr. Frankas Thomas Meyeris) įtraukė net 2 lietuviškus filmus.

Už „kompleksinį politinio fenomeno atspindėjimą“ geriausiuoju paskelbtas Giedrės Žickytės pasakojimas „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, o trečioji vieta atiteko Mindaugo Survilos „Stebuklų laukui“ už „nuodugnų marginalaus pasaulio stebėjimą“. Antrosios vietos įvertinimas iškeliavo estų režisieriui Jaanui Tootsenui ir jo filmui „Naujas pasaulis“ už „daugiasluoksnį naujų socialinių judėjimų portretą“.

Pinigines premijas festivalio laureatams įteikė Kazickų šeimos fondo atstovas Zenonas Bedalis, jau penktus metus VDFF rengėjams padedantis pritraukti perspektyvius kūrėjus iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos.
VDFF uždarymo vakaras tapo išskirtinis dar vienam lietuvių režisieriui, debiutuojančiam dokumentiniame kine.

Premjerinį filmą apie svajonės ir savo vietos po saule paieškas festivalio svečiams pristatė jaunas režisierius Tomas Smulkis. Jo itin asmeniškas filmas „Rojaus beieškant“ dokumentuoja pastangas susitikti ir dirbti su garsiu švedų režisieriumi Roy’umi Anderssonu. „Nagrinėdamas šio režisieriaus kūrybos metodą, siekiu suprasti kodėl kūrėjas renkasi tokį sudėtingą kelią? Kaip jo filmuose sukonstruojamas „tobulas pasaulis“, – sako T. Smulkis.

Šventinį vakarą įspūdžiais iš filmo kūrimo užkulisių dalijosi ne tik jo kūrėjas, bet ir gausi kūrybinė komanda: operatorė Mariana Kasses, montažo režisierė Martina Jablonskytė, garso režisierė Sigita Visockaitė bei filmo prodiuserė Ieva Bužinskaitė.

Šiemet šūkį „Atpažink save kitame“ pasirinkęs festivalis kvietė ieškoti savęs ne visada patraukliuose, tačiau įvairialypiuose ir įdomiuose festivalio filmų herojuose iš konkursinės ir pagrindinės programos filmų, taip pat talentingojo Viktoro Kosakovskio filmų retrospektyvos, specialiosios programos, pašvęstos bitnikų trijulei.

Populiariausiais VDFF’12 filmais tapo po visą pasaulį keliaujantis naujausias V. Kosakovskio darbas „Tegyvuoja antipodai!“ bei savotiškas jo protestas „Tiše!“, sukurtas stebint vieną Sankt Peterburgo gatvę su kamera pro langą. Didelio žiūrovų dėmesio sulaukė ir filmai „Ištakos: bitnikų ir „palūžusios kartos“ istorija“ bei „Keruoaco Amerika“ iš specialiosios programos „Bitnikai kelyje“. Populiariausiu pagrindinės programos pasakojimu tapo Izraelio režisieriaus Chanoch Zeevi akistata su galingiausiais nacių režimo veikėjų palikuonimis („Hitlerio vaikai“).

Kitais metais 10-eties metų jubiliejų minėsiantis festivalis naujausius dokumentinius filmus pristatys 2013-ųjų rudenį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją