Kaip rašoma pranešime spaudai, „Švelnūs kariai“ pasakoja trijų merginų, pasirinkusių savanorišką tarnybą Lietuvos kariuomenėje, istorijas bei kuria jaunos moters, pradedančios savarankišką gyvenimą šių dienų Lietuvoje, portretą. Filme ieškoma atsakymo į klausimą, ką turi išgyventi jauna moteris, kad taptų kariu ne tik kariuomenėje, bet ir savo pačios gyvenime. Režisierė Marija Stonytė savo herojes pradėjo filmuoti prieš trejus metus, kai 2015 m. kovą, atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes, LR Seimas atnaujino 9 mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Būsimas filmas ir jo ištraukos buvo pristatytos Graikijoje, Salonikų mieste tarptautinio Thessaloniki dokumentinių fimų festivalio specialiame industrijos renginyje „Dokumentiniai filmai gamyboje“. Tai pirmasis lietuviškas kino projektas, pakviestas dalyvauti šiame renginyje, į kurį buvo atrinkta 10 šiuo metu kuriamų filmų iš viso pasaulio. Filmo idėją pristatė filmo režisierė Marija Stonytė ir jo prodiuserė Giedrė Žickytė. Tarptautinė žiūri lietuviškam projektui skyrė „specialaus paminėjimo“ apdovanojimą. Ceremonijos metu festivalio žiuri teigė, kad „Švelnūs kariai“ įvertinami už originalų požiūrio kampą į filmo temą, jautriai ir tiksliai vaizduojamus filmo herojus bei drąsų vizualinį sprendimą.

„Švelnūs kariai“ – vienas iš Lietuvos kino centro finansuojamų valstybės atkūrimo šimtmečiui skiriamų filmų. Filmą kuria studija „Moonmakers“, kartu su Estijos kino gamybos kompanija „Vesilind“, tarptautinis agentas – „CAT&Docs“ (Prancūzija), filmo operatorius – Vytautas Plukas.

Filmo projektas buvo pristatytas ir kituose tarptautiniuose renginiuose – Triesto kino festivalyje (Italija), vienoje didžiausių pasaulyje Šefildo dokumentinio kino mugėje „Meet Market“ (Didžioji Britanija), „Baltic Sea Docs“ (Ryga, Latvija). Dokumentinio filmo „Švelnūs kariai“ tarptautinė premjera numatyta 2018 metų pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją