Kaip rašoma kino centro pranešime spaudai, kino forumą lapkričio 13-16 dienomis rengia "Baltic Films" - bendra Latvijos, Estijos ir Lietuvos organizacija, kurios tikslas pristatyti Baltijos šalių kiną didžiausiuose tarptautiniuose kino festivaliuose bei mugėse, supažindinti su šiuo savitu kinematografu įvairių, tarp jų ir kaimyninių, šalių kino žiūrovus.

Baltijos šalyse sukurti filmai - reti Lietuvos kino teatrų svečiai, jie dažniau patenka į įvairių festivalių programas. Kino dienų rengėjai - "Baltic Films" atstovės Lietuvoje Aušra Duobienė ir Inesa Kurklietytė bei "Skalvijos" kino centras - tikisi, kad renginys laikui bėgant išaugs į tradicinį Baltijos šalių kino festivalį.

Latvijos ir Estijos filmus Baltijos kino dienoms atrinko šių šalių nacionalinių kino centrų atstovai. Jie atvyks į Vilnių, pristatys savo šalių programas, dalyvaus susitikime su žiniasklaidos atstovais "Skalvijos" kino centre, bendraus su lietuvių kino kūrėjais ir kino proceso organizatoriais.

Kino forumą atidarys naujausias garsaus latvių kino dokumentininko, "Felixo" premijos laureato Ivaro Seleckio filmas "Primadona ant riedučių" (2002 metai) - muzika iliustruotas pasakojimas apie sparčiai kylančią operos žvaigždę Eliną Garancą.

Vilniuje bus parodyta ir latvių animacinio kino programa bei vaidybinė režisieriaus Janio Putninio juosta "Slėpynės" (2001 metai). Pastarasis filmas pasakoja detektyvinę istoriją, kurios centre - žmonos nužudymu įtariamas vyras.

Estų filmų programoje - animaciniai filmai suaugusiems ir populiarumo rekordus Estijoje sumušęs pilno metražo animacinis filmas vaikams "Boružėlių Kalėdos" (2001 metai), sukurtas režisierių Heiki Ernitso ir Janno Poldmos.

Taip pat bus parodytas garsaus estų režisieriaus Arvo Iho vaidybinis filmas "Meškos širdis" (2002 metai), kuris šiemet jau buvo rodytas ne viename tarptautiniame kino festivalyje. Filmo veiksmas nukelia į Sibirą ir pasakoja apie estą medžiotoją, kuriam tundros žmonių tikėjimas atveria būties paslaptis.

Du dokumentiniai estų filmai pasakoja apie šių dienų Estijos žmones: filmas "Tėvynės grožis" (režisieriai Andresas Maimikas ir Jaakas (Jakas) Kilmi lygina grožio karalienę ir patriotinės vaikų organizacijos vadovę, Aivo Spitsonoko ir Andreso Arro (Aro) filmo "Dingęs dvynys" 27 metų herojus sužino, kad buvo įvaikintas ir turi brolį dvynį.

Baltijos kino dienų žiūrovai pamatys ir lietuvių filmų. Tai animacinių filmų programos vaikams ir suaugusiems (pastaroji labiau retrospektyvi, pristatanti žymiausius lietuvių animacijos kūrėjus), naujų dokumentinių filmų programa, kurioje bus rodomi Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių, Janinos Lapinskaitės, Audriaus Stonio ir Giedrės Beinoriūtės filmai.

Kino dienas uždarys Almanto Grikevičiaus tris valandas trunkantis dokumentinis filmas "Pastabos gyvenimo būdo paraštėse" (2002 metai), kurio herojus - žymus lietuvių kino režisierius Vytautas Žalakevičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją