„2011-ųjų vasario 11-osios rytą, persirenginėdama Šiaurės Londono Crouch End rajone esančiame sporto klube, pajutau užeinantį stiprų galvos skausmą“, – prisimena 32-ejų metų aktorė.

„Kai treneris nurodė atlikti pratimą „lenta“, pasijutau taip, tarsi smegenis imtų veržti elastinė juosta. Stengiausi ignoruoti, prakentėti skausmą, tačiau tiesiog nepajėgiau. Pasakiau treneriui, kad privalau padaryti pertrauką. Kažkokiais būdais, kone šliaužte pasiekiau persirengimo kambarį. Nuėjau į tualetą, susmukau ant kelių ir pasijutau dar prasčiau. Aštrus, veriantis, paralyžiuojantis skausmas vis stiprėjo. Akimirką suvokiau, kad kažkas negero vyksta su smegenimis“, – tęsia pasakojimą E. Clarke.

Visko prisiminti ji, žinoma, negali – tos dienos įvykiai išbluko, susiliejo, tačiau teigia ėmusi vemti tulžimi, dar girdėjusi sireną ir kažką, sakantį, kad pulsas visiškai silpnas. Nugabenta į ligoninę, E. Clarke tučtuojau atsidūrė po magnetinio rezonanso tomografo rėmu.

Diagnozės ilgai laukti netruko: medikai konstatavo subarachnoidinę hemoragiją, kitaip – gyvybei pavojingą insultą, rašoma „Yahoo“ gyvenimo būdo rubrikoje.

„Ištisas tris valandas chirurgai darbavosi prie mano smegenų. Tai buvo ne vienintelė operacija ir tikrai ne pati sudėtingiausia. Tada man buvo 24-eri“, – rašo E. Clarke.

Ji prisimena, kaip pabudusi pajuto vargiai pakeliamą skausmą. Neturėjo nė menkiausio supratimo, kur yra. Tokios tad būklės buvo aktorė likus kiek mažiau nei mėnesiui iki antrojo sezono filmavimo pradžios.

Visgi tada jos bėdos nesibaigė. Maždaug tuo metu, kai buvo baigtas filmuoti trečiasis „Sostų karų“ sezonas, kitoje jos galvos smegenų pusėje esanti kraujagyslė išsiplėtė tiek, kad tapo kone dvigubai storesnė. Taigi, aktorei teko patirti antrą skubią operaciją. Ji buvo labiau invazinė: medikams teko prasigauti pro kaukolę.

Tąkart atsigauti pavyko dar sunkiau nei po pirmosios operacijos. E. Clarke prisipažįsta galvojusi, kad mirs. Tačiau dabar ji jaučiasi visiškai atsigavusi ir pasveikusi, be to, nori, kad visuomenė žinotų apie jos negandas.

Tad kas gi yra toji galvos smegenų aneurizma ir kodėl ji gali lemti mirtį? Toliau išvardyta keletas simptomų, kurių šiukštu negalima ignoruoti.

Galvos smegenų aneurizma yra smegenų kraujagyslės išsiplėtimas. Kraujagyslė gaili išsiplėsti tiek, kad sprogsta. Kai taip nutinka įvyksta kraujavimas – hemoraginis insultas. Dažniausiai tokio tipo aneurizmos ima formuotis tarp smegenų ir jas dengiančio audinio. Tokie atvejai vadinami subarachnoidine hemoragija. Tokia ir buvo E. Clarke nustatyta diagnozė.

Aneurizmą galima įsivaizduoti kaip galvos smegenų kraujagyslės sienelės susilpnėjimą. Dėl šios priežasties kraujagyslė ima plėstis – panašiai kaip pučiamas balionas. Jei kraujagyslė trūksta, dėl slėgio ir kraujo trūkumo žmogus gali netekti sąmonės ir mirti.

„Kol kraujagyslė sprogsta, daugelis žmonių gali ramiai gyventi su aneurizma apie tai nė neįtardami, – sako Niujorko universiteto Langone‘o medicinos centro neurochirurgas Howardas Riina. – Remiantis turimais duomenimis, aneurizmą gali turėti maždaug 6–9 proc. žmonių.“
Kodėl 24-erių metų E. Clarke susiformavo aneurizma, pasakyti sunku. Nors konkrečios šią anomaliją sukeliančios priežastys nežinomos, kai kurie žmonės priskiriami didesnei rizikos grupei nei kiti. Tai pasakytina apie vyresnio amžiaus, rūkančius, aukštą kraujospūdį turinčius, narkotikus ir alkoholį vartojančius asmenis. Didesnę aneurizmos išsivystymo grėsmę taip pat patiria tie žmonės, kurie yra paveldėję jungiamojo audinio pakitimų, inkstų policistozę, taip pat tie, kurių šeimoje buvo galvos smegenų aneurizmą turėjusių asmenų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)