Na, o garsusis komikas Sacha Baronas Cohenas, ilgai ir kruopščiai kūręs Generolo Aladyno personažą, visa gerkle šaukia: „Pamirškite Boratą – tegyvuoja jo didenybė Generolas Admirolas Aladynas!“

1. „Diktatorius“ – tai ketvirtas autorinis komiko Sachos Barono Coheno filmas, sekantis hitais virtusių filmų „Boratas. Kaip šaunusis Kazachstano žurnalistas Amerikoj patirtį graibstė“, „Ali G parlamente“ bei „Bruno“. Priešingai negu ankstesni komiko kurti filmai pastarasis nufilmuotas mockumentary žanru, dar žinomu kaip pseudokumentika.

2. Filmo siužetą įkvėpė pasakojimas „Zabiba ir Karalius“ (orig. „Zabibah and the King“), kurį, kaip manoma, parašė vienas garsiausių pasaulio diktatorių, buvęs Irako vadovas Saddamas Huseinas. Pagrindinis „Zabibos ir Karaliaus“ veikėjas – geraširdis karalius – įsimyli nuostabaus grožio merginą, išprievartautą savo pačios vyro. Kai kurie apžvalgininkai mano, jog šioje idėjoje slypi plonytė alegorija, lyginanti JAV ir Iraką: karalius – tai taikus ir geraširdis Irako vadovas Saddamas Husseinas, o merginą prievartaujantis vyras – tai Jungtinės Amerikos valstijos.

3. Nei vienas filmavimo grupės narys negavo spausdintinės scenarijaus versijos ir žinojo tik bendrinę informaciją apie filmą. „Visi S. B. Coheno projektai akylai gaubiami paslaptimi, tad tai yra viskas, ką galiu pasakyti apie filmą“, - kalbėjo juostoje vaidinanti aktorė Anna Faris. Moteris prisipažino, jog visa filmavimo komanda tik minimaliai buvo supažindinta su filmo scenarijumi, kurį S. B. Cohenas galėjo pakeisti bet kurią akimirką ir nukreipti jo norima linkme. „Filmuojame daug ir kiekvieną dieną manęs laukia siurprizas, kadangi nei vienas mūsų nežino kaip istorija pasisuks šiandien“, - kalbėjo aktorė.

4. Kalbama, jog iš pradžių komikas S. B. Cohenas filme net neketino atlikti pagrindinio vaidmens, bijodamas islamo ekstremistų išpuolių, tačiau „Paramount Pictures“ studijos atstovai įkalbino vyrą pasiūlę jam 20 milijonų JAV dolerių kontraktą bei į jo biurą nusiuntę gyvų ožkų, taip primindami garsųjį „Boratą“ bei demonstruodami savo humoro jausmą.

5. S. B. Cohenas į pagalbą pirmąkart pasikvietė garsius Holivudo aktorius – Megan Fox, Anną Faris, Beną Kingsley. Aktorei Megan Fox pasirodymas filme taps pirmuoju sugrįžimu į didžiuosius ekranus po skandalo, nutikusio filmuojant trečiąją „Transformerių“ dalį. Tuomet moteris, duodama interviu britų žurnalui „Wonderland“, filmo „Transformeriai 3“ režisierių Michael Bay ir jo darbo metodus prilygino Hitleriui, todėl juostos prodiuseris Stevenas Spielbergas tučtuojau pareikalavo atsisakyti gražuolės paslaugų.

6. Komikas S. B. Cohenas ne tik itin kruopščiai slepia savo filmus, tačiau ir rengia kiek kitokią reklaminę kampaniją negu įprasta kino industrijoje. Jo įkūnijamas Generolas Aladynas dalyvauja garsiausiose pokalbių laidose, pasisako pasaulinės svarbos klausimais, reguliariai informuoja visuomenę apie įvykius Vadijos respublikoje ir nepraleidžia progos pareikšti savo nuomonės vienu ar kitu klausimu. Jis pasisako už smurtą, seksualinius priekabiavimus, žmonių grobimą ir korupciją, dievina prabangą ir į nieką nesilygiuoja. Tokia reklaminė kampanija yra itin retas reiškinys, o paversti ją pasaulinio masto renginiu sugeba tik talentingiausi kino pramonės atstovai.

7. Filmo „Diktatorius“ reklaminėje kampanijoje dalyvavo ir maestro Martinas Scorsese, kurį pagrobė, surišo ir į laidos „Saturday Night Live“ transliaciją atgabeno pats Generolas Aladynas, tiesioginiame eteryje elektros šoko pagalba bandęs išgauti vyro prisipažinimą, jog „Diktatorius“ yra geresniu filmu už vyro režisuotą „Įsiutusį bulių“.

8. Filmuojant juostą Niujorke, komikas S. B. Cohenas sugalvojo paimprovizuoti ir filmuoti natūralias gatvės praeivių reakcijas į jo įkūnijamą Generolą Aladyną. Linksmybės baigėsi tą akimirką, kai viena į kadrą patekusi senolė iškoneveikė aktorių ir visą filmavimo grupę, o filmuojama toliau pagrasino pradėsianti muštis ir iškviesianti policiją. S. B. Cohenas buvo priverstas atsiprašyti senolės ir iškirpti šias filmo scenas.

9. Visą filmą lydi DJ Panjabi MC ir Jay-Z daina „Mundian To Bach Ke“, tapusi muzikine filmo tema. Teigiama, kad abu muzikantai yra aistringi S. B. Coheno kūrybos gerbėjai, nors tokiu būdu prisidėję prie filmo kūrimo.

10. Teigiama, kad filmo kūrėjus įkvėpė įvykiai Libijoje ir Šiaurės Korėjoje bei diktatorių Muammaro Gaddafio ir Kim Jong-ilo mirtys, o filme „Diktatorius“ netruks ir dokumentinių kadrų, kuriuose vaizduojamas JAV prezidentas Barackas Obama, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas bei JAV sekretorė Hillary Clinton. „Paramount Pictures“ nepraneša kaip į tai, jog šie dokumentiniai kadrai buvo panaudoti kuriant filmą, sureagavo minėtieji politikai.

L.Kingo interviu su diktatoriumi:

Diktatorius sveikina naująjį Prancūzijos prezidentą:

Diktatorius laidoje „Saturday Night Live“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją