Metus laukta Vatikano reakcija – netikėta?

Kaip rašoma Go3.lt pranešime spaudai, daugumos nuostabai, pasaulį nustebinusio kontraversiško serialo kūrėjai nebuvo prakeikti, sudeginti ant laužo, viešai kritikuojami ar pasmerkti, nors ypač aštri Vatikano reakcija į bet kokius su religija susijusius filmus ir serialus yra gana įprasta praktika.

„Jaunąjį popiežių“ nuo pat pradžių lydėjo tikinčiųjų protestai, peticijos ir raginimai boikotuoti cinišku ir katalikų bendruomenę užgaunančiu vadintą serialą.

Regis, šįsyk Vatikanas pasielgė priešingai – metus tylėjusi ir jokios oficialios pozicijos serialo klausimu neišreiškusi valstybė, nurimus aistroms pagaliau prabilo, laikraštyje „L‘Osservatore Romano“ jo apžvalgai skirdama visą atvartą ir net pavadindama svarbiu kultūriniu reiškiniu.

Vyriausiasis laikraščio redaktorius Gian Maria Vian teigė, kad Vatikanas nutarė nepilti žibalo į ugnį, tad pasirodžius serialui ir jo premjerą lydėjusiems skandalams, nutarė laikytis nuošalyje. Straipsnio autorius, ispanų žurnalistas Juan Manuel de Prada, serialo autorių, Oskaru apdovanotą režisierių Paolo Sorrentino vadina iškiliu režisieriumi ir tikina manantis, jog po karikatūriškai vaizduojamo Vatikano kauke slepiasi rimtas požiūris į Bažnyčią ir jos propaguojamą tikėjimą, todėl nedrįsta serialo vadinti bažnyčios puolimu ir mano, kad šis slepia kur kas gilesnius tikslus, pavyzdžiui, ragina susimąstyti apie Dievo egzistavimą ir atsigręžti į jį.

Žurnalistas seriale įžvelgia dar vieną privalumą – žemišką bažnyčios atstovų vaizdavimą ir už Vatikano sienų verdančių aistrų demonstravimą bei išreiškia nuomonę apie tai, jog serialas ir jame skambančios frazės niekaip neužgauna Bažnyčios ir jai atstovaujančios tikinčiųjų visuomenės.

Kodėl Vatikanas pakeitė nuomonę?

„Jaunasis popiežius“ vadinamas ekscentriškiausiu ir labiausiai provokuojančiu visų laikų serialu, kalbančiu katalikybės tema, todėl 2017-aisiais laikraštyje „L‘Osservatore Romano“ pasirodęs straipsnis sukėlė naują diskusijų bangą – kodėl ilgus metus aršiai į bet kokį šešėlį ant bažnyčios metančius kino projektus reagavęs Vatikanas staiga pakeitė nuomonę?

Kritikai teigia, jog gerokai švelnesnė reakcija – Bažnyčios reformatoriumi laikomo ir šiuolaikiniu požiūriu pasižyminčio popiežiaus Pranciškaus nuopelnas. Manoma, kad popiežius ir jo aplinkos atstovai „Jaunajame popiežiuje“ įžvelgia ne grėsmę, o galimybę žiūrovams atsigręžti į Dievą, todėl pirmąsyk Vatikano istorijoje religines temas liečiančiam kūriniui išreiškia paramą, o ne kritiką.

„Jaunąjį popiežių“ keičiantis „Naujasis popiežius“ John Malkovich

Sulaukę teigiamos Vatikano reakcijos į jų kuriamą serialą, ties antruoju sezonu, pakeitusiu pavadinimą į „Naujasis popiežius“ (angl. „The New Pope“, 2020), dirbantys kūrėjai kreipėsi į Vatikaną, prašydami išduoti oficialų leidimą filmuoti šalies bažnyčiose ir popiežiaus rezidencijoje, tačiau sulaukė neigiamo atsako.

Nepaisant visų kliūčių, 2020-ųjų sausį Lietuvos žiūrovams vaizdo transliacijų internetu platformoje Go3 pristatytas antrasis serialo sezonas, kuriame aktoriui Jude Law talkina naujuoju popiežiumi išrenkamas John Malkovich, o ekrane taip pat pasirodo aktorė Sharon Stone ir senokai matytas atlikėjas Marilyn Manson.

Kaip skelbia siužetas, J. Law įkūnijamam Leniui Belardo panirus į komą, kardinolų konklava imasi rinkti naują popiežių, kuriuo tampa J. Malkovich įkūnijamas Džonas Branoksas. Inauguravus naująjį popiežių, Lenis netikėtai pabunda, tad Vatikanas patenka į keblią ir precedento neturinčią situaciją – Bažnyčiai imasi vadovauti du popiežiai, kiekvieną kurių į priekį veda savi tikslai...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)