Tačiau britė Helen Mirren, kaip ir tikėtasi, buvo karūnuota geriausia aktore už karalienės Elžbietos II vaidmenį filme "Karalienė" (The Queen), kuriame pasakojama apie 1997 metais Didžiosios Britanijos karališkąją šeimą ištikusią krizę po princesės Dianos žūties autokatastrofoje.

Nepriklausomo kūrėjo Jia Zhang-Ke "Natiurmortas" į pagrindinį konkursą buvo įtrauktas paskutinę akimirką, tačiau įveikė tokius favoritus laimėti "Aukso liūtą" kaip "Karalienė", Emilio Estevezo juosta "Bobis" (Bobby) ir Emanueles Crialeses kūrinys "Naujasis pasaulis" (Nuovomondo).

63-ioji apdovanojimų ceremonija šeštadienį įvykusi Lido paplūdimyje užbaigė vienuolika dienų trukusį filmų maratoną, per kurį vien pagrindinėje programoje buvo parodyta daugiau negu 20 premjerų.

"Natiurmorte", kuris buvo nufilmuotas Fengdziė kaimelyje, pasakojama apie žmones, kurie grįžta į kaimelį socialinių pervartų, kurias sukėlė Trijų tarpeklių užtvankos statyba, metu.

"Visi žinome, kad Kinijoje vyksta didžiulės permainos ir kad dėl jų kinta kasdienis gyvenimas. Mano filme dėmesys kaip tik kreipiamas į tai", - spaudos konferencijoje sakė Jia Zhang-Ke.

Anksčiau festivalyje surengtoje spaudos konferencijoje 36 metų režisierius sakė, kad jam ramybės nedavė užtvankos statybos sukeltos problemos, kurias po trumpai trukusio šurmulio žiniasklaidai išgaravo iš galvos.

"Daug žurnalistų, ir tarptautinių ir nacionalinių leidinių, prirašė straipsnių, kuriuose buvo kritiškai vertinamas Trijų tarpeklių užtvankos projektas, - sakė režisierius. - Bet kai užtvanka buvo pastatyta, jų nebegirdėti. O kančios žmonių, kurie ten gyvena, dar, kaip žinau, nesibaigė".

"Komisiją nustebino šio filmo, kurį pamatėme, kokybė", - sakė vertinimo komisijos pirmininkė Catherine Deneuve. Be kitų, komisijoje dar teisėjavo režisieriai ispanas Bigasas Luna, korėjietis Park Chan-wookas ir amerikietis Cameronas Crowe'as.

C.Deneuve ypač akcentavo "scenografijos grožį, pasakojimo kokybę". "Buvome labai sujaudinti, labai nustebinti", - sakė ji.

Festivalio programoje "Horizontai" dar buvo parodymas Jia Zhang-ke dokumentinis filmas "Dong" apie Trijų tarpeklių užtvankos statytojus.

H.Mirren negailėjo liaupsių "Karalienės" statytojui Stephenui Frearsui už talentingą režisūrinį darbą. Šioje juostoje taip pat neapeitas vaidmuo, kurį suvaidino ministras pirmininkas Tony Blairas, mėginęs įtikinti monarchę nepaisyti karališkojo protokolo ir sielvartauti kartu su visais savo pavaldiniais.

"Tai, kad filmas žengia pirmuosius žingsnius čia, Venecijoje, yra nepaprasta garbė", - per apdovanojimų ceremoniją sakė H.Mirren ir pridūrė, kad "Stephenas Frearsas yra šio filmo motina, o aš tik jo DNR dalelė".

60 metų H.Mirren, kurią karalienė 2003 metais pakėlė į Britų imperijos damas, per savo ilgametę scenos ir kino aktorės karjerą sukūrė daugybę įsimintinų vaidmenų, o už darbus Roberto Altmano filme "Gosfordo parke" (Gosford Park)" ir Nicholaso Hytnerio kūrinyje "Karaliaus Jurgio beprotystė" (The Madness of King George) buvo nominuota "Oskaro" apdovanojimams.

H.Mirren sakė, kad filmo kūrėjai visiškai nenuvokia, kaip į filmą, kuris rugsėjo 15 dieną pradės eiti Britanijos kino salėse, sureaguos karalienė. "Ji tikriausiai tars ..."Na, galėjo būti ir blogiau. Gal malonėtumėte dar vieną džino su toniku!"", - sakė aktorė.

Apdovanojimas už geriausią scenarijų atiteko filmo "Karalienės" kūrėjų komandos nariui Peteriui Morganui. Scenaristas pabrėžė, kad nors jis ir siekė ištikimai atkurti tikrus įvykius, jo pasakojimas toli gražu nėra tiksli istorinė rekonstrukcija.

Atsiimdamas apdovanojimą P.Morganas pajuokavo: "Ačiū tau, Tony Blairai, už tai, kad savo politinę dezintegraciją priderinote prie mūsų filmo išleidimo", omenyje turėdamas Britanijos politinę sceną krečiančias spėliones apie jau kone dešimtmetį valdančio premjero artimiausiu metu įvyksiantį atsistatydinimą.

B.Affleckas Volpi (Volpio) taurę laimėjo sukūręs aktoriaus George'o Reeves'o, kuris šeštajame dešimtmetyje vaidino pagrindinį vaidmenį televizijos seriale "Supermenas" (Superman), personažą Alleno Coulterio juostoje "Holivudlandas" (Hollywoodland).

Kreipdamasis iš savo namų Los Andžele B.Affleckas pareiškė esąs "maloniai nustebintas ir pagerbtas", kad komisija nusprendė apdovanoti jį už tragišką pirmojo Supermeno atlikėjo, kuris paslaptingomis aplinkybėmis žuvo 1959 metais, vaidmenį.

B.Affleckas yra sukūręs vaidmenį "Oskarą" pelniusioje Johno Maddeno juostoje "Įsimylėjęs Šekspyras" (Shakespeare in Love) ir Johno Woo "Prisiminti pavojinga" (Paycheck). Kartu su savo draugu aktoriumi Mattu Damonu jis taip pat yra parašęs filmo "Gerasis Vilas Hantingas" (Good Will Hunting) scenarijų, kurį Kino akademija įvertino "Oskaru".

Žiuri specialusis prizas atiteko Mahamato-Saleho Harouno juostai "Sausasis sezonas" (Daratt), pasakojančiai apie Čado pilietinio karo padarinius. Tai pirmas Čado filmas, kuris pateko į šį prestižinį konkursą.

"Tai labai didžiulė staigmena ir labai puiki dovana, - sakė M-S.Harounas. - Tai reiškia, kad nors filmų, kurie yra statomi Afrikoje, biudžetai nėra dideli, tai, kas juose vaizduojama yra ne mažiau svarbu negu tai, ką kuria kiti".

84 metų prancūzų režisierius veteranas Alainas Resnais laimėjo geriausio režisieriaus "Sidabro liūtą" už kritikų palankiai sutiktą juostą "Širdys" (Coeurs) apie vienatvę ir laimės paieškas apsnigtame Paryžiuje.

Šiemet vertinimo komisija žengė neįprastą žingsnį ir "Sidabro liūtu" už režisūrą apdovanojo ir kitą kūrėją - kylantį italų režisierių Emanuele Crialese, pristačiusią juostą "Naujasis pasaulis".

Šiame filme, kurį išliaupsino kritikai, o žiuri pavadino "festivalio atradimu", pasakojama apie Sicilijos neraštingų valstiečių šeimą, kuri praėjusio šimtmečio pradžioje emigruoja į Jungtines Valstijas ieškoti geresnio gyvenimo.

Spike'as Lee laimėjo apdovanojimą už keturių valandų dokumentinį filmą, nagrinėjantį gyvenimą Naujajame Orleane po uragano "Katrina" sukeltos katastrofos, "Kai sugriuvo dambos: keturių dalių rekviem" (When The Levees Broke: A Requiem in Four Acts).

Prancūzų aktorei Isild le Besco atiteko Marcello Mastroianni apdovanojimas, skiriamas geriausiam jaunam aktoriui ar aktorei, už vaidmenį Benoit Jacquot filme "Neliečiamasis" (L'intouchable).

Šiame filme ji suvaidino pradedančią aktorę, kuri, sužinojusi, kad turi tėvą, priklausantį hinduistų neliečiamųjų kastai, atsisako karjeros ir išvyksta susitikti su juo į šventąjį Indijos miestą Varanasį.

Apdovanojimas už išskirtinį techninį indėlį atiteko Emmanueliui Lubezki už operatoriaus darbą įkūnijant Alfonso Cuarono apokalipsinę viziją futuristinėje sagoje "Žmonijos vaikai" ("Children of Men"), pasakojančią apie nevaisingumo epidemiją, galinčią sunaikinti žmoniją.

E.Estevezo "Bobis" nepateisino lūkesčių, nors jame vaidmenis atliko tokios žvaigždės kaip Sharon Stone, Demi Moore, Anthony Hopkinsas ir Lindsay Lohan.

Ši juosta apie žmones, kurie gyveno Los Andželo viešbutyje "Ambassador" tuo pačiu metu, kai jame 1968 metais buvo nušautas Robertas Kennedy, žurnalistų nuomone, yra vienintelis Venecijoje parodytas filmas, turintis šansų laimėti "Oskarą" už geriausią filmą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją