„Šiuo metu, kai atskleidžiama vis daugiau gėdingų prezidento Donaldo Trumpo paslapčių, o šis pradėjo tikrą karą su žiniasklaida, filmas „Valstybės paslaptis“ tampa itin aktualiu. Būtent todėl S. Spielbergas pasirinko juostą statyti dabar. 1971 metai 2017-aisiais atgimė visai kitokiu, tačiau ne ką mažiau aktualiu veidu“, – sako vienas iš dramos scenarijaus autorių Joshas Singeris.

Scenarijų filmui pradėjo rašyti niekam nežinoma scenaristė Liz Hannah, kuri tiesiog norėjo pademonstruoti savo talentą ir susirasti agentą. Scenarijus pateko į rankas S. Spielbergui ir šis nusprendė kurti filmą, užsibrėžęs, jog juosta kino teatrus išvys dar 2017 –ųjų pabaigoje. Rankraštis buvo perduotas patobulinti J. Singeriui, kuris laimėjo „Oskarą“ už scenarijų filmui „Sensacija“ (Spotlight), o po 10 savaičių prasidėjo filmavimai.

Scenaristai teigia norėję parodyti, kaip žinios pasiekdavo tautą 1971 metais – tai nuo dabartinių naujienų sklaidos skiriasi kaip diena ir naktis.

„Kurdami šį filmą supratome, kokią svarbią vietą užima žurnalistika ir šioje srityje dirbantys žmonės. Tuomet visi kovojo dėl to, kad naujienos apskritai pasiektų žmones, o dabar tenka kovoti dėl to, kad žmones pasiektų tikros, o ne melagingos naujienos“, – sako J. Singeris.

Drama „Valstybės paslaptis“ pasakos istoriją apie laikraščio „The Washington Post“ žurnalistus, gavusius ypač slaptus dokumentus, įrodančius net keturių JAV prezidentų veidmainiavimą Vietnamo klausimu. Juostos epicentre atsidurs žymusis Votergeito skandalas ir prezidento R. Nixono atsistatydinimas praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje.

Tuometinė laikraščio leidėja Katerina Greham (aktorė M. Streep) ir vyriausias redaktorius Benas Bradlis (akt. T. Hanksas) susiduria su milžinišku vyriausybės atstovų spaudimu, šantažu ir grasinimais, siekiant sustabdyti kontroversiškas publikacijas. „The Post“ straipsniai, parengti nutekėjusių „Pentagono dokumentų“ pagrindu, tapo tikra bomba Amerikos politiniame gyvenime ir amžiams išliko kaip vienas sudėtingiausių ir pavojingiausių epizodų žiniasklaidos laisvės istorijoje.

„Mūsų tikslas buvo priminti žiūrovams, kad dažnai tai, ką jie mato per Žinių laidas – tik maža dalelė to, kas iš tiesų vyksta valdžios užkulisiuose. Prezidentai irgi meluoja. Ir kartais tik bebaimių žurnalistų dėka sužinome tai, ką valdininkai taip norėjo nuo mūsų nuslėpti“, – sako scenaristas.

Tikrais įvykiais paremta ir jau puikiai kino kritikų įvertinta istorinė drama „Valstybės paslaptis“ – didžiuosiuose ekranuose jau nuo sausio 26 dienos.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)