Šiemet festivalyje trečią kartą buvo pristatyta konkursinė programa, kurioje varžėsi po 4 Estijos, Latvijos ir Lietuvos dokumentinius filmus. Tarptautinė žiuri geriausiu išrinko estų režisieriaus Jaak Kilmi filmą “Disko ir atominis karas“. Filmas pasakoja apie keistą informacinį karą, kuriame totalitarinio režimo atstovai susiduria akis į akį su populiariosios kultūros herojais ir turi pripažinti savo pralaimėjimą.

„Tokį įvertinimą filmas pelnė už puikų istorinių įvykių ir subjektyvaus matymo, humoro bei talentingos režisūros derinį“, - per festivalio uždarymą „Skalvijos“ kino centre sakė žiuri pirmininkas P. Łozińskis.

II-oji vieta atiteko Julijos ir Rimanto Gruodžių juostai „Upė“ už drąsą plaukti prieš srovę ir jautrų žmonių poreikių atvaizdavimą, o Estijos režisierė Aliona Suržikova buvo įvertinta III-ąja vieta už sugebėjimą parodyti kryžkelėje atsidūrusios moters likimą („Panelė Robinzonė”).

Specialus žiuri paminėjimas teko latvių režisierei Lailai Pakalniņai už ironišką istoriją “Rubiko keliu” („Pa Rubika ceļu“). Konkursinės programos laureatai buvo apdovanoti Kazickų šeimos fondo įsteigtomis piniginėmis premijomis.

Po apdovanojimų VDFF žiūrovai išvydo naujausią Audriaus Stonio filmą „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manim“. Festivalyje negalėjęs dalyvauti režisierius į žiūrovus kreipėsi iš ekrano ir sakė esąs laimingas savo pamėgtame dokumentikos festivalyje galėdamas pristatyti naujausią darbą.
Filme rodoma jauna daugiavaikė šeima, kurios namas sudegė. Kuriam laikui tuščiame kaimyno name prisiglaudusi šeima verčia pasvarstyti, kaip gyventi, kai viską tenka pradėti nuo pradžių.

Pasak VDFF organizatorių, 7-asis festivalis buvo išskirtinis jame apsilankiusiais svečiais ir rodytais filmais.

„Sulaukėme visame pasaulyje pripažintų dokumentinio kino kūrėjų, tokių kaip Nicolas Philibert‘as, Pawełas Łozińskis, nemažai kitų svečių, kurie nusprendė atvykti ir patys pristatyti savo filmus. Džiaugiuosi, kad šiemet festivalio žiūrovai turėjo daugiau galimybių klausti ir diskutuoti su ką tik matytų filmų autoriais“, - kalbėjo Vilma Levickaitė, „Skalvijos“ kino centro vadovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją